Mai mult de jumătate din grădinițele din R. Moldova, reparate cu bani donați de Țara Mamă. România continuă proiectele!

0
108

 

  1. Mai mult de jumătate din grădinițele din R. Moldova, reparate cu bani donați de Țara Mamă. România continuă proiectele!

Țara mamă, România, a alocat, în ultimii doi ani, zeci de milioane de euro, bani utilizați pentru reparația a cel puțin 832 de grădinițe din R. Moldova, ceea ce constituie mai mult de jumătate din numărul total de instituții preșcolare din stânga Prutului, transmite Romanian Global News citând Ambasada României de la Chișinău.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/economic–social/22817-mai-mult-de-jumtate-din-grdiniele-din-r-moldova-reparate-cu-bani-donai-de-ara-mam-romania-continu-proiectele.html

 

  1. Școală de Jurnalism la Iași pentru tinerii din Rep. Moldova. Înscrieri până pe 12 septembrie

50 de tineri interesați de științele comunicării și jurnalism din Republica Moldova vor putea urma cursurile Școlii de Jurnalism de weekend, organizate la Iași, în perioada 16 – 18 septembrie.

http://infoprut.ro/45121-scoala-de-jurnalism-la-iasi-pentru-tinerii-din-rep-moldova-inscrieri-pana-pe-12-septembrie.html

 

  1. Campania națională „O carte pentru un frate”, la final

„Campania a ajuns la final. Pot să spun că a fost bine primită în județ. S-au strâns câțiva saci de cărți și urmează să îi trimitem, în următoarele două săptămâni, cu ultimele grupuri ce vor trece prin zonă. Unele cărți conțin și mesaje de la covăsneni către basarabeni! Campania a funcționat atât în Sfântu Gheorghe, cât și Covasna. Precizez că la <<Ziua limbii române>> de la Covasna, oamenii au donat pentru proiectul <<Unirea TV>>, (n.r. -proiect privind deschiderea unei televiziuni românești în Republica Moldova, care să emită și în România), ce va porni sâmbătă. Le mulțumesc, pe această cale, covăsnenilor ce au răspuns prompt la acel eveniment.” – a declarat, ieri, Cosmin Iosub.

http://www.mesageruldecovasna.ro/educatie-cultura/campania-nationala-o-carte-pentru-un-frate-la-final/

 

  1. O delegație din Republica Moldova ce n-a văzut niciodată România, primită de vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu

O delegație formată din 50 de persoane din Republica Moldova a ajuns la Timișoara în cadrul unei acțiuni ce-i ajută pe basarabeni să-și cunoască originile. Proiectul „Cunoaște-ți țara” este dedicat moldovenilor ce n-au mai văzut până acum România, iar Consiliul Județean Timiș mijlocește de ceva vreme astfel de excursii. Astăzi, vicepreședintele CJ Timiș, Roxana Iliescu, a întâmpinat o astfel de delegație.

http://www.sursadevest.ro/stire/o-delegatie-din-republica-moldova-ce-n-a-vazut-niciodata-romania-primita-de-vicepresedintele-cj-timis-roxana-iliescu

 

  1. Crescãtorii de ovine si caprine din Republica Moldova vor sã se uneascã cu cei din România

UNIONISTI… Aflati în Vaslui cu ocazia târgului expozitional “Expo Zoo Agroind”, mai multi crescãtori de animale din Republica Moldova si-au exprimat dorinta de a se uni cu cei din România. Pe principiul “împreunã am fi mai puternici”, acestia spun cã doar asa vor putea face fatã lipsei de interes din partea autoritãtilor în acest domeniu. “Noi am rãmas cu mult în urmã fatã de crescãtorii de ovine din România. Ne consultãm între noi, pentru cã avem ce învãta de la crescãtorii din România. Nici noi, dar nici ei, nu avem suport din partea conducerii tãrilor noastre în domeniul dezvoltãrii oieritului, una dintre cele mai vechi traditii de pe meleagurile noastre. Dacã aceastã neglijentã va continua, valoarea acestei ramuri va scãdea. Trebuie ca împreunã sã depunem eforturi si îi rugãm pe cei din România sã ne ia si pe noi la “remorcã”. Am vrea sã ne asociem si sã ne ajutãm unul pe altul”, a spus presedintele Federatiei Crescãtorilor de Ovine si Caprine din Republica Moldova, Pintilie Bulgaru.

http://www.vremeanoua.ro/crescatorii-de-ovine-si-caprine-din-republica-moldova-vor-sa-se-uneasca-cu-cei-din-romania

 

  1. Pavel Filip: România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru suportul acordat în repararea grădiniţelor din Republica Moldova.

Mesajul de gratitudine a fost transmis, astăzi, în cadrul evenimentului de raportare a implementării Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României.

Premierul a menționat că asistența financiară oferită de România este foarte importantă pentru țara noastră și a oferit posibilitatea pentru mii de copii să obțină cunoștințe în condiții moderne. De asemenea, mii de angajați vor putea să activeze în condiții mai bune de muncă.

http://www.publika.md/pavel-filip-romania-a-fost-si-ramane-in-continuare-cel-mai-consecvent-sustinator-al-republicii-moldova_2738561.html

 

  1. Moldovenii şi cartea

În pofida pesimismului scepticilor (mă număr şi eu printre ei), Salonul de Carte din acest an, transformat în Târgul de Carte Bookfest – Chişinău, a reuşit. Mai întâi, el a devenit un târg în toată legea, cu suficiente vânzări, unele surprinzându-i până şi pe editorii cei mai pesimişti. Apoi, el a fost, într-adevăr, o ediţie de Chişinău a Târgului Bookfest (rezonanţele sonore ale acestui cuvânt-valiză trimit atât la carte, cât şi la Bucureşti, oraşul-gazdă al Festivalului de Carte). Târgul i-a dat şi o replică ambasadorului american la Chişinău: pe dimensiunea culturală (cel puţin), Basarabia e (şi) România.

http://www.jc.md/moldovenii-si-cartea/

 

  1. Reacţia Bucureștiului la decretul transnistrean de aderare la Rusia; Chișinăul deocamdată tace

Preşedinţia română, prin purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, referitor la decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia, că astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”.

http://independent.md/reactia-bucurestiului-la-decretul-transnistrean-de-aderare-la-rusia-chisinaul-deocamdata-tace/#.V9GoEjWmqM8

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ