Lupta de sub masa lui Voronin

0
38

Pe sub masa preşedintelui Voronin se dă o luptă surdă, dură, cu picioarele, între ministrul de Externe Andrei Stratan şi consilierul prezidenţial Mark Tkaciuk. Uneori, prinzând momentul când preşedintele Voronin nu vede, Tkaciuk îi trage lui Stratan câte un pumn pe sub coaste, şi chiar în faţă, aşa încât acesta umblă vânăt săptămâni întregi. La rândul său, Stratan nu scapă momentul să-i dea lui Tkaciuk câte un ghiont simţitor.

Cauza incompatibilităţii dintre cei doi este evidentă: consilierul prezidenţial îşi atribuie competenţe care nu-i aparţin şi încearcă să dirijeze politica externă a RM peste capul ministrului de Externe. Această „practică”, ce derivă din rolul pe care l-a uzurpat Voronin în politica moldovenească, se pune în aplicare nu de la venirea lui Stratan, dar actualul ministru de Externe pare să fie primul care încearcă să nu se împace cu această situaţie. Totuşi, curajul lui nu merge până acolo încât să răspundă cu o lovitură deschisă.

Neavând pregătirea diplomatică şi o echipă corespunzătoare, Mark Tkaciuk, care, oficial, este consilier pe politica internă, îşi atribuie, cu de la sine putere, în dispreţul tuturor principiilor constituţionale, rolul de primă vioară în relaţiile cu Rusia şi coordonarea unei soluţii de rezolvare a conflictului transnistrean. Să ne amintim cu acest prilej că Mark Tkaciuk a fost cel care a pus la cale şi a intermediat elaborarea trădătorului memorandum Kozak, care era cât pe ce să legitimeze crearea unei baze militare ruseşti pe teritoriul RM. În a doua jumătate a anului trecut, Tkaciuk s-a angajat din nou, împreună cu ministrul Reintegrării, Vasile Şova, în nişte negocieri confidenţiale cu Rusia, care au provocat suspiciuni la Washington. Pentru a-i îmbuna pe oamenii lui Putin, Tkaciuk a încercat să tempereze discursul ministrului de Externe al RM în cadrul summitului ministerial al OSCE de la finele anului trecut, de la Bruxelles, în partea ce se referea la retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul RM. Stratan a ignorat însă indicaţiile lui Tkaciuk şi a procedat aşa cum a găsit de cuviinţă, şi acest fapt l-a supărat rău de tot pe consilierul prezidenţial.

Mark Tkaciuk a fost acela care l-a făcut pe Voronin să se contrazică, exprimându-şi, în faţa jurnaliştilor, apoi şi într-o şedinţă de guvern, nemulţumirea faţă de modul în care acţionează guvernul în direcţia integrării europene, după ce un an întreg să lăudase, acompaniat de Roşca, cu realizările guvernării în acest sens. Ca răspuns la aceasta, Stratan făcu un gest nemaivăzut în istoria regimului comunist: el îşi asumă, în calitatea de ministru al Integrării Europene, răspunderea pentru nerealizări şi îşi anunţă, în şedinţă de guvern, în prezenţa lui Voronin, demisia. Apoi, părăsi sala de şedinţe.

Voronin nu acceptă demisia lui Stratan şi acesta profită de moment ca să ceară demisia unor diplomaţi pe care îi credea a fi oamenii lui Tkaciuk. Clanul însă ţine la oamenii săi. Aşa că lovitura de răspuns a lui Stratan a fost deviată şi a nimerit în altcineva, care este un bun profesionist.

Miercurea trecută, Stratan a fost atacat din nou, în ziarul de limbă rusă „Vremea”, aflat sub poala lui Tkaciuk. Furia consilierului prezidenţial, care semnează cu un pseudonim, a fost provocată de data aceasta de o informaţie precum că MAE ar pregăti un proiect de lege prin care să-i lipsească pe funcţionarii Parlamentului şi ai aparatului prezidenţial de paşapoartele diplomatice. Pornindu-se de aici, Stratan este acuzat că ar intenţiona să construiască o proprie „verticală a puterii”, ca să „înlocuiască puterea actuală”, şi că ar compromite, prin activitatea sa în cadrul ministerului, „puterea supremă” din RM. Cu alte cuvinte, se sugerează că Stratan ar pune la cale o lovitură de stat, deşi este vorba de o reglementare rutinară a folosirii paşapoartelor diplomatice.

„Vremea” pune pe seama Ministerului de Externe eşecul în negocierile cu UE privind simplificarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, acesta obţinând doar „un os”, sub forma Centrului comun de acordare a vizelor UE, cu participarea a doar trei ţări, centru care nu înlătură barierele de călătorie a moldovenilor în Europa. Lui Stratan i se mai incriminează că ar spune una la Chişinău şi altceva peste hotare, că l-ar fi minţit pe Voronin făcându-l să creadă că ar fi posibilă obţinerea statutului de membru asociat al UE, şi că, de fapt, MAE nu face nimic pentru integrarea europeană. „Preşedintele RM, care până nu demult avea în UE o imagine destul de pozitivă, a apărut în faţa Bruxelles-ului, din cauza eurointegratorilor noştri drept un palavragiu”, scrie „Vremea”. Faptul că departamentul lui Stratan se află în afara oricărui control, consideră „Vremea”, poate duce la aceea că Vasile Tarlev se poate pomeni într-o zi că nu mai este prim-ministru, decât formal, iar preşedintele Vladimir Voronin se poate trezi că este un preşedinte formal. Şi asta mult înainte de 2009. În final, cotidianul respectiv ajunge să ceară demisia ministrului de Externe. „De ce nu este scos Stratan?”, se întreabă el.

Cândva, fiind încă proaspăt deputat comunist, Tkaciuk îl învinuia pe Tarlev că ar încerca, prin acţiunile guvernului, să-l compromită pe Voronin, făcând jocul lui Lucinschi. Procedeul şi stilul din „Vremea” de săptămâna trecută e acelaşi. Atunci Voronin a aplanat conflictul numindu-l pe Tkaciuk consilier, iar Tarlev a transmis servil hăţurile guvernului la preşedinţie. Stratan însă pare să fie făcut dintr-un aluat mai tare decât Tarlev. Şi legea e de partea lui. Doar că în RM contează nu legea, ci ceea ce doreşte preşedintele Voronin. Aceasta urmează să aflăm în curând.

Un lucru însă nu-l vom putea afla niciodată: Stratan nu-i este pe plac lui Tkaciuk fiindcă nu-i este pe plac lui personal sau fiindcă nu-i este pe plac Moscovei?

autor: Nicolae Negru

sursa:� http://www.jurnal.md/article/2946/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ