Lazurcă: România nu e mentorul, ci partenerul Republicii Moldova

0
94

„România nu e mentorului, ci partenerul de nădejde a Republicii Moldova. Acest lucru este menţionat şi în Declaraţia comună semnată de preşedintele României, Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu”, a declarat ambasadorul României în ţara noastră, Marius Lazurcă, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Vizita în România a domnului Mihai Ghimpu poate fi considerata drept un moment de cotitura, de consolidare – aş spune ireversibilă – a parteneriatului nostru strategic. O dovadă definitivă este hotărârea părţilor de a formaliza sinergia lor într-o „Declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”. Noi nu suntem mentorul Republica Moldova, ci partener de nădejde”, a spus Lazurcă.

Ambasadorul a precizat că Declaraţia semnată are o valoare politică semnificativă, dar mai ales cu o dimensiune pragmatică imediată. Ulterior, premierii celor două ţări vor semna acorduri de implementare a acţiunilor prevăzute în Declaraţie, a spus Lazurcă.

Oficialul român s-a referit şi la redobândirea cetăţeniei române de către basarabeni. „Redobândirea cetăţeniei române presupune anumite drepturi dar şi obligaţii. Lucrăm într-un ritm foarte susţinut, iar în acest moment prelucrăm de la 5 până 6 mii scrisori de intenţie pe lună. Numărul acestora se vor dubla într-un răstimp rezonabil. Noi ne propunem ca durata, din momentul depunerii solicitării, până la momentul depunerii jurământului, să se desfăşoare în luni şi nu în ani”, a precizat Lazurcă.

Potrivit ambasadorului, România analizează cu toata seriozitatea posibilitatea renunţării la dovada existenţei unui depozit bancar în valoare de 500 euro şi înlocuirea acestui document de tip bancar cu o declaraţie de răspundere.

Pentru a obţine viză românească, moldovenii trebuie să depună pe un cont bancar 500 de euro, ca să dovedească că pot supravieţui în spaţiul unitar european.

sursa: jurnal.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ