MAE român despre acordul privind traficul de frontieră

0
71

Ministerul Român de Externe şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu există nicio condiţionalitate între încheierea Acordului privind micul trafic de frontieră şi încheierea Tratatului privind regimul frontierei cu republica Moldova.

Anterior, Ministrul de externe al Moldovei, Andrei Stratan, a afirmat că această convenţie se poate semna doar cu tratatul politic de bază.

La 15 mai, la Bucureşti s-a încheiat o nouă rundă de negocieri la nivel de experţi între ministerele de externe ale celor două ţări.

Experţii au discutat Tratatul privind regimul frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova şi a Acordul de Parteneriat Strategic pentru Europa între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

Convenţia privind micul trafic de frontieră nu s-a aflat pe agenda discuţiilor.

MAE român a precizat că domeniile reglementate de Acordul privind micul trafic de frontieră şi de Tratatul privind regimul frontierei sunt diferite.

Acordul de mic trafic stabileşte condiţiile de simplificare a circulaţiei cetăţenilor celor două state care domiciliază în zonele din vecinătatea frontierei, în vreme ce regimul frontierei vizează aspecte tehnice precum întreţinerea semnelor de frontieră, verificarea periodică a traseului frontierei sau trecerile accidentale peste frontieră.

De aceea, în opinia MAE, nu există nicio condiţionalitate tehnico-juridică între procesul de încheiere a Acordului privind micul trafic de frontieră şi încheierea Tratatului privind regimul frontierei.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/05/080515_mae_trafic.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ