La Ungheni, preoţii nu vor ceda în faţa presiunilor

0
78

Circa 30 de biserici din raionul Ungheni continuă lupta pentru a adera la Mitropolia Basarabiei. „Nu ne-am oprit, spune parohul Bisericii „Aleksandr Nevski” din Ungheni, părintele Ioan Porcescu. Vrem să revenim acolo de unde am pornit”.

Cea mai mare piedică în demersul bisericilor este pusă, la ora actuală, de către primari. Aceştia refuză să semneze certificatele de confirmare a existenţei, în localităţile respective, a parohiilor ortodoxe române ale Mitropoliei Basarabiei, document fără de care bisericile în cauză nu pot trece oficial sub jurisdicţia Mitropoliei Basarabiei. Deocamdată, doar zece primari au semnat asemenea certificate. Majoritatea dintre aceştia sunt independenţi. Cel mai mult se opun primarii comunişti. „Vom merge înainte, încet, dar sigur. Principalul e să fim consecvenţi”, spune părintele Ioan Porcescu.

Preoţii nu sunt dispuşi să cedeze. Ei susţin că vor apela şi la judecată (unii deja au făcut-o), pentru ca primarii să le elibereze certificatele necesare. Or, aceştia din urmă nu au niciun motiv să refuze. Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată de guvern şi activează absolut legal pe teritoriul Moldovei. „Unii încearcă să sperie populaţia că ne ducem la români. Nu ne ducem nicăieri, rămânem pe loc. Vom sluji, ca şi înainte. Vom respecta acelaşi stil vechi. Vrem doar să revenim la biserica neamului”, spune părintele Ioan Porcescu.

Reamintim că decizia bisericilor din raionul Ungheni de a trece la Mitropolia Basarabiei a fost luată în octombrie 2006, când Petru Musteaţă, preot neagreat de clericii locali, a fost numit episcop de Ungheni şi Nisporeni.

Lucia Bacalu,

TIMPUL, Ungheni

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ