Lupta cu intermediarii

0
88

Zilnic, pe la ora 9.00, la Direcţia audienţă şi eliberare a documentelor din cadrul Direcţiei generale de stare civilă (str. M. Kogălniceanu nr. 58/1) este aglomeraţie mare.Sute de oameni se îmbrâncesc şi se calcă în picioare pentru a intra în interiorul edificiului ca să obţină un certificat de stare civilă. Poliţiştii de la intrare nu reuşesc să facă faţă fluxului enorm de solicitanţi.„Am venit azi dimineaţă la ora patru ca să prind rând”, ne spune
Tatiana Munteanu, o tânără de 24 de ani din oraşul Hânceşti. Ca să reuşească, fata a trebuit să vină la Chişinău cu o zi înainte. A dormit la rude. Tatiana vrea să plece în Germania în vizită la sora sa. Tot ea ne-a povestit că era a doua la rând, iar pe la ora şase dimineaţa lumea a început deja să se adune. Majoritatea celor care vin aici îşi perfectează actele pentru a pleca peste hotare, în special în Italia, Portugalia, Spania, Israel etc. Oamenii se îmbulzesc în faţa uşii care şi cum poate. Reuşeşte să intre cine-i mai îndrăzneţ şi mai puternic. Tamara Fulga din Ştefan-Vodă era foarte supărată. A venit femeia de trei luni acasă din Italia şi are parte doar de ghinioane. „Mi-au furat 4.000 de euro în microbuzul 166 şi nu le-am mai dat de capăt. Toţi sunt indiferenţi. Să mă văd odată plecată şi nu mă mai întorc înapoi cât oi fi şi oi trăi”, se văicăra plină de năduf femeia. Tamara a stat şi în Italia la cozi, dar aşa ceva nu a mai văzut.

„Dacă lumea-i proastă, ce să-i faci”

Unii oameni care se îmbulzeau aveau dureri de cap, alţii slăbiciuni. Poliţiştii de la uşă, pentru „a face ordine”, îi îmbrânceau jos de pe scări. I-am întrebat pe aceştia de ce nu este o regulă şi dacă le par civilizate asemenea metode de a face ordine. Poliţiştii au răspuns răspicat: „Nu este vina noastră, dacă lumea-i proastă, ce să-i faci?”. Mariana Roşca din or. Orhei susţine că ceea ce am văzut noi nu înseamnă nimic. „Săptămâna trecută, eram vreo 500 de oameni, am intrat înăuntru de câteva ori şi tot de atâtea ori ne-au dat afară. Poliţistul de la uşă ne-a spus că a lucrat şi la zooparc, dar aşa ceva nu a văzut”, povesteşte Mariana.

Intermediarii vând locurile

Silvia Cotici, şefa Direcţiei audienţă şi eliberare a documentelor, a declarat pentru JURNAL că vinovaţi de această situaţie sunt aşa-zişii intermediari care încearcă orice ca să câştige bani. „Am încercat să întocmim nişte liste ca lumea să poată sta la rând civilizat, dar intermediarii vând locurile cu 50-100 de lei. Vine lumea şi se plânge că a plătit bani şi nu ştie cui”, afirmă funcţionara. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci când s-a făcut programarea prin telefon. Orice metodă de a face ordine s-a dovedit ineficace. Pentru a face o procură, intermediarii iau de la oameni şi 100 de dolari. Programul de primire a actelor în prima jumătate a zilei este de la orele 8.00 la 12.00. Şi dacă pe la ora� 9.00 lumea se calcă în picioare pentru a intra, apoi la ora 11.00 afară nu mai este nimeni. „Le-am explicat oamenilor de mai multe ori să nu se îmbulzească, deoarece îi vom primi pe toţi, dar lumea nu înţelege”, adaugă Silvia Cotici.

„Este imposibil să lucrăm”

Odată intrat înăuntru însă trebuie să stai iar la coadă ca şi afară. Şi aici e haos total. Fiecare vrea să intre primul aşa încât solicitanţii se îmbulzesc spre ghişeele de primire a actelor. „Este imposibil să lucrăm”, se plâng funcţionarii de aici. Şi aceştia la rândul lor încearcă să facă ordine, dându-i afară pe oameni. Iarăşi nervi şi nedumeriri. Dar problemele nu sfârşesc aici deoarece, odată eliberate, actele de stare civilă trebuie vizate la Ministerul Justiţiei. Iar acolo, alte cozi, alte probleme şi alţi nervi pierduţi.

autor: Galina PÂNZARU

http://www.jurnal.md/article/2910/

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent„Pentru mine muzica e totul”
Articolul următorInesa

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ