Liceul Ştefan cel Mare din Grigoriopol

17
111

Elevii şi profesorii liceului „Ştefan cel Mare” din oraşul Grigoriopol parcurg 34 de kilometri în fiecare zi de aproape 8 ani, înghesuiţi în trei autobuze, pentru a ajunge la Doroţcaia, comună aflată sub administraţia Republicii Moldova, unde li se permite să studieze limba română în grafie latină.

Liceul a fost evacuat din Grigoriopol în 2002, când administraţia oraşului a cerut şcolii să accepte predarea în “limba moldovenească” cu alfabet chirilic şi să se subordoneze Ministereului Educaţiei de la Tiraspol. Pentru că o bună parte din profesori, părinţi şi elevi s-au opus, şcoala a fost nevoită să părăsească oraşul Grigoriopol.

Ministerul Educaţiei al Moldovei a hotărât să transfere temporar liceul în Doroţcaia, un sat ce se află la depărtare de 20 km de la Grigoriopol şi se află sub controlul autorităţilor moldoveneşti. În fiecare zi, elevii şi profesorii, care mergeau spre Doroţcaia, erau supuşi controalelor, umilinţelor, erau scuipaţi şi înjuraţi de poliţia locală şi funcţionari publici. În urma acestor incidente, 300 elevi au părăsit şcoala.

Deşi mutarea părea temporară în 2002, lucrurile sunt la fel în fiecare an – directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, cu sediul la Doroţcaia, Eleonora Cercavschi spune : „Nu s-a întâmplat nimic bun în anul 2009 pentru şcolile cu predare în limba română care activează în regiunea transnistreană. A trecut la fel ca şi ceilalţi, cu probleme şi stres. Nu suntem consideraţi oameni. Suntem nimeni aici”.

Mai multe despre situaţia dramatică a colectivului liceului Ştefan cel Mare puteţi afla şi din următoarele articole:
Aici clopoţelul sună toată ziua
Limba română mitraliată în Transnistria
Sacrificiul copiilor români din Transnistria
Spectacol consacrat memoriei domnitorului român Ştefan cel Mare şi Sfânt la liceul din Doroţcaia
De Ziua Drepturilor omului, copii opriţi la vama transnistreană
Liceul „suspendat” din Grigoriopol

Poţi ajuta liceul Ştefan cel Mare comandând următorul tricou:
tricou rupe frontiera
Detalii şi comenzi pe www.noiigolani.ro/fiulrisipitor

17 COMENTARII

  1. ideea este formidabila.
    modul de a duce la indeplinire trebuie supravegheat si permanent imbunatatit.
    legatura cu licee din Bucuresti, Iasi etc. va genera o emulatie pentru toata lumea si va creste amploarea idei si eficienta acesteia.
    doresc sa imi procur un astfel de maieu cu harat Romaniei fara frontiere trasate de sovietici

LĂSAȚI UN MESAJ