La Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a fost inaugurată expoziţia comemorativă "Destine încarcerate"

0
60

Astăzi, 6 iulie, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie, a fost inaugurată expoziţia comemorativă „Destine încarcerate”, prilejuită de aniversarea ordinară a deportărilor abuzive operate de statul sovietic în anul 1949 împotriva locuitorilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

La deschidere au participat prim-ministrul Vlad Filat, vice-prim-ministrul Ion Negrei, viceministrul culturii Gheorghe Postică, ministrul Educaţiei Leonid Bujor, Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor, şi alte persoane oficiale.

În deschiderea expoziţiei, dl prim-ministru Vlad Filat s-a referit la destinul tragic al celor peste 30 mii de basarabeni, luaţi cu forţa armelor în acea noapte nefastă de 6 iulie, dintre care a treia parte erau copii minori. El a subliniat că pe lângă suferinţele siberiene deportaţii au rămas şi fără averile adunate de o viaţă, acestea fiind confiscate de puterea sovietică de atunci.

În altă ordine de idei, prim-ministrul a anunţat că Guvernul a decis să aloce spaţiu şi mijloace pentru deschiderea unui muzeu specializat consacrat victimelor deportărilor din anii 40-50 ai secolului trecut. Acest muzeu al deportărilor se va afla chiar în incinta Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie.

Dna Elena Postică, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie, a specificat că, au fost expuse în standuri speciale peste 240 de piese muzeale în formă de obiecte personale, fotografii sau scrisori ale deportaţilor, precum şi alte exponate de epocă. În mare parte, acestea au fost colectate de la protagoniştii calvarului siberian. A fost improvizat şi un fragment de gard cu sârmă ghimpoasă, care au slujit drept instrument de izolare a oamenilor noştri nu numai în lagărele gulagului, ci şi pe râul Prut, adică între fraţi.

Dna E.Postică a mai informat că expoziţia va fi accesibilă în orele de program peste 30 de zile.

După vizionarea exponatelor, cei prezenţi s-au deplasat la sediul viitorului muzeu al deportărilor, care este o anexă a clădirii centrale a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie şi, la momentul actual, se află în reconstrucţie.

După activităţile descrise, Prim-ministrul, celelalte persoane oficiale şi mulţimea adunată au participat la un parastas în clădirea Catedralei, apoi s-au deplasat în scuarul gării feroviare, unde au fost depuse flori la piatra comemorativă consacrată victimelor deportărilor abuzive sovietice.

sursa: voceabasarabiei.net

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ