Leşco Alexandru

1
187

,,Se clatina comunismul si cred ca vom invinge”

» Reporter: Toate onorurile de care aveti parte in ultima luna – decoratii, medalii, bani – nu vin cam tarziu?
— Alexandru Lesco: Mai bine mai tarziu decat niciodata. Eu sunt eliberat de trei ani si m-am mai ciocnit de chestiile astea. Noi am simtit caldura asta peste tot, nu caldura de afara, ci de la oameni, de la felul cum ne-au inconjurat aici, in Romania. Eu traiesc acum la Chisinau, dar ma socot si la Chisinau in Romania.

» Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat, in 2004, Rusia si Moldova la plata unor despagubiri morale pentru dumneavoastra si colegii dumneavoastra. Ati primit banii?
— Da, i-am primit. stiu ca era in sentinta un termen de trei luni pentru plata. Moldova s-a conformat dupa doua saptamani, in schimb Rusia a asteptat pana in ultimul moment. Ne-au platit toata suma si mie, si colegilor mei. Dar eu zic ca mai important in sentinta aia era ca s-a cerut eliberarea neconditionata a colegilor mei si asta nu s-a respectat.

» De ce tineti atat de mult la Transnistria? V-ati nascut acolo? Familiile dumneavoastra sunt peste Nistru?
— Nu, eu doar am facut facultatea la Tiraspol, iar colegii mei au lucrat acolo. Toti suntem din Republica Moldova, iar familiile noastre locuiesc la Chisinau, dar Transnistria este pamant romanesc si asta e cel mai important.

» Nu s-a schimbat ceva fata de situatia de la inceputul anilor ‘90?
— Eu zic ca s-a mai schimbat, se clatina comunismul si cred ca vom invinge. Voi continua sa lupt. Eu ce regret din ceea ce a fost este ca am pierdut o parte din viata pe care nu o mai intorci. Dar nu regret lupta.

» Sunteti cunoscuti drept „grupul Ilascu”, dar nu prea va mai intelegeti cu Ilie Ilascu…
— Domnul senator Ilascu e mai ocupat, eu nu zic ca ne-am certat intre noi, dar asa se asteapta lumea sa fim tot timpul impreuna. El ne-a dat telefoane si de la Paris, si de la Bruxelles. Vedeti, de ce s-a schimbat? El a fost eliberat cu sase ani mai devreme si nu mai era acolo, langa noi.

Cronologie
» Rusia si Moldova condamnate pentru retinerea ilegala a grupului Ilascu

Conflictul dintre Republica Moldova si Transnistria a inceput in 1989, cand limba romana a fost declarata limba de stat pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dincolo de Nistru, fapt neacceptat de sovietele locale din Tiraspol, Tighina si Rabnita. Tot atunci s-au format „colective unificate de munca”, care luptau impotriva introducerii limbii romane, alfabetului latin si reformelor democratice.

„Colectivele” au organizat greve si proteste. In 1990, cand s-a adoptat ca drapel al republicii tricolorul cu cap de zimbru, aceleasi soviete au refuzat arborarea steagului in Tiraspol si Tighina. Au inceput actiunile secesioniste. Pe 13 decembrie 1991, a avut loc un atac armat al gardistilor transnistreni la podul de la Dubasari, in care au murit patru politisti moldoveni si 20 de gardisti, cazaci si alti mercenari, veniti de pe aiurea.

In 1992, conflictul s-a transformat intr-un razboi civil intre fortele de politie moldovene (armata urma sa se infiinteze cateva luni mai tarziu) si trupele paramilitare transnistrene, care au folosit arme „imprumutate” de la Armata a 14-a. Dupa incheierea luptelor, „grupul Ilascu” a fost judecat intr-un proces care s-a terminat in 1993, membrii sai fiind condamnati la inchisoare pentru crime de razboi si terorism. Printre altele, au fost acuzati de uciderea unui demnitar al republicii si de utilizarea neautorizata a munitiilor si explozibililor.

Doi ani mai tarziu, a fost eliberat primul detinut, Petru Godiac. A urmat Ilie Ilascu, condamnat initial la moarte, dar eliberat in 2001. Acesta a devenit ulterior senator PRM in Parlamentul Romaniei. In prezent, este euroobservator in Parlamentul UE. Ulterior, a fost eliberat Alexandru Lesco, in iunie 2004. Andrei Ivantoc a fost eliberat pe 2 iunie anul acesta, dupa ce a fost batut pentru a accepta sa treaca granita in Moldova. Tudor Petrov Popa a fost eliberat pe 4 iunie 2007.

In iulie 2004, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat Federatia Rusa sa plateasca lui Ilie Ilascu despagubiri de 180.000 de euro si cate 120.000 de euro catre ceilalti trei membri ai grupului, pentru perioada de detentie ilegala. Moldova a fost condamnata sa achite cate 60.000 de euro daune materiale si morale pentru fiecare dintre membrii grupului Ilascu.

Sursa: Romania Liberă
Foto: Istoria.md

1 COMENTARIU

  1. Frate Alexandru,sunt de acord! GRIGORE VIERU: RIDICA-TE, BASARABIE ! (monodrama) Premiera la Uniunea Scriitorilor din Moldova. (12 martie 2009) Urmeaza Miscarea facuta de Noua Generatie Educata si Instruita in Spirit Crestin-National care a cutremurat din temelie regimul comunist de ocupatie din Basarabia Martira! (7 aprilie 2009)

LĂSAȚI UN MESAJ