Lazurcă: Mandatul meu – sprijinirea integrării europene a Moldovei

0
88

„Am primit numirea mea în funcția de ambasador al României în Republica Moldova ca pe o enormă surpriză, dar cu trac, deoarece mi se părea o însărcinare diplomatică care s-ar fi cuvenit unui diplomat cu un stagiu mai vechi în meserie. Ceea ce sesizam este răspunderea enormă a acestei poziții, or aceasta este una dintre cele mai importante 2-3 ambasade ale României în lume. Sunt încurajat de eficiența rezultatelor pe care le voi obține atât de eficiența echipei de aici, cât și de profesionalismul partenerilor guvernamentali din Moldova. Orice stat european și-ar dori un ministru de externe ca Iurie Leancă”, a declarat Excelența sa Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, în cadrul ediției de miercuri, 31 martie, a emisiunii „Chestiunea Zilei”, la Jurnal TV.

Referindu-se la vizita de ieri a premierului român Emil Boc la Chișinău, Excelența sa consideră că aceasta nu a avut o dimensiune neutră, ci a fost una cu rezultate practice și concrete. „În afară de înmânarea primelor permise de mic trafic la frontieră, au fost întreprinse o serie de alte activități, cum ar fi pregătirea ședinței comune de guvern. În acest sens delegația condusă de Emil Boc va pleca la București cu o foaie de drum, un document cu obiective comune: deschiderea punctelor suplimentare de trecere a frontierei, demersurile către UE pentru construcția de noi poduri, interconectarea rețelelor de gaz etc.”, spune Marius Lazurcă.

În ceea ce privește permisele de mic trafic la frontieră, ambasadorul României consideră că numărul de cereri nu este atât de mare, pe cât se aștepta. Cu toate acestea Excelența sa este convins că România va face față oricărui număr de cereri. „În curând Ambasada României în Republica Moldova va deveni cea mai mare misiune diplomatică a României în exterior. Vom trimite în Republica Moldova atâți funcționari, de câți va fi nevoie pentru a indeplini toate obiectvele propuse”, menționează Marius Lazurcă.

Nu se știe însă dacă vor dispărea cozile din fața consulatului României la Chișinău. „Nu vă pot promite că numărul doritorilor de a călători cu viză în România sau al celor care doresc obținerea cetățeniei române, sau al celor care doresc obținerea permiselor de mic trafic, va scădea. Sursa cozilor nu e capacitatea noastră administrativă”, spune ambasadorul României. Totuși, Excelența sa e foarte optimist, deoarece, până la sfârșitul lunii iunie, clădirile destinate celor două consulate noi, care, în acest moment, trec printr-un proces accelerat de pregătire, vor fi gata, iar personalul acestora, care în acest moment deja prelucrează dosare la secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, va avea toată experiența necesară ca să facă față oricărei situații.

Marius Lazurcă spune că va fi un abasador de teren, indiferent de riscuri. „Calculul nostru este că progresul democratic al Republicii Moldova, avansarea către standarde europene, este un proces ireversibil. Chiar dacă va fi o alternanță a forțelor ce se află la putere, iar acesta e un proces democratic natural, excesele din trecut nu cred că se vor mai repeta. Sunt pregătit să fac față, or diplomația nu este un hobby, ci o misiune”, spune Marius Lazurcă.

Sursa:jurnal.md
Foto: Sergiu Ţurcanu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ