Lilian Carp: „Viitorul nostru este într-o Românie mare”

0
124

 

  1. Lilian Carp: „Viitorul nostru este într-o Românie mare”

Întrebare: După declararea independenței, Republica Moldova a putut urma trei căi de dezvoltare: independentă, unionistă, ori strîns dependentă de CSI (mai nou, Uniunea Euroasiatică). Dacă am lua-o azi de la capăt, ce cale ați alege?

Răspuns: Situația politică din 1991 era complicată, iar în Parlamentul de atunci erau prea puțini deputați care-și doreau cu adevărat unirea. Prin declarații erau mulți, iar prin fapte, puțini. Plus că pe teritoriul Republicii Moldova se afla Armata a 14-a și o mișcare puternică a interfrontului, care a sabotat acţiunile unioniste. Cea mai bună cale ar fi fost unirea. Astfel s-ar fi înlăturat nedreptatea pactului Ribbentrop–Molotov, iar noi, românii din Basarabia am fi fost astăzi deja în Europa și sub protecția NATO, fortificînd unitatea noastră națională.

http://www.moldpres.md/news/2016/08/22/16006696

 

  1. Șefii serviciilor vamale din Ucraina, Republica Moldova și România s-au întâlnit la Cernăuți

Șefii serviciilor vamale din Ucraina, Republica Moldova și România s-au întâlnit la Cernăuți, unde au discutat despre modalitățile de detectare și combatere a contrabandei, precum și despre mecanismele sporirii eficienței sistemului contabil.

http://independent.md/sefii-serviciilor-vamale-din-ucraina-republica-moldova-si-romania-s-au-intalnit-la-cernauti/#.V7yWhzWmqM8

 

  1. Iurie Leancă: Relația dintre Republica Moldova și România trebuie regândită

„Relația dintre Republica Moldova și România trebuie regândită”. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, Iurie Leancă, în cadrul unei întrevederi cu premierul român, Dacian Cioloş, la Bucureşti.

Cei doi au discutat şi despre metodele de depăşire a problemelor pe care le are ţara noastră.

Oficialul moldovean a declarat că relaţiile dintre cele două state trebuie reconcepute întrucât Moldova este vecină cu  România, iar eventuale evenimente negative din ţara noastră ar putea afecta direct ţara vecină.

http://www.publika.md/iurie-leanca-relatia-dintre-republica-moldova-si-romania-trebuie-regandita_2719971.html

 

  1. Tatiana Ciobanu (Italia): Cunoaște-ți Țara sau reflecții de la Congresul Diasporei Moldovenești

Ar trebui să-mi termin relatarea cu un final optimist căci în linii generale românii sunt cei care au rezistat de veacuri în fața orgiilor de barbari având un spirit creativ care transforma lacrimile în artă și armonie. Acest lucru îl demonstrează și Diaspora Românească de peste hotare și cea din regiunile istorice românești, unde nu ne-am fi aflat reușim să dăm viață insulei noastre de latinitate, lărgind hotarele acesteia.

Să ne bucurăm de această calitate a noastră și să ne dăm străduința pentru a avea în 2018 un singur stat românesc.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/22686-tatiana-ciobanu-italia-cunoaste-i-ara-sau-reflecii-de-la-congresul-diasporei-moldoveneti.html

 

  1. Întâlnire la nivel înalt pentru Dacian Cioloş: Cu cine s-a văzut premierul şi care a fost scopul

Premierul Dacian Cioloş urmează să efectueze joi o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita premierului are loc în contextul în care, la începutul lunii, Guvernul a aprobat eliberarea, pe 24 august, a primei tranşe în valoare de 60 de milioane de euro din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova.

http://www.stiripesurse.ro/intalnire-la-nivel-inalt-pentru-dacian-ciolos-cu-cine-s-a-vazut-premierul-si-care-a-fost-scopul_1148312.html

 

  1. 77 de ani de doliu pentru români! 77 de ani de la semnarea Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, dintre Germania și Rusia Sovietică. Români nu uitați!

La 23 august 1939, Germania nazistă și U.R.S.S. anunță semnarea unui pact de neagresiune. Chiar dacă Rusia bolșevică întreținuse multă vreme relații privilegiate cu Germania anilor 1920, acest lucru i-a surprins pe majoritatea observatorilor, căci opoziția ideologică dintre nazism și comunismul sovietic părea ireductibilă. Alianța dintre cei doi mari criminali, Hitler și Stalin, urma să aibă consecințe nefaste, vizibile și astăzi când, ca o consecință a pactului, milioane de români sunt despărțiți de Țara Mamă.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/22691-77-de-ani-de-doliu-pentru-romani-77-de-ani-de-la-semnarea-pactului-criminal-molotov-ribbentrop-dintre-germania-i-rusia-sovietic-romani-nu-uitai.html

 

  1. FRATI BASARABENI IN TARGOVISTEA VOIEVODALA PENTRU TOTI…

Proiectul  ,, Cunoasteti Tara “, impresioneaza prin dimensiunile patriotice si bineinteles crestinesti, mentionand o etapa, aducerea prin Asociatia Unirii-2012 , in Romania, a peste 100 de mii de tineri basarabeni sa se apropie mai mult de fratii lor .

http://realitateadamboviteana.ro/frati-basarabeni-in-targovistea-voievodala-pentru-toti/

 

  1. Militarii din Republica Moldova şi România, exercițiu comun la Buzău

Un grup de militari ai Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger” (BDS) din Republica Moldova participă, în perioada 20 august — 4 septembrie, la exerciţiul JCET-2016 (Joint Combined Exchange Training), care se desfăşoară în România, în judeţul Buzău.

http://infoprut.ro/45000-militarii-din-republica-moldova-si-romania-exercitiu-comun-la-buzau.html

 

  1. Ministrul Justiției din România merge în Republica Moldova

Ministrul Justiției din România, Raluca Prună, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. 

Pe agenda ministrului figurează și o întâlnire neoficială cu reprezentanții mass-media din stânga Prutului. Evenimentul se va desfășura vineri, 26 august.

http://infoprut.ro/45001-ministrul-justitiei-din-romania-merge-in-republica-moldova.html

 

  1. Festivalul Zilele Nordului, de la Ipotești la Botoșani, lunca Prutului și Cernăuți

În al treilea an de la lansare, festivalul Zilele Nordului ajunge în acest an și în Botoșani și Cernăuți.

„La această ediție avem în agendă activități în zece localități din România, Basarabia și Bucovina de Nord. Între acestea, Ipoteștiul și Cernăuțiul au primit o atenție deosebită din partea noastră, fiind locuri simbolice pentru noi toți, cu un mare potențial de a redeveni locuri de întâlnire pentru românii de pretutindeni”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

http://www.timpul.md/articol/festivalul-zilele-nordului-de-la-ipoteti-la-botoani-lunca-prutului-i-cernaui-96773.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ