LISTA cu LOCALITĂȚILE din Republica MOLDOVA care au adoptat DECLARAȚII de UNIRE cu România

0
287
 1. LISTA cu LOCALITĂȚILE din Republica MOLDOVA care au adoptat DECLARAȚII de UNIRE cu România

Numărul localităților din R. Moldova care au semnat declarații simbolice de Unire cu România a ajuns la 20. Duminică, 11 februarie, documentul simbolic a fost votat de reprezentanții satului Cucoara, raionul Cahul.

http://evz.ro/localitati-moldova-adoptat-unire.html

 

 1. Petru BOGATU // Unirea de jos, mai mult decât un gest simbolic

Încărcătura simbolică a votului localităților basarabene în favoarea Unirii este imensă. Nu încape discuție. Se sugerează astfel emanciparea conștiinței naționale nu doar în mijlocul elitelor, în straturile culte ale societății, ci și în masele largi ale populației. Se ilustrează, într-un mod anume, palpitațiile tot mai puternice ale suflării românești din Basarabia.

https://www.deschide.md/ro/stiri/editorial/26121/Petru-BOGATU–Unirea-de-jos-mai-mult-dec%C3%A2t-un%C2%A0gest%C2%A0simbolic.htm

 

 1. Primarul orașului Soroca speră la Unirea cu România

Afirmația primarului Victor Său a fost făcută în Cetatea de Scaun a Sucevei, după parafarea protocolului de înfrățire între municipiile Suceava și Soroca, eveniment organizat sâmbătă, 10 februarie, la 630 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun a Sucevei. „Vedeta” evenimentului a fost cadoul oferit de oficialitățile sorocene: macheta Cetății Soroca, de pe malul Nistrului, așa cum arată după reabilitarea făcută printr-un proiect comun Suceava – Hotin – Soroca, machetă de 50 de kg, realizată din piatră de carieră din zonă. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut trimitere la sentimentele și la colaborarea frățească, dar și reciproc avantajoasă cu Soroca și, fără să insiste mult pe subiect, a spus că și-ar dori un acord similar și cu Hotinul.

https://www.obiectivdesuceava.ro/local/primarul-orasului-soroca-spera-la-unirea-cu-romania/

 

 1. Campania „100.000 de cărți pentru Centenar” a ajuns în satele din Cahul și Sîngerei. Codreanu: „Unirea nu are alternativă! Ea este soluția”

Cărți pentru copiii din mai multe localități din raioanele Cahul și Sîngerei. În cadrul campaniei „100.000 de cărți pentru Centenar”, deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu, a efectuat o vizită la Gimnaziile Ciuciueni și „Sergiu Rădăuțanu” din Iezărenii Vechi, raionul Sângerei, „Constantin Stere” din Chircani, comuna Cucoara, și „Alexandru cel Bun” din Larga Nouă, raionul Cahul.

http://unimedia.info/stiri/campania-100-000-de-carti-pentru-centenar-a-ajuns-in-satele-din-cahul-si-singerei–codreanu-unirea-nu-are-alternativa-ea-este-solutia-147921.html

 

 1. Peste trei sute de militari din mai multe state participă la un exerciţiu militar în judeţul Tulcea

Peste trei sute de militari din Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi România participă, începând de luni, la exerciţiul multinaţional PLATINUM EAGLE 18.1 care are loc la Centrul secundar de instruire pentru luptă al Forţelor Terestre Române din Babadag, judeţul Tulcea.
http://adevarul.ro/news/eveniment/peste-trei-sute-militari-mai-multe-state-incepand-astazi-exercitiul-militar-judetul-tulcea-1_5a8115f0df52022f7570fa71/index.html

 

 1. 77 de ani de la masacrul din Lunca Prutului. Cei peste 600 de români uciși de grănicerii sovietici, pomeniți

Masacrul din Lunca Prutului (Ținutul Herța), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc. În contextul împlinirii a 77 de ani de la acest tragic eveniment, când peste 600 de români, printre care 300 de copii, au fost ucise de grănicerii sovietici, la inițiativa locuitorilor din comuna Mahala și a primarului Elena Nandriș a fost oficiată duminică o slujbă de pomenire a victimelor.

http://infoprut.ro/49235-77-de-ani-de-la-masacrul-din-lunca-prutului.html

 

 1. Primarii de la Comrat şi Turda au demarat procedurile de înfrăţire a celor două localităţi

Primarul municipiului Turda din România împreună cu primarul municipiului Comrat din Republica Moldova au stabilit în acest weekend demararea procedurilor de înfrăţire între oraşe.

http://tvrmoldova.md/actualitate/primarii-de-la-comrat-si-turda-au-demarat-procedurile-de-infratire-a-celor-doua-localitati/

 

 1. Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului vor avea prima întâlnire din 2018, la nivel politic

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, şi pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, vor avea pe 15 februarie o primă întâlnire oficială în acest an, la nivel de reprezentanţi politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul reglementării transnistrene.

http://tvrmoldova.md/actualitate/reprezentantii-chisinaului-si-tiraspolului-vor-avea-prima-intalnire-din-2018-la-nivel-politic/

 

 1. Ion Leașcenco: 10TV – „portavoce a celor reduși la tăcere”

Este o mândrie, fără îndoială! Să fii unionist în R. Moldova înseamnă să iubești acest colț de țară şi să-ţi pese de viitorul copiilor acestui stat şi de bătrânii batjocoriți. Mai înseamnă să nu-ți pierzi speranța că lucrurile se vor schimba. În același timp, un unionist este un cetățean de rând, care își respectă conaționalii indiferent de etnie, confesiune sau convingeri politice. Cei care spun că suntem plătiți pentru a duce mesajul Unirii în casele oamenilor, vin probabil dintr-un mediu unde activismul civic din chemare sufletească este străin, iar manifestările pe care aceștia le organizează au loc doar în schimbul unor bani. În spatele unioniștilor, stă moștenirea lăsată de înaintașii noștri de la 1917-1918 și 1989-1991, care au luptat cu prețul vieții pentru a avea o țară întreagă. Într-un cuvânt, în spatele nostru stă datoria istorică de a reuși.

http://10tv.md/2018/02/12/10tv-exclusiv-ion-leascenco-10tv-portavoce-celor-redusi-la-tacere/

 

 1. Mărturiile socialistului care a semnat pentru UNIREA cu România

Decizia consilierului PSRM, Alexandru Furdui, de a semna Declarația de Unire cu România a satului Puhoi, r-nul Ialoveni, a scandalizat opinia publică în ultima săptămână. În timp ce socialiștii lansează acuzații grave pentru a denigra semnatarii acestor acte simbolice, o echipă a ziarului TIMPUL s-a deplasat la Puhoi, încercând să afle cum își motivează decizia socialistul unionist, din această localitate.

https://www.timpul.md/articol/exclusiv-marturiile-socialistului-care-a-semnat-pentru-unirea-cu-romania-127238.html

 

 1. Republica Moldova și România vor face schimb de date privind restituirea TVA

Șefii autorităților vamale din Republica Moldova și România, Vitalie Vrabie și Marius Atomei, au stabilit în cadrul unei întrevederi, la începutul acestui an, necesitatea creării unui mecanism privind schimbul de date cu referire la cererile de restituire a TVA la ieșirea din România, pentru bunurile cu o valoare mai mare de 300 de euro.

http://ordineazilei.ro/2018/02/12/republica-moldova-si-romania-vor-face-schimb-de-date-privind-restituirea-tva/

 

 1. Cupa Unirii, o reuşită! Câştigat de Progresul Ezeriş, trofeul a fost oferit echipei studenţilor basarabeni

Centenarul Unirii a fost marcat la Reşiţa printr-o inedită acţiune sportivă desfăşurată ieri în Valea Domanului. La inițiativa basarabeanului Mihail Zaiaţ și a colegului său Cristian Chitucea, studenți ai programului Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „Eftimie Murgu”, a avut loc, pe sinteticul grupării CSM Şcolar, Cupa Unirii. Sub egida acestui eveniment, pentru a sărbători împreună cu românii de peste Prut, studenții basarabeni din mai multe centre universitare din țară (Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Arad, Reșița) s-au reunit într-o echipă de fotbal a Basarabenilor, care urmează să joace mai multe meciuri amicale cu diferite echipe de fotbal din România.

http://www.banatfm.ro/cupa-unirii-o-reusita-castigat-de-progresul-ezeris-trofeul-a-fost-oferit-echipei-studentilor-basarabeni/

 

 1. 7,7 milioane lei pentru 54 de proiecte ieşene, de Centenar

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului s-a reunit la sfârşitul săptămânii trecute pentru a discuta pe tema stadiului actual al proiectelor dedicate Anului Centenar şi a primei linii de finanţare, deja aprobată.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/7-7-milioane-lei-pentru-54-de-proiecte-iesene-de-centenar–182247.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ