Liceul cu predare în limba română din oraşul Tighina riscă să fie din nou închis

2
120

La 31 martie 2010, centrul de igienă şi epidimiologie din oraşul Tighina (Bender) din subordinea autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol au înaintat o prescripţie prin care au înştiinţat că activitatea liceului cu predare în grafia latină din Tighina, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun”, aflat sub jurisdicţia autorităţilor moldovene ar putea fi sistată după data de 15 aprilie 2010, sub pretextul unor presupuse încălcări ale normelor sanitare.

Prescripţia a fost semnată de medicul şef D. G.Chirsta, care a ameninţat administraţia Liceului că va interzice exploatarea sediului. Pe lângă normele sanitare, aşa numita autoritate a invocat şi necorespunderea curriculei şcolare cu cea din stânga Nistrului.
Începînd cu data de 4 aprilie 2010, acelaşi centrul de igienă şi epidemiologie din Tighina, în comun cu serviciile de grăniceri din subordinea administraţiei regionale au interzis furnizarea produselor alimentare către Liceu, produse necesare alimentării zilnice şi obligatorii a elevilor. Respectiv, în curând vor fi finalizate stocurile de alimente, iar situaţia din instituţia de învăţământ poate fi critică, în special în preajma examenelor.

Prin urmare, nu excludem faptul că administraţia regională ar putea escalada situaţia, creând condiţii identice celor din anul 2004, când instituţiile din regiunea transnistreană aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale R. Moldova au fost evacuate sau activitatea lor a fost sistată ilegal.

Asociaţia Promo-LEX consideră că „aceste acţiuni se fac intenţionat şi poartă caracter provocator, având drept scop principal reducerea numărului de copii din acest liceu. Tocmai datorita hărtuirii continue din partea administraţiei ilegale din regiune, numai în aceasta instituţie numărul elevilor în clasele I s-a redus de la 250 de copii în anul 1999 la 50 în anul 2009.”

Amintim că la 9 iunie 2009 au avut loc audieri publice la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse ca urmare a cererilor unor grupuri de elevi, părinti şi profesori din 3 licee din regiunea transnistreană cu predare în grafie latină (Liceul “Evrica” din Rîbniţa, Liceul “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol cu sediul în satul Doroţcaia, r-l Dubăsari şi Liceul “Alexandru cel Bun” din mun.Bender. Până la momentul de faţă CtEDO nu s-a expus pe marginea acestei cereri, iar problemele acestor instituţii nu au fost rezolvate si nici abordate serios de către Guvernele parate.

Sursa: Timpul.md

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ