Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, si-a anuntat participarea la ceremonia de sfintire a locului unde va fi inaltata clopotnita noului memorial militar din Tighina/Bender.

0
69

Autoritatile transnistrene planifica sa organizeze, vineri, la cimitirul din Tighina/Bender un miting in cadrul caruia va fi sfintit locul in care va fi ridicata clopotnita noului memorial militar din localitate, releva Agentia DECA-press.
La cimitirul din Tighina/Bender sunt inmormantati si cateva sute de ostasi romani, aceste inhumari constituind cea mai mare parte a vechiului cimitir. Autoritatile transnistrene trateaza cu tacerea acest fapt, vorbind doar invesnicirea memoriei militarii rusi cazuti la Tighina/Bender.
La ceremonia de vineri si-au anuntat prezenta liderul transnistrean Igor Smirnov, oficiali ai Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, pacificatorii rusi din regiune.
Autoritatile locale din Tighina/Bender, subordonate administratiei transnistrene, au decis sa construiasca Complexul memorial istoric in locul in care se afla cel mai vechi cimitir din oras. In prezent, cimitirul seamana mai curand cu un santier. Crucile din piatra au fost adunate la marginea imensului careu dezgolit, astfel incat buldozerele sa poata nivela nestingherit terenul. Memorialul ar urma sa fie finisat in toamna lui 2008, cand orasul Tighina/Bender va consemna 600 de ani.
Responsabili de la Oficiul roman pentru cultul eroilor, institutie abilitata cu evidenta tuturor cimitirelor si locurilor unde au fost inmormantati soldati romani, s-au aratat ingrijorati ca memorialul pe care vor sa-l construiasca autoritatile de la Bender va lua locul fostului cimitir al eroilor romani „General Dragalina”. Ministerul de Externe de la Bucuresti a remis un comunicat prin care se arata ingrijorat de situatia mormintelor soldatilor romani din Bender si solicita autoritatilor moldovenesti sa le readuca in starea lor initiala.
Pentru ca orasul Tighina/Bender este in afara jurisdictiei autoritatilor moldovene, Chisinaul nu-si asuma responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in cimitirul cu pricina. Autoritatile din Bender nu au reactionat in nici un fel la demersul Oficiului roman pentru cultul eroilor. Militarii romani cazuti la datorie au fost inmormantati in peste 300 de localitati din R. Moldova, inclusiv in peste 30 de localitati din stanga Nistrului, cel mai mare dintre care era considerat cimitirul de la Tighina/Bender.

Sursa: Deca-press

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ