Lupu atacă România

0
67

Preşedintele Parlamentului Moldovei, Marian Lupu critică dur România. Într-un interviu publicat de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung demnitarul comunist din Republica Moldova se plânge de România întrucât, potrivit lui, românii ar „ameninţa suveranitatea naţională” a Chişinăului acordându-le basarabenilor cetăţenia.
Lupu critică pe un ton mult mai ponderat Rusia, din pricina embargoului impus asupra importurilor de vinuri moldoveneşti, demers menit, potrivit lui, să exercite presiuni asupra Chişinăului în problema Transnistriei.

Concomitent, Lupu afirmă că nu se va încheia un acord bilateral între Moscova şi Chişinău, deşi liderii din cele două capitale negociază în prezent intens. Potrivit lui Lupu, Moldova doreşte integrarea în UE, vrea „să-şi creeze instituţii democratice şi să treacă la economia de piaţă, străduindu-se să impună o schimbare de mentalitate a populaţiei care să adopte valorile europene”.

In privinţa calităţii sale de activist comunist Lupu s-a străduit să-şi prezinte apartenenţa la partidul lui Lenin şi Stalin ca pe o curiozitate locală. Formaţiunea sa şi a preşedintelui Voronin ar fi în realitate, potrivit lui, „nu un partid comunist, ci social-democrat”. Atât despre schimbările de mentalitate de la Chişinău.

Mihai Ghimpu:

„Schimbarea s-a produs, au rămas formalităţile”

Candidatul Partidului Comuniştilor poate deveni primar al municipiului Chişinău doar dacă vor fi falsificate alegerile, a declarat miercuri, 13 iunie, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat şi Dorin Chirtoacă, adversarul de duminica viitoare al candidatului PCRM, Veaceslav Iordan.

În chiar debutul acesteia, Ghimpu a menţionat că pentru a evita, duminică, încălcările în procesul de vot, care pot duce la falsificarea alegerilor, PL a întocmit un demers, care, îndată după întâlnirea cu presa, va fi depus la Comisia Electorală Centrală. În document se solicită înlăturarea premiselor respective, un accent deosebit fiind pus pe necesitatea numărării buletinelor în prezenţa membrilor biroului electoral şi observatorilor, în dimineaţa zilei de 17 iunie, înainte de începerea votării şi nu cu o seară înainte.
Autorii demersului solicită, de asemenea, asigurarea dreptului garantat al observatorilor şi reprezentanţilor concurenţilor electorali de a asista la toate operaţiunile electorale, precum şi crearea condiţiilor ca aceştia să poată urmări nestingheriţi procesul de numărare a voturilor.
La rândul său, Dorin Chirtoacă a spus că PL îşi doreşte la 17 iunie un proces electoral corect, liber, democratic şi în conformitate cu legea.
Referindu-se la unele noi acuzaţii privind dictatura din cadrul PL, Mihai Ghimpu a declarat că după alegeri va organiza o conferinţă de presă în care va elucida relaţiile dintre membrii partidului, inclusiv din aripa tânără, cu preşedintele formaţiunii. Drept exemplu care contrazice cu desăvârşire invectivele de acest gen, Mihai Ghimpu a invocat faptul că PL reprezintă unicul partid cu un consilier municipal care este student.
„Schimbarea s-a şi produs, Dorin Chirtoacă este, practic, noul primar general al capitalei. O spun nu eu, ci alegătorii, inclusiv ruşi, ucraineni, cu care membrii echipelor noastre de agitatori se întâlnesc zilnic. Aşa că duminică rămâne să se producă doar o formalitate”, consideră liderul liberal
Cât priveşte relaţiile cu alte partide democratice şi eventualele coalizări în Consiliul municipal Chişinău, Mihai Ghimpu a preferat să se vorbească la acest subiect după 17 iunie, spulberând, în acelaşi timp, suspiciunile vizavi de componenţa calitativă a echipei liberale. „Primarul general va conduce aparatul primăriei, executivul municipiului, nu consiliul, care este parlamentul oraşului”, a mai subliniat preşedintele PL.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ