Liceul „Gheorghe Asachi” e din nou „român-francez”

1
156


„Liceul teoretic român-francez” este noua inscripţie de pe frontispiciul celei mai vechi instituţii de învăţământ din capitală – liceul „Gheorghe Asachi”. În acest fel, instituţia a revenit la denumirea iniţială, modificată cu scandal în 2006. Atunci sintagma „român-francez” a fost înlocuită cu sintagma “moldo-francez”.

Reveniţi din vacanţa de iarnă, elevii au fost surprinşi de noua-veche inscripţie de pe frontispiciu. Panoul a fost instalat la 6 ianuarie anul curent, în acest fel revenindu-se la ordonanţa Ministerului Educaţiei de la începutul anilor ’90. Potrivit acesteia, la denumirile liceelor cu studii aprofundate se adăugau sintagmele : „român-francez”, „român-englez”, „român-german” etc.
Liceul „Gheorghe Asachi” este, deocamdată, prima instituţie de învăţământ care a revenit la vechea denumire.

Amintim, că pe data de 4 mai 2006 liceenii de la „Gheorghe Asachi” au protestat împotriva deciziei ministerului de a înlocui noua sintagmă – „moldo-francez”. Ei au spart, cu ciocane şi răngi de metal, panoul modificat. Panoul fusese instalat în timpul vacanţei de Paşti 2006. Acţiunea tinerilor a fost susţinută şi de profesori, care au întrerupt lecţiile şi s-au alăturat protestatarilor. Pedagogii şi elevii s-au unit într-un cerc, cântând „Limba noastră” de Alexei Mateevici. Alţii adunau semnături pentru revenirea la vechiul nume al liceului. La scurt timp, patru elevi de la liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău au fost anchetaţi de poliţie pentru proteste.
O opinie legată de acest caz a fostului licean de atunci, acum masterand în Bucureşti, puteţi citi aici

1 COMENTARIU

  1. Bunul Dumnezeu sa binecuvanteze Basarabia,stravechi pamant dacic leaganul dacilor romanizati.Dumnezeu este drept,corect in tot ceea ce face ce lucreaza si nu va ingadui sa fie al hotilor.Postul,rugaciunea si o relatie zilnica buna cu Dumnezeu si cu semenii nostri ar ajuta mult la aspiratiile sfinte ale romanilor basarabeni.Nu ascultati si nu dati crezare minciunilor,dezinformarilor si amenintarilor fiindca aceste practici sunt dracesti.Cu Dumnezeu inainte popor stravechi.

LĂSAȚI UN MESAJ