Mai mulți senatori și deputați din Parlamentul României au vorbit despre unire

0
191
 1. Cazul diplomaților ruși interziși în R. Moldova. De ce au fost declarați „persona non grata”

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marţi dimineaţă că cei cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi ”persona non grata” pe baza informaţiilor obţinute de serviciile secrete din Republica Moldova, transmite Deschide.md, citat de News.ro.

De asemenea, acesta a precizat că autorităţile moldovene vor să fie tratate cu respect de către Kremlin după decizia de expulzare imediată a celor cinci diplomaţi ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/cazul-diplomatilor-rusi-interzisi-in-r-moldova-de-ce-au-fost-declarati-persona-non-grata-734257

 

 1. Un primar din România anunță campanie de strângere de semnături pentru autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş

Primarul de Iași Mihai Chirica a anunţat demararea unei campanii privind strângerea unui milion de semnături pentru a determina Guvernul României să aloce fonduri pentru realizarea autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

http://infoprut.ro/47352-un-primar-din-romania-anunta-campaie-de-strangere-de-semnaturi-pentru-autostrada-ungheni-iasi-targu-mures.html

 

 1. Europenii vor ajuta Republica Moldova să implementeze Acordul de Asociere

Capacitățile Parlamentului Republicii Moldova în armonizarea legislației naționale la standardele Uniunii Europene vor fi consolidate în următoarea perioadă. Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu parlamentele Cehiei, Ungariei și Slovaciei vor implementa, timp de doi ani, Proiectul twinning „Consolidarea capacității Parlamentului Republicii Moldova în procesul de ajustare la normele UE”, aprobat recent de Comisia Europeană.

http://independent.md/europenii-vor-ajuta-republica-moldova-sa-implementeze-acordul-de-asociere/

 

 1. Zilele Literaturii Romane la Chisinau, Cahul si Balti, un dialog necesar

Intre 16 si 19 mai 2017 a avut loc cea de-a III-a editie a Zilelor Literaturii Romane in Republica Moldova, festival care re­vi­ne dupa o pauza inde­lun­gata, cau­zata de schimbarile administrative (si politice) din cadrul Institutului Cultural Roman, care organizase, prin Centrul National al Cartii, in colaborare cu Pri­maria Municipiului Chisinau, Editura Cartier si revista „Punkt“, primele doua editii, in 2010, respectiv 2011.

Anul acesta s-a decis reluarea seriilor de evenimente centrate pe literatura romana contemporana, scrisa atat in Republica Moldova, cat si in Romania, iar organizatori au fost, de aceasta data, Uniunea Editorilor din Republica Moldova si Editura Cartier, care au avut alaturi numerosi parteneri.

http://www.suplimentuldecultura.ro/index.php/continutArticolNrIdent/Actualitate/12283

 

 1. Mai mulți senatori și deputați din Parlamentul României au vorbit despre unire

Peste 100 de deputați și senatori din partea tuturor partidelor parlamentare ale României au vorbit despre crearea unui grup interparlamentar pentru unirea României cu Republica Moldova, denumit „Prietenii Unirii”. La eveniment a participat și Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei „Unirea – ODIP”, care a vorbit despre apropierea cât mai rapidă a celor două maluri de Prut.

http://agora.md/stiri/32932/mai-multi-senatori-si-deputati-din-parlamentul-romaniei-au-vorbit-despre-unire

 

 1. Daniel Ioniță: Discreditezi ideea de luptă împotriva corupției, când îți dai seama că de fapt doar unii sunt arestați mai mult comparativ cu alții

Justiția selectivă din Republica Moldova nu face nimic altceva decât să discrediteze, inclusiv ideea de luptă împotriva corupției. Cel puțin asta susține ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, făcând referire la faptul că „doar unii sunt arestați mai mult comparativ cu alții sau unii sunt mai corupți comparativ cu alții, sau pentru unii poți să găsești niște formule mai permisive de gestionare și pentru alții mai puțin”.

http://independent.md/daniel-ionita-discreditezi-ideea-de-lupta-impotriva-coruptiei-cand-iti-dai-seama-ca-de-fapt-doar-unii-sunt-arestati-mai-mult-comparativ-cu-altii/

 

 1. Consultant juridic de la Paris, despre cum poate fi înfăptuită unirea RM cu România: „Minoritățile ruse vor fi protejate”

Unirea Republicii Moldova cu România este un fenomen complicat, unde fiecare subiect trebuie explicat pe înțelesul fiecăruia. La aceste concluzii a ajuns colaboratorul unei firme de consultanță juridică de la Paris, Alexandr Baikalov, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

http://unimedia.info/stiri/video-consultant-juridic-de-la-paris–despre-cum-poate-fi-infaptuita-unirea-rm-cu-romania-minoritatile-ruse-vor-fi-protejate-133986.html

 

 1. Lilian Carp: „Noi avem un partid politic care concentrează toată puterea politică în mâinile sale așa cum a fost în timpul guvernării comuniste”

PL părăsește guvernarea, iar cel mai mare partid al coaliției, PDM, sugerează printr-un comunicat că nici nu prea mai are nevoie de liberali pentru păstrarea puterii și pentru asigurarea sprijinului politic Guvernului Filip. Cum și de ce s-a ajuns la situația umilitoare de acum a PL? Ce se va întâmpla cu acest partid? Va intra în agonie, cum prezic mulți? Va fi condus, eventual, din pușcărie? Se va transforma? O convorbire la această temă cu unul dintre deputații liberali, Lilian Carp.

https://www.europalibera.org/a/interviul-diminetii-lilian-carp-pl/28517890.html

 

 1. Meșteri populari din România și Republica Moldova expun la Târgul Național de Jucării de la Sibiu

La ediția aniversară din acest an, cea de-a X-a, Târgul Național de Jucării va aduce la Muzeul ASTRA 20 de meșteri populari din țară și Republica Moldova.

http://www.mesageruldesibiu.ro/mesteri-populari-din-romania-si-republica-moldova-expun-la-targul-national-de-jucarii-de-la-sibiu/

 

 1. Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate după expulzarea diplomaţilor ruşi

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a postat marţi pe Facebook un nou mesaj pe tema expulzării a cinci diplomaţi ai ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, în care califică această decizie drept o ‘provocare’ din partea guvernului de la Chişinău şi ‘o tentativă de a discredita instituţia prezidenţială’, el anunţând totodată convocarea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, conform Agerpres.

http://www.stiripesurse.ro/dodon-a-convocat-consiliul-suprem-de-securitate-dupa-expulzarea-diplomatilor-rusi_1199398.html

 

 1. Dan Dungaciu: Binomul Plahotniuc-Dodon este principalul jucător politic la Chișinău

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române și  membru al Consiliului de experţi LARICS, analizează situația politică din Republica Moldova și relația cu Chișinăului cu Bucureștiul prin prisma a cinci scenarii. Concluzia principală desprinsă pentru publicația Adevărul este că relațiile dintre Plahotniuc și Dodon sunt mai strânse decât s-ar putea crede și că „perechea” politică face jocurile în prezent în Republica Moldova.

http://infoprut.ro/47346-dan-dungaciu-binomul-plahotniuc-dodon-este-principalul-jucator-politic-la-chisinau.htmlâ

 

 1. Poliţia de frontieră s-a întâlnit cu românii pentru a-şi dezvolta sistemul de management

Reprezentanții Polițiilor de Frontieră ale României și Republicii Moldova au organizat, pe parcursul săptămânii trecute, cursul de pregătire a membrilor Consiliului Național de Management Integrat al Frontierei al Republicii Moldova.

http://www.publika.md/politia-de-frontiera-s-a-intalnit-cu-romanii-pentru-a-si-dezvolta-sistemul-de-management_2970307.html

 

 1. Ministerul Justitiei anunta pregatirea unui proiect de act normativ ce va aduce modificari la Legea cetateniei romane

Ministerul Justitiei anunta intr-un comunicat de presa, ca in perioada imediat urmatoare va fi promovat un proiect de act normativ prin care vor fi aduse modificari la legislatia privind cetatenia romana, transmite Romanian Global News.

O intalnire de lucru pentru discutarea acestor modificari legislative in materie de cetatenie a avut loc saptamana trecuta la sediul ministerului.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/24898-ministerul-justitiei-anunta-pregatirea-unui-proiect-de-act-normativ-ce-va-aduce-modificari-la-legea-cetateniei-romane.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ