Leova, la marginea Europei, dar cu multe probleme

0
71

Oraşul Leova este situat la graniţa Republicii Moldova cu România. Cu toate acestea, la fel ca multe localităţi din ţara noastră, el se confruntă cu o sumedenie de probleme. Aceste probleme pot fi soluţionate, dar pentru aceasta este nevoie ca locuitorii de aici să înveţe să valorifice faptul că doar râul Prut îi desparte de Uniunea Europeană.
„Probleme în Leova sunt foarte multe, ca şi în orice alt centru raional. În primul rând în orăşel este nesoluţionată problema apei potabile, pe care o foloseşte omul în fiecare zi. În oraş avem două izvoare mari şi multe fântâni, care, după unele date statistice ale Serviciul Sanitar Epidemiologic de Stat şi a medicinei preventive, sunt într-o stare critică, apa din ele fiind infestată cu diferite impurităţi. M-am angajat în campania electorală pentru fotoliul de primar deoarece doresc să soluţionez mai multe probleme din oraşul Leova. Este oraşul meu de baştină şi cred că toate aceste probleme există din cauza lipsei de responsabilitate din partea autorităţilor şi din nedorinţa lor de a face ceva pentru oraşul nostru”, a precizat Valeriu Mercuşev, candidat la funcţia de primar din partea Partidului Popular Creştin Democrat.
„O altă problemă este iluminarea oraşului Leova. Dacă în centrul urbei s-a mai făcut câte ceva pentru a soluţiona această problemă, atunci periferia oraşului până în ziua de azi rămâne pe întuneric. Situaţia deplorabilă a drumurilor din oraş, de asemenea, este o problemă gravă, care, la fel, necesită o soluţionare rapidă. În general, nu este bine ca într-o localitate care are statut de oraş, să circuli pe un drum plin de noroi şi gropi”, a mai adăugat Valeriu Mercuşev.
Un alt impediment cu care se confruntă locuitorii oraşului Leova este lipsa locurilor de agrement, atunci când doresc să uite un pic de rutina zilnică şi să poată merge la odihnă, undeva în afara oraşului. Cândva, oraşul dispunea de o zonă de odihnă, o plajă pe malul râului Prut, unde orăşenii aveau posibilitatea de a merge să se odihnească. „Nu ştiu din ce cauză, dar staţiunea a fost total devastată şi, în prezent, această zonă se află într-o stare catastrofală. Eu cred că trebuie să învăţăm să scriem proiecte şi să absorbim banii care vin din străinătate. Suntem capabili să schimbăm în bine oraşul, trebuie doar să fim solidari şi dornici de a ne implica. Până în prezent, din lipsă de iniţiativă şi responsabilitate, banii câştigaţi de pe urma unor proiecte, nu au fost valorificaţi. Părerea mea este că ar trebui de format o echipă în primărie, unde să fie prezentă tânăra generaţie, deoarece ei sunt mai ageri. Pentru a implementa un proiect nu avem nevoie doar de bani, ci şi de idei şi propuneri prin ce metode am putea soluţiona diferite probleme ale oraşului Leova, or, tinerii de azi fac faţă cel mai bine la astfel de lucruri.
O altă problemă a oraşului Leova este aceea că aici nu s-a mai construit nimic de vreo 17-18 ani, iar tinerii pleacă peste hotare în căutarea unui lucru mai bine plătit, astfel, rămânând fără forţă tânără de muncă”, a mai spus Valeriu Mercuşev.
El consideră că, în viitorul apropiat, România, în calitate membru al Uniunii Europene, va fi interesată să investească bani în această localitate. „Nici România, în particular, dar nici UE, în ansamblu, nu doreşte să aibă la graniţa sa un stat cu o populaţie săracă. Important este să ştim cum să folosim această apropiere de comunitatea europeană”, a mai afirmat Valeriu Mercuşev.
George IOSIP, FLUX

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=18&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ