Lipsa demnităţii naţionale – trăsătura de bază a moldovenilor

1
133

Ce e demnitatea naţională? E aceeaşi demnitate individuală, extinsă la nivelul unei naţiuni.

Asta ar fi explicaţia lipsei demnităţii naţionale la moldoveni – lipsa demnităţii individuale (de grup, de comunitate).

Asta e şi concluzia acestui text, rândurile de mai jos nefiind altceva decât o tânguire fără rost.

Individul uns anterior ambasador pentru Moldova, Kuzmin, avea drept unic scop să reamintească periodic moldovenilor cât de jos se află aceştia în raport cu statul rus.

Individul nou (pentru moldoveni) Rogozin e manifestarea atitudinii fără mănuşi a Kremlinului faţă de Moldova. Dacă Kuzmin mai avea nişte reziduuri de diplomaţie, ăsta cu aere de Timur Lenk e deja grotesc, în paranoia care a pus stăpânire pe stăpânii semi-zei ţari.

Alt ins, din zone sudice, îşi arată şi el constant mendrele, răstindu-se ruseşte că-şi va aminti de găgăuzească atunci când va fi întrebat de moldovenească.

Alţi -enco hodorogesc permanent în surdină, să nu credem că am scăpat de ruşi.

Şi mereu moldovenii conducători tac. De parcă s-ar teme de kuzkina mati, de boul întărâtat de toreador, sau de parcă s-ar fi înecat cu formol.

Cine sunt aceşti inşi să ne spună nouă cine suntem, ce să învăţăm, ce să vorbim? Ei sunt nimeni. Dar mai nimeni suntem noi, moldovenii fără glas, fără minte, fără demnitate

În stânga Nistrului Rusia a creat şi menţine o structură mafiotă care se auto-denumeşte moldovenească-rusească-ucraineană. Lucru ce presupune că mafioţii respectivi cunosc limbile „frăţeşti”, chiar dacă nu în ordinea succesivă a afirmării lor, dar le cunosc. Câţi capi tiraspoleni vorbesc limba moldovenilor chirilici?! Câtă demnitate în moldovenii ceia!

Dar nici ăştia din dreapta râului nu-s mai breji.

Moldovenii infimi din capul ţării noastre au o singură limbă de stat, care, absolut incredibil (că doar de la malul nistrean încep pământurile „iskono” ruseşti, nu?!) coincide cu o limbă din cele ale mafioţilor de dincolo de Nistru.

Ce fac „naşii” celor două maluri când se întâlnesc? Naşii lor rămân naşi, naşii noştri – lăturaşi. Ruseşte, doar ruseşte!

Ori de câte ori mai răsună un murmur de contestare a suzeranităţii ruseşti, regimente întregi de popândăi iscaţi din hibernări kaghebiste, se avântă voiniceşte să ne argumenteze de ce tot trebuie şi trebuie să fim vasalii duşmanilor noştri.

Muscalii Kremlinului ne numesc fascişti, anti-ruşi, unionişti. Belicoşi cum sunt, îs şi lipsiţi de logică. Cu ei nu poţi vorbi.

În timp ce co-sovieticii noştri baltici au combătut din start, fără compromisuri, încercările Rusiei de a le dicta ceva, noi, mioriticii, n-am ştiut decât să behăim vinovaţi de fiecare dată când Rusia ne blagoslovea cu jigniri, umiliri şi puneri la punct.

Şi mai bătăioşi sar muscalii locali şi mancurţii care le ţin isonul. Pe lângă „naţionalistî i rumânî”, vin şi cu argumente „pragmatice”, atunci când le mai trece euforia injectată de nit-uri, omegi şi, desigur, praim-uri.

Încearcă să ne convingă de următoarele:

  1. Nu trebuie să supărăm Rusia, fiindcă Rusia ne dă gaz. De parcă pentru gazul ista nu plătim!
  2. Nu trebuie să supărăm Rusia, fiindcă Rusia ne va mări preţul la gaz. De parcă până acum nu ni l-a mărit din an în an!
  3. Nu trebuie să supărăm Rusia, fiindcă moldovenii lucrează acolo. De parcă cei de-acolo sunt plătiţi regeşte sau nu s-ar putea descurca şi în alte străinătăţi!
  4. Nu trebuie să supărăm Rusia, fiindcă n-o să ne mai accepte mărfurile. De parcă n-ar face-o în fiecare an, când ne tratează ca pe o râie de carantină.
  5. Nu trebuie să supărăm Rusia, că nu ne va mai da gaz deloc! O săptămână nu ne va da, cum nu ne-a dat în iarna lui 2000, când am ridicat problema limbii ruse dominante la radio şi televiziune. Apoi o vor convinge.

Căci nu suntem doar noi şi Rusia pe lume. De-am fi fost, demult n-am mai fi fost. Rusia o fi ea mai mare, dar ceilalţi sunt mai mulţi.

Moldovenii sunt nerozi. Şi conducătorii şi-i aleg nerozi.

Cea mai bună caracterizare ne-o fac străinii. Ne văd aşa cum ne manifestăm noi, nu ce gândim în răcoarea beciului sau ce înjurăm prin bucătării.

Pentru ruşi suntem tâmpiţi, absurzi, de jos.
Ucrainenii ne-au catalogat oficial, prin Iușcenko.
Românii români ne cred descreieraţi, debili şi fără şanse.

Ceilalţi habar n-au de noi.
Poate balticii un pic. Suntem un exemplu de arătat ce-ar fi putut să ajungă ei dacă cedau în faţa Rusiei.

Rusofonii noştri toţi – muscalii, haholii, găgăuţii găgăuzii, taraclienii – ne desconsideră.

Ne plasează undeva lângă ţigani (pe care şi moldovenii îi privesc de sus), cât mai departe de sferele lor înalte de supra-oameni ai Moldovei. (Oare ţiganii cum ne văd?!)

Cum să pretinzi respect de la nişte minoritari, dacă noi, cei 78,4% suntem mai mici identitar decât ei?

Iar când mai vezi câte-un aiurit cu „să lăsăm discuţiile despre limbă, identitate, să ne concentrăm pe aspecte economice”, moldovean, chiar îţi vine să-ţi iei lumea în cap şi să laşi naibii în urmă visul urât despre „făurirea statului impotent”.

20 de ani n-am dat atenţie problemei identitare şi atitudinii minoritarilor faţă de limba şi identitatea noastră. Ce s-a schimbat? Moldovenii cum au fost de categorie inferioară printre cetăţenii imperiului sovietic, aşa au şi rămas în statul „propriu” independent!

Moldovenii sunt oi (mioritici am fost în ’90) rătăcite şi mânate de ciobani năimiţi cu ziua de proprietarii din est.

Nu există în toată Europa un popor ca al nostru – fără sânge, fără minte, fără sens.

Complexaţi de îngusteţea limbii noastre natale şi neputincioşi în faţa rusescului din măduva oaselor noastre, ne temem (căci şi laşi suntem) că nu ne ridicăm la nivelul românilor care au scăpat (relativ) de teroarea ruşilor.

Îi vedem superiori. La fel ca şi pe ruşi.

Însă spre deosebire de ruşi, care sunt aroganţi, încăpăţânaţi, nesimţiţi, agresivi, pe românii ceilalţi îi vedem superior cultural. Şi ne e ruşine. Preferăm să fim sclavi decât să punem mâna pe carte demnitate.

Până nu vom înţelege că a fi moldovean nu e în contradicţie cu a fi român, că pentru a fi român trebuie obligatoriu să fii şi moldovean, până nu vom înţelege că ruşii (mai ales cei de la noi) nu sunt cu nimic mai buni, cu nimic mai răi decât moldovenii, nu vom reuşi niciodată nimic.

Gata.

Lipsa demnităţii naţionale e rezultatul direct al lipsei demnităţii în general.
Să fim demni! Numai aşa vom avea o şansă!

NB: Moldovenii toţi sunt parte a naţiunii române. Moldovenii cu republică aparte se încăpăţânează. Ce naţie de oameni!

Natiadinurma.wordpress.com

1 COMENTARIU

  1. Din pacate mult adevar este in acest articol. Iar despre schimabarea guvernului de Bucuresti, care a fost o mare surpriza si pentru mine, nu trebuie sa „plangem” ca au venit „cei de stanga”, ca in coalitie este Partidul National Liberal, care este garantul ca tot romani sunt si nu „comunisti”.

LĂSAȚI UN MESAJ