MAI afirma ca un functionar de rang inalt de la Consulatul Romaniei este implicat intr-o retea organizata de obtinere ilegala a vizelor

0
65

Colaboratorii Ministerului de Interne al R. Moldova au depistat o retea organizata de obtinere in mod ilegal a vizelor de intrare in Romania, in care se afirma ca este implicat un functionar de rang inalt de la Consulatul Romaniei la Chisinau. MAI nu a divulgat numele functionarului.

Viceministrul Afacerilor Interne, Valentin Zubic, a declarat la briefing-ul de vineri, 17 august, ca este vorba de un „functionar de rang inalt, care dispune de drepturi decizionale”. Prin intermedierea acestuia, documentele transmise la Consulatul Romaniei erau primite fara rand si perfectate intr-o perioada scurta, de 7-10 zile, fara a fi verificate. Avand in vedere statutul special de care beneficiaza angajatii consulatelor, cazul functionarului va fi cercetat de catre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

Potrivit viceministrului, colaboratorii Procuraturii anticoruptie si ai Centrului pentru combaterea traficului de per soane au retinut in flagrant delict directorul unei firme turistice din Chisinau, care in schimbul unei sume cuprinsa intre 200 si 400 de euro, obtinea vize de intrare in Romania persoanelor dornice sa ajunga in spatiul Uniunii Europene. Documentele erau falsificate cu ajutorul unei persoane cu functii de raspundere angajata intr-o institutie de cultura. Aceasta perfecta legitimatii false, scrisori si adresari prin care confirma ca persoanele respective erau angajati ai institutiei in care activa. Ulterior, pachetele de documente erau transmise la Consulatul Romaniei, unde erau examinate in regim de urgenta.

Directorul firmei turistice se afla in arestul organelor de drept, iar a doua persoana este cercetata in stare de libertate. Ambele si-au recunoscut vinovatia. Colaboratorii Ministerului de Interne urmeaza sa identifice toate persoanele care au parasit ilegal R. Moldova prin intermediul acestei retele si sa descopere traseul lor ulterior in tarile Uniunii Eur opene. Aceeasi sursa afirma ca nici o persoana care a parasit R. Moldova in acest mod fraudulos nu s-a intors in tara.

Solicitat la telefon de corespondentul Info-Prim Neo sa comenteze declaratiile facute de structurile de forta ale R. Moldova, un reprezentant al Ambasadei Romaniei a solicitat, la randul sau, un demers in scris la tema. Mesajul electronic a fost expediat, raspunsul urmand sa fie facut public de catre Agentie ulterior.

Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ