Lumini şi umbre în destinul unui om…

0
54

Istoria noastră porneşte din anul ’40. Într-un sat din nordul Moldovei, un moşier angajase la lucru în acea vară mai mulţi oameni.

Era pe timpul secerişului. Şi avea boierul cela o fată, cei care au cunoscut-o spun că tare frumoasă mai era – bălaie, cu ochii verzi, înaltă şi subţire. Ei, uite că printre muncitorii sezonieri era şi un flăcău de naţionalitate ucraineană venit de pe la Movilău. Frumos era şi el, altfel fata nu l-ar fi observat. Copila boierului împlinise 16 ani, tocmai se întorsese de la un liceu de fete din România pentru perioada vacanţei. Era veselă, frumoasă şi cu sufletul deschis pentru o mare iubire.

Fata de boier şi muncitorul agricol

Flăcăul a simţit că-l place fata, dar era odraslă de boier, n-ai să te dai la ea ca la o slujnică, dar făcea ce făcea şi-i ieşea în cale. Azi, mâine, poimâine, încât de la un timp muncitorii sezonieri s-au obişnuit cu tânăra care era mai mult printre ei decât cu părinţii ei. Boierul, ocupat cu treburi mari, era mai mult prin Chişinău, iar mama fetei, fiind o vară cu mare arşiţă, se ţinea mai mult prin casă, nici prin gând să-i treacă femeii că fie-sa e în dragoste cu un muncitor sezonier.

Ajunseseră ei să nu se mai despartă nici pe timp de noapte. Ce vreţi dumneavoastră, copil lăsat de capul lui! Când s-au încheiat lucrările agricole şi sezonierii se pregăteau să plece pe la casele lor, fata era însărcinată deja de câteva luni. Nici tatăl ei şi nici maică-sa n-aveau vreo bănuială ce necaz îi aşteaptă. Prima care i-a observat sarcina a fost o slujnică din casă, tot ea i-a şi spus cucoanei. Chemată în faţa părinţilor, fata era gata să îndure orice pedeapsă. Tatăl ei, un om aspru şi neiertător, i-a arătat uşa: „Du-te să te ţină golanul! Tu l-ai ales cu mintea ta proastă! În casa mea baistrucul nu are loc!”.

Biata Zoe

A ieşit Zoe de la părinţi cu o valijoară, în care maică-sa, femeie miloasă, dar fără cuvânt în familie, i-a pus câteva lucruşoare, nişte bani şi ceva giuvaiere, pe care i le cumpărase fetei cu diferite ocazii, şi atâta a rugat-o mama să-i scrie din când în când, să ştie şi ea ce se întâmplă cu dânsa. Unde avea să se ducă Zoe? Fireşte, a luat calea spre satul din Ucraina unde locuia iubitul. Era început de iarnă, prin decembrie, şi se lăsase un frig de-ţi clănţăneau dinţii în gură. Zoe a luat un căruţaş din satul vecin s-o ducă până la Movilău.

Drum lung, fata dârdâia de frig. S-au oprit la o casă să doarmă peste noapte. Spre dimineaţă, gazda a observat că fata are febră mare, tremura toată sub plapuma de lână şi avea obrajii stacojii – ei, unde să se ducă mai departe?! I-a plătit căruţaşului şi a rămas să se lecuiască în casa ţăranului cela. Pesemne că răcise rău, trecuseră două săptămâni şi Zoe tot în pat era. Slăbise încât numai ochii îi rămăseseră aceiaşi – mari şi verzi ca două ape. Sarcina i se observa binişor, era în luna a şaptea… Cât a stat ea la ţăranii ceia, prinsese drag de stăpâna casei şi, în nenorocirea care dăduse peste ea, fata avea nevoie de un sfat şi un sprijin, aşa că, din vorbă în vorbă, i-a înşirat femeii toată povestea.

Născut într-o casă de ţărani

Vă spuneam, era tânără, frumoasă şi… gravidă! Ţăranii ceia s-au sfătuit între dânşii şi, fără să-i spună fetei ceva, s-a dus bărbatul în satul unde locuia iubitul lui Zoe. Când vine o nenorocire trebuie să fii gata să deschizi braţele pentru alta… Iubitul Zoei în toamna anului cela s-a însurat cu o fată din partea locului, cică, o avea de mai mult timp… Uite cum s-a întâmplat că a rămas Zoe să nască într-o casă de ţărani dintr-un sat uitat de lume…

Erau oameni buni la suflet, cu frică de Dumnezeu şi mai ales că şi fata dădea un ban de cheltuială în gospodărie. Când s-a însănătoşit, primul lucru ce l-a făcut copila i-a scris maică-si şi i-a spus unde o poate găsi la o nevoie. Câte nu se întâmplă în viaţa omului!… Peste alte câteva luni, primeşte boieroaica scrisoare că i-a născut fata un nepot, dar că a murit sărmana la o săptămână de la naştere dintr-o infecţie. Pesemne că organismul ei era slăbit de boală…

Din Franţa, boierul îşi cere iertare

Întrebau ţăranii ce să facă cu copilul nou-născut… Că au primit sau n-au primit boierii scrisoarea ceea, nu se ştia. În lume era război, chiar dacă în acel moment nu se duceau lupte pe teritoriul Moldovei. Totuşi, bărbaţii tineri erau înrolaţi pe un cap. A fost ridicat de la vatră şi Pavel, gospodarul casei ce a găzduit-o pe Zoe, şi dus într-un regiment din România.

S-a încheiat războiul. Peste alţi câţiva ani, primeşte Pavel o scrisoare tocmai din Franţa. Acolo s-a refugiat boierul cu nevasta lui. Se interesau ce le face nepotul. Ba mai mult chiar, îi rugau pe oamenii care aveau grijă de prunc să-l crească cu dragoste şi cu milă, că vor găsi ei o posibilitate să le mulţumească. „Am greşit că am alungat fata de lângă noi şi Dumnezeu ne-a pedepsit. Nu e zi să nu ne rugăm pentru iertarea acestui păcat. Îi faceţi nepotului meu acte în regulă, să ştim că este în lume şi o rămurică din neamul meu… Să vă ţină Domnul în paza lui, că eu pentru asta aprind lumânări la biserica ortodoxă de la Paris…” Semna acest răvaş chiar boierul în persoană…

Moştenitor a trei milioane de dolari

Au trecut anii… Mult timp n-au ştiut unul de altul, pentru că nu trebuie să vă spun eu ce s-a întâmplat la noi în Moldova – teroare, foamete, ridicări în Siberia şi nicio legătură cu lumea din afară… Şi poate că nu v-aş fi povestit această istorie, dar iată că, în 2002, în satul ţăranului Pavel a venit un avocat tocmai de la Paris. Îl căuta pe nepotul boierului. Murise bunicul din Paris la 99 de ani şi i-a lăsat prin testament toată averea lui care se ridica la trei milioane de dolari. Nepotul boierului împlinise deja 61 de ani, avea la vremea ceea patru copii şi nouă nepoţi. Tocmai nepoţii l-au convins pe bătrân să se mute, cu toţii, cu traiul în Franţa…

autor: Lidia BOBÂNĂsursa:http://www.jurnal.md/article/2803/

NICIUN COMENTARIU

  1. doamna Lidia Bobana ,citind aceasta draguta istorie m-a atins la suflet.Eu cred ca in orice tara ,ridicind o piatra se afla vitsa noastra si aceasta ma incurajeaza mult de tot ,va multumesc din suflet.Fiti sanatoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ