Libertate pentru “grupul IlaŞcu”, după 15 ani

0
124

Ilaşcu a fost acuzat de terorism de aşa-zisele autorităţi transnistrene
Andrei Ivanţoc, unul dintre ultimii membri ai “grupului Ilaşcu”, urma să fie eliberat aseară de liderii autoproclamatei republici transnistrene.
Andrei Ivanţoc, unul dintre membrii “grupării Ilaşcu”, urma să fie eliberat aseară de autorităţile regimului comunist de la Tiraspol, la exact 15 ani de la arestare, în 1992. Tudor Petrov Popa, colegul de detenţie al lui Ivanţoc, ar putea fi eliberat în data de 2 iunie, potrivit declaraţiilor lui Valeri Liţkai, cel care, în viziunea comuniştilor transnistreni, ocupă funcţia de ministru de Externe. Cotidianul moldovean Timpul susţinea în urmă cu câteva zile că cei doi deţinuţi politici ar putea fi eliberaţi mai devreme, chipurile la intervenţia Moscovei, informaţie dovedită falsă. Termenele de eliberare ale celor doi români erau 2, respectiv 4 iunie. Astfel, nu se poate vorbi în nici un caz de un gest de bunăvoinţă al autorităţilor separatiste, crede Nicolae Mircea Năstase, corespondentul Radio România Actualităţi.

În 2004, o decizie extraordinară a CEDO hotăra, în urma unui proces intentat de către Ilie Ilaşcu, în numele tuturor deţinuţilor din grupul său, că Moldova şi Rusia trebuie să ia toate măsurile pentru punerea în libertate a cetăţenilor moldoveni deţinuţi de regimul separatist, însă fără nici un efect. Cei patru membri ai grupului Ilaşcu – Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa – au fost arestaţi în 1992, sub acuzaţia de comitere de acte teroriste în timpul războiului civil.

În urma deciziei unui tribunal transnistrean, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa la 15 ani de închisoare. Până la urmă, Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001, după opt ani de detenţie, iar Alexandru Leşco în 2004, după expirarea termenului de detenţie la care a fost condamnat.

http://www.jurnalul.ro/articole/93623/tiraspol-ivantoc-eliberat

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ