Maestrul Gheorghe Zamfir a cântat „pentru sufletul Basarabiei”

0
99

Zeci de mii de oameni s-au adunat de Hramul Chişinăului în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-l asculta pe Regele Naiului Gheorghe Zamfir. Celebrul naist a susţinut un recital strălucit „pentru sufletul Basarabiei”, naiul său alcătuind un duet armonios cu vioara lui Nicolae Botgros care a dirijat „Lăutarii” cu multă inspiraţie, ambii maeştri creând în inima capitalei o atmosferă de adevărată sărbătoare. Gheorghe Zamfir ne-a povestit că a mai fost invitat de primăria municipiului Chişinău la Ziua Limbii Române, dar pe 29 august a suferit un accident care i-a pus viaţa în pericol – o maşină l-a lovit în plină stradă, impactul provocându-i o fractură a cutiei craniene. Muzicianul a fost internat în spital, a urmat un curs de tratament intensiv şi iată că după o lună şi jumătate a reuşit să ajungă la Chişinău, invitat de aceeaşi primărie municipală.

Marele artist ne-a mărturisit că a rămas profund impresionat de faptul că la serbare au venit atât de mulţi oameni, în special tineri, că toţi erau o suflare când ascultau sunetele naiului şi ale orchestrei „Lăutarii”.
Autor a numeroase discuri şi a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, aplaudat în Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie Australia, Japonia şi în multe alte ţări, Gheorghe Zamfir a traversat în ultimii ani o perioadă de dificultăţi financiare din cauza datoriilor acumulate faţă de fiscul francez, care i-a confiscat posesiunile din Franţa. Însă, acest fapt nu îl împiedică să îşi continue cariera artistică.
Muzicianul afirmă că, la întoarcerea în Bucureşti, va semna ultimele acte privind constituirea unei noi formaţii, private, alcătuită din 60 de instrumentişti, această orchestră se va numi „Gheorghe Zamfir”.

http://www.jurnal.md/article/9225/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ