Lider politic de la Chișinău: Reunirea Basarabiei cu România, singura soluție pentru spațiul dintre Prut și Nistru

0
140
 1. Lider politic de la Chișinău: Reunirea Basarabiei cu România, singura soluție pentru spațiul dintre Prut și Nistru

Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, consideră că singura soluție pentru Republica Moldova este unirea cu România.

http://infoprut.ro/48210-lider-politic-de-la-chisinau-reunirea-basarabiei-cu-romania-singura-solutie-pentru-spatiul-dintre-prut-si-nistru.html

 

 1. Peste 100.000 de străini au drept de şedere în România. „Companiile au nevoie disperată de personal, este o presiune fantastică. Vrem să aducem 200 de operatori din Republica Moldova şi din Ucraina“

Din rândul cetăţenilor care vin din statele non-UE, cei mai mulţi provin din Republica Moldova, care are peste 10.000 de cetăţeni cu drept de şedere în România.

http://www.zf.ro/profesii/peste-100-000-de-straini-au-drept-de-sedere-in-romania-companiile-au-nevoie-disperata-de-personal-este-o-presiune-fantastica-vrem-sa-aducem-200-de-operatori-din-republica-moldova-si-din-ucraina-16725132

 

 1. Basarabia sau Republica Moldova?

Despre ce vorbim? Basarabia sau Republica Moldova? Sunt chestii total diferite: Basarabia este ideea unei provincii românești, Republica Moldova este un stat vecin. Mielul blând suge la două oi folosindu-se de confuzie, la fel fac și căpușele politice – creează confuzie între Basarabia și Republica Moldova ca să tragă vârtos de la cât mai multe țâțe.

http://moldnova.eu/ro/basarabia-sau-republica-moldova-21537.html/

 

 1. Eroul zilei. Cum luptă un tânăr din Basarabia pentru România Unită

Mai mult, Alexandru s-a implicat şi în campaniile de prevenire a consumului de droguri în şcoli, dar şi de ajutorare a copiilor cu autism. În prezent este student la Facultatea de Relaţii Internaţionale din Bucureşti şi coordonează o acţiune prin care deja peste 40 de mii de basarabeni au putut să viziteze România.

În paralel, are şi propria emisiune la un post TV care emite în Republica Moldova.

https://www.antena3.ro/actualitate/social/eroul-zilei-cum-lupta-un-tanar-din-basarabia-pentru-romania-unita-433025.html

 

 1. Unirea dintre România și Moldova: „Altă dată impusă, acum nerealistă”

Maia Sandu spune că „azi sau mâine” ideea unirii Republicii Moldova cu România una „nerealistă”, iar aceasta trebuie realizată „prin consens național”, deoarece „nu este real ca Uniunea Europeană să permită unui stat membru să înghită un teritoriu care este corupt, divizat și care nu este un stat de drept”.

http://evz.ro/unirea-romania-moldova-nerealista.html

 

 1. Românii de pe cele două maluri ale Prutului aflați în Cehia, s-au reunit la Praga duminică, 10 septembrie 2017

Românii de toate vârstele din Cehia au răspuns la invitația lansată de către organizatori, și anume Asociația românilor din Republica Cehă (ARRC) și Comunitatea moldovenilor, și au venit la cea de-a opta ediție a Sărbătorii Românilor într-un număr mare, în ciuda vremii capricioase, transmite Romanian Global News cițând o corespondență sosită la redacție.

Deschiderea s-a făcut în acordul imnurilor naționale ale României, Republicii Moldova și Republicii Cehe, în prezența organizatorilor, a partenerilor și a numeroși invitați de onoare.

Programul artistic a fost la mare înălțime, constând în șapte ore de spectacol de muzică și dans, exclusiv în limba română.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/25745-2017-09-13-08-06-30.html

 

 1. Lucrările pictorului român Ştefan Luchian au ajuns pentru prima oară la Chişinău

Expoziția cuprinde 26 de lucrări și marchează trecerea a 100 de ani de la dispariția artistului.

În cadrul unei conferinţe de presă de astăzi, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că de mai mulţi ani a visat să aducă această expoziţie la Chişinău. El a mulţumit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Muzeului Naţional de Artă al României, graţie cărora acest vis a devenit realitate. „Ştefan Luchian este un artist de vârf al clasicii picturii româneşti. Prin operele sale, el a revoluţionat pictura românească”, a remarcat Tudor Zbârnea.

http://www.moldpres.md/news/2017/09/13/17006982

 

 1. Începe Festivalul Internaţional EuroPoezia

Joi, 14 septembrie 2017, ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, sala Bujor Macrin, are loc deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului Internaţional Euro Poezia, avându-i ca directori pe Stere Bucovală şi Valeriu Stancu. Manifestarea se derulează între 14 şi 18 septembrie, perioadă în care vor fi prezenţi la Brăila poeţi din mai multe ţări europene. Dacă în prima ediţie au fost invitaţi scriitori din Franţa, anul acesta vor fi prezenţi  poeţi din Italia, din  Cahul- Republica Moldova, un invitat special din Croaţia şi poeţi din România.

http://obiectivbr.ro/content/%C3%AEncepe-festivalul-interna%C5%A3ional-europoezia

 

 1. De ce bătrânii nu au pensii ca peste Prut. Deputații nu au înțeles ce înseamnă sistem privat

Termenul de „pensii private” este necunoscut pentru majoritatea moldovenilor. Prima lege care reglementa modul de funcționare a administratorilor de pensii private a fost votată în 1999, pe vremea când Dumitru Diacov era președinte al Parlamentului de la Chișinău. Totuși de atunci și până în prezent numărul cetățenilor care au pensii private în sistemul moldovenesc este egal cu zero.

http://moldnova.eu/ro/de-ce-moldovenii-nu-pot-avea-pensii-ca-peste-prut-deputatii-nu-au-inteles-ce-inseamna-sistem-privat-21507.html/

 

 1. Vitalie Călugăreanu: Dodon monopolizează scena politică mimând o stare de rivalitate comică | Comentariu DW

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a scris, într-un comentariu pentru Deutsche Welle, că în Republica Moldova are loc reîmpărțirea eșichierului politic. Guvernarea controlată de PD și președintele Igor Dodon monopolizează scena politică mimând o stare de rivalitate comică.

http://romanialibera.ro/opinii/analize+deutsche+welle+/vitalie-calugareanu–dodon-monopolizeaza-scena-politica-mimand-o-stare-de-rivalitate-comica—comentariu-dw-468727

 

 1. O șansă pentru un viitor mai bun. O elevă eminentă din Republica Moldova vrea să devină medic în România

La doar 15 ani și-a lăsat în urmă familia și a venit să studieze în România. A devenit cea mai bună elevă a Colegiului Tehnologic Elena Doamna din Galați, iar visul ei este să devină medic. Este povestea unei tinere din Republica Moldova care, la fel ca milioane de conaționali, și-a căutat norocul peste hotare. E sigură că studiile în România i-au oferit o șansă pe care nu ar fi avut-o dincolo de Prut.

http://stiri.tvr.ro/o-ansa-pentru-un-viitor-mai-bun-o-eleva-eminenta-din-republica-moldova-vrea-sa-devina-medic-in-rom_822265.html#view

 

 1. PLDM vrea schimbarea Constituției: Liberal democrații propun schimbarea limbii de stat din „moldovenească” în „română”

Deputații din fracțiunea parlamentară a PLDM au elaborat un proiect de Lege care prevede modificarea articolului 13 din Constituție.

Liberal-democrații propun ca la alineatul (1), articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” se substituie cu sintagma „limba română”.

http://unimedia.info/stiri/pldm-vrea-schimbarea-constitutiei-liberal-democratii-propun-schimbarea-limbii-de-stat-din-moldoveneasca-in-romana-139369.html

 

 1. Doi jurnaliștii ruși s-au trezit INTERZIȘI în R. Moldova. Au fost întorși din Aeroportul Chișinău

Jurnalistul rus Anatolii Liubimenco a fost întors din Aeroportul Chișinău pe 9 septembrie. Acesta s-a arătat indignat pe o rețea socială că autoritățile nu i-au permis intrarea, chiar dacă cazarea și alte servicii în RM erau plătite.

http://www.timpul.md/articol/doi-jurnalitii-rui-s-au-trezit-interzisi-in-rmoldova–au-fost-intorsi-din-aeroportul-chiinau-119022.html

 

 1. Un centru de informare al României va fi înființat la Slatina (Solotvino), regiunea Transcarpatia

Guvernul de la București a aprobat miercuri deschiderea unui centru de informare al României la Slatina/Solotvino (Ucraina). Inaugurarea ar putea avea loc până la finalul anului.

http://infoprut.ro/48219-un-centru-de-informare-al-romaniei-va-fi-infiintat-la-slatina-solotvino-transcarpatia.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ