Legislativul transnistrean cere bani Dumei de Stat de la Moscova.

0
38

Propunerea de acum o săptămână a preşedintelui legislativului RMN, Evghenii Şevciuc, de a cere ajutor financiar Federaţiei Ruse, a fost susţinută ieri de Sovietul Suprem de la Tiraspol. Legislativul regiunii separatiste transnistrene a adoptat miercuri un apel către Duma de Stat a Federaţiei Ruse în care îi cer acesteia să acorde regiunii transnistrene ajutor financiar pentru lichidarea consecinţelor secetei din acest an, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău. Deputaţii transnistreni au estimate că pierderile înregistrate s-au ridicat la peste 44 milioane dolari. Având în vedere situaţia social-economică dificilă a Republicii Moldoveneşti Nistrene, spun deputaţii, dar şi faptul că în Transnistria locuiesc peste 100.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Sovietul Suprem solicită Dumei de Stat să iniţieze examinarea chestiunii privind acordarea de ajutor umanitar şi material regiunii.

În declaraţia adoptată de deputaţii transnistreni se menţionează că pentru menţinerea economiei republicii va fi nevoie de 94 milioane dolari. Dintre acestea 45 – pentru acoperirea pierderilor producătorilor agricoli; 30 – pentru procurarea materialului săditor pentru anul 2008; 10 milioane – pentru plăţi compensatorii legate de aşteptata creştere a preţurilor la mărfurile de primă necesitate, iar restul, peste 8 milioane dolari, ar fi necesare pentru a putea achita pensiile în condiţiile unui deficit bugetar accentuat.

UNIMEDIA menţionează că la una din şedinţele parlamentului de la Tiraspol de la sfârşitul lunii septembrie, Ministrul Economiei Republicii Moldoveneşti Nistrene, Elena Cernenco, a declarat că, pentru a ieşi din criză, Transnistria ar avea nevoie de un ajutor financiar în mărime de 65 de mil $. “35 de milioane sunt necesare pentru a acoperi pierderile din domeniul gospodăriilor săteşti şi tot atât pentru a soluţiona problemele inflaţiei, care îşi fac loc în Transnistria ca urmare a creşterii preţurilor la produsele alimentare cauzate de secta din acest an. Aceşti bani sunt strict necesari. Fără ajutorul dinafară, Republicii îi va fi foarte greu să-şi soluţioneze problemele. Suntem pregătiţi să cerem ajutorul conducerilor mai multor state, dar în primul rând Federaţie Ruse.”, a declarat atunci ministrul economiei al Transnistriei, Elena Cernenco.

În şedinţa de miecuri Sovietul Suprem de la Tiraspol a mai dat indicaţii comisiei legislative de profil să elaboreze solicitări cu un conţinut similar pentru observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean – Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

NewsIn menţionează că nu este pentru prima dată când Sovietul Suprem de la Tiraspol cere ajutorul financiar al Moscovei. În primăvară, o solicitare cu un conţinut similar a fost adoptată pentru a acoperi deficitul bugetului transnistrean pentru anul 2007, care se ridica la peste 40%. La adoptarea bugetului, liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov, i-a asigurat pe deputaţi că are promisiunea din partea autorităţilor ruse că Moscova va acorda regiunii ajutor financiar, aşa cum făcea în fiecare an.

Ajutorul promis nu a venit însă, astfel încât regiunea încearcă să-şi acopere deficitul reducând la maxim cheltuielile şi tăind din fondurile de rezervă, din banii prevăzuţi pentru reparaţii curente şi construcţii capitale.

Zilele acestea Moscova a anunţat că a acordat Republicii Moldova ajutor pentru depăşirea consecinţelor secetei, constând în 10.000 de tone de grâu alimentar şi 14.000 de tone de grâu furajer.

Guvernul de la Chişinău s-a arătat dispus să cedeze regiunii transnistrene o parte din ajutoarele umanitare pe care le primeşte din străinătate pentru depăşirea consecinţelor secetei. Premierul Vasile Tarlev a declarat că va face acest lucru, în cazul în care va exista o solicitare din partea administraţiei centrale sau a administraţiilor locale din Transnistria.

Preşedintele autoproclamat al regiunii, Igor Smirnov, a replicat că nu va adresa niciodată o asemenea cerere Chişinăului, calificând însăşi idea drept o manifestare de cinism. El a declarat că statele occidentale şi Rusia trebuie să vină singure cu ajutoare umanitare. „Ce, nu ştiu că la noi e secetă?”, s-a întrebat retoric Igor Smirnov, la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul lunii august.

Nici situaţia bugetului regiunii pentru 2008, care urmează să fie adoptat zilele acestea, nu pare să fie mai bună. Autorităţile au anunţat populaţia că anul economic şi bugetar 2008 se aşteaptă să fie la fel de dificil ca şi anul 2007. Şi chiar dacă impozitele au fost majorate până la cote-limită, proiectul bugetului Transnistriei pentru anul 2008 are un deficit comparabil cu cel din anul acesta – un buget auster, cu venituri de aproximativ 200 de milioane de dolari şi un deficit de peste 80 de milioane dolari. Aproape un sfert din cheltuielile bugetare rămân neacoperite financiar.

În aceste condiţii, administraţia transnistreană intenţionează să acopere o parte din deficitul bugetului din banii colectaţi de la populaţie pentru consumul de gaze, bani ce ar fi trebuit să ajungă în conturile Gazpromului, transmite NewsIn.

Tiraspolul a mai facut acest lucru în vară, iar cei 14 milioane de dolari împrumutaţi atunci de la Gazprom, fără acceptul acestuia, nu au fost încă restituiţi. Următoarea tranşă de „împrumut” ar urma să fie de 20 milioane dolari, potrivit proiectului de buget.

Datoriile Transnistriei pentru gazele livrate de Gazprom se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari, adică aproximativ 2.000 de dolari pe cap de locuitor, incluzând copiii nou-născuţi. Mai mulţi analişti transnistreni constată însă că această criză bugetară şi seceta din acest an par să fi adus o schimbare de viziune administraţiei de la Tiraspol, care a înţeles că nu mai poate conta la nesfârşit pe sprijinul financiar al Rusiei şi a apelat la susţinerea statelor occidentale.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la NewsIn

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ