Liderii unei formatiuni de opozitie constata ca in R. Moldova s-a instaurat un regim autoritar

0
50

Liderii Partidului Social-Democrat din Moldova (PSDM) constata, la jumatate de mandat al actualei legislaturi parlamentare, ca dupa alegerile parlamentare din 2005 si crearea coalitiei PCRM-PPCD-PD, in R. Moldova s-a instaurat un regim autoritar care controleaza toate domeniile – politic, economic si social, transmite Info-Prim Neo.Presedintele PSDM, Eduard Musuc, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca actuala coalitie ros-oranj a instaurat in R. Moldova un regim autoritar care se face responsabil de degradarea RM in toate domeniile. Astfel, sustine Musuc, pe plan politic se atesta intimidarea si anihilarea opozitiei, inclusiv cu implicarea institutiilor de stat si resurselor administrative. Pretinsa reformare a PCRM a ramas la nivel de intentie, iar depolitizarea sefului statului nu s-a infaptuit, in interesul coalitiei de guvernamant. Presedintele controleaza Parlamentul, Guvernul, institutiile judecatoresti, iar Procuratura a devenit un instrument de lupta cu opozitia – liderilor acesteia le sunt fabricate dosare politice pentru a fi intimidati, arestati si eliminati de pe esichierul politic. Din acest considerent, RM pierde zeci de dosare la CEDO.

In acelasi timp, sustine Musuc, pentru a castiga inca o data alegerile, partidul de guvernamant creeaza si inregistreaza mai multe partide mici, care nici nu au filiale in teritoriu.

Liderul PSDM sustine ca Legea Audiovizualului si Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt, de asemenea, instrumente in mana puterii. Totodata, prin Ministerul Administratiei Publice Locale, puterea si-a creat un instrument de imixtiune in autonomia locala, compromitand procesul de descentralizare si transformand aceasta structura intr-un staff al puterii in alegerile locale.

Vicepresedintele PSDM, Eugen Roscovanu, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca economia RM este intr-un continuu proces de ruinare, investitorii straini o iau la fuga, ingroziti de realitatile existente, agricultura este intr-o criza nemaipomenita, micul business degradeaza, fiecare al 5-lea copil sufera de subalimentatie, astfel incat tara este in pragul unei explozii sociale. Roscovanu se arata nedumerit de faptul ca in bugetul pe anul curent este planificata suma de 86 mil. lei care vor fi acumulate din amenzi.

Potrivit sursei citate, daca in 2001 fiecare cetatean al RM avea o datorie de 400 de dolari de pe urma creditelor luate de catre stat, la moment aceasta suma este de 4 mii de dolari. Roscovanu spune ca peste cativa ani pensionarii nu vor putea beneficia de pensii pe motiv ca in Fondul social nu sunt transferate sumele necesare din cauza somajului, a inchiderii intreprinderilor. „In orice tara civilizata, unui pensionar ii revin 3 angajati in sfera economiei reale, pe cand in Moldova aceasta proportie e de un pensionar la 0,9 persoane din toate sferele economiei”, spune sursa citata.

In concluzie, liderii PSDM au declarat ca degradarea RM in toate domeniile a inceput in 2001, odata cu venirea la putere a comunistilor.

sursa:http://www.azi.md/news?ID=43478

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ