Maia Sandu cere anularea alegerilor prezidentiale: „Semnati petitia online. Haideti sa ne aparam voturile pana la capat”

0
213
Maia Sandu

 

 1. Maia Sandu cere anularea alegerilor prezidentiale: „Semnati petitia online. Haideti sa ne aparam voturile pana la capat”

Maia Sandu a lansat o petitie online prin care declararea alegerilor prezidentiale, drept nule. „Haideti sa ne aparam voturile. Actul de constestare sa aiba efect, candidata PAS cere ca toate probele fie depuse pana maine.” este mesajul Maiei Sandu.

http://protv.md/stiri/actualitate/maia-sandu-cere-declararea-alegerilor-prezidentiale-drept-nule—1680731.html

 

 1. CEC i-a „returnat” Maiei Sandu voturile care au mers greșit la Dodon; Care e acum rezultatul

Cazurile de la cele trei secții de votare în care Maia Sandu câștigase detașat, dar Comisia Electorală Centrală a inversat rezultatele, au fost rectificate.

Astfel, la Leușeni (Hîncești), Copceac (Ștefan Vodă) și secția nr.5 din Nisporeni pe site-ul CEC figurează câștigătoare Maia Sandu.

Astfel, Igor Dodon a acumulat 834.081 de voturi (52,11%), iar Maia Sandu 766.593 de voturi (47,89%). Diferența este acum de mai puțin de 68 de mii de voturi.

http://independent.md/foto-cec-returnat-maiei-sandu-voturile-care-au-mers-gresit-la-dodon-care-e-acum-rezultatul/#.WCtn3Mlp-ZJ

 

 1. Voturile la alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar fi fost fraudate la nouă secții de votare

În nouă secții de votare din Republica Moldova, voturile candidatei pro-europene Maia Sandu au fost înregistrate drept voturi pentru candidatul pro-rus Igor Dodon, informează Jurnalul.md.

Potrivit sursei citate, informațiile vin în sprijinul acuzațiilor lansate de Maia Sandu, care susține că alegerile prezidențiale de duminică au fost fraudate.

Este vorba despre Stăuceni, secţia 301; satul Albina, Cimişlia, secţia 12; satul Hârtop (Cimişlia), secţia 27; satul Javgur (Cimişlia), secţia 32; satul Gradişte (Cimişlia), secţia 23; satul Ecaterinovca (Cimişlia), secţia 20; satul Codreni (Cimişlia), secţia 19; satul Lipoveni (Cimişlia), secţia 34; Orhei (Orhei) secţia 14.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/foto–voturile-la-alegerile-prezidentiale-din-republica-moldova-ar-fi-fost-fraudate-la-noua-sectii-de-votare-433049

 

 1. Tomac: România să scoată taxele consulare pentru moldovenii care vor să devină cetăţeni români

Eugen Tomac declară că relaţia României cu Republica Moldova se va complica după victoria lui Igor Dodon: „Avem în faţă o nouă realitate politică, o realitate care va complica lucrurile în relaţia României cu Republica Moldova, pentru că tot discursul politic din ultimii 15 ani al proaspătului ales Dodon la Chişinău a fost construit în jurul „pericolului” românesc (…). Din păcate pentru noi, trebuie să regândim întreaga politică de acţiune în relaţia cu Republica Moldova, să ne gândim mai mult la cetăţenii Republicii Moldova şi mai puţin la autorităţi, pentru că îmi dau seama că soluţii pentru a ieşi din criza în care se află Republica Moldova Dodon nu va avea”.

http://www.rfi.ro/politica-91164-tomac-romania-taxe-consulare-moldoveni-cetateni

 

 1. Victoria lui Dodon a scos mii de oameni, în stradă, în Republica Moldova şi în România. Socialistul moldovean i-a amenințat pe tinerii manifestanţi

Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a ameninţat cu proteste în cazul în care manifestanţii nu se vor retrage din stradă din cauza nemulţumirilor provocate de modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, în urma căruia el a înregistrat 52,18% din voturi, iar contracandidata sa, Maia Sandu, 47,82%, informează Radio Chișinău.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/igor-dodon-ii-avertizeaza-pe-protestatari–nu-va-jucati-cu-focul-433034

 

 1. Schimbarea politică din Republica Moldova şi Bulgaria, un eşec pentru UE

Victoria simultană a celor doi candidaţi proruşi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi Bulgaria este un eşec pentru Uniunea Europeană şi un semn al scăderii atractivităţii acesteia, deşi niciunul dintre cei doi preşedinţi aleşi nu are în vedere o ruptură radicală de blocul comunitar, se arată într-o analiză a publicaţiei franceze Le Monde. Cela două ţări sunt foarte diferite, dar ambele sunt divizate între influenţa rusă şi aspiraţia europeană. Bulgaria, membră a UE din anul 2007, doreşte în continuare să intre în spaţiul Schengen, dar se loveşte de rezistenţa altor ţări, la fel ca România. La rândul ei, Republica Moldova este considerată unul dintre ‘cei mai buni elevi’ ai Parteneriatului Estic, proiect ce rămâne însă ambiguu în privinţa finalităţii sale, pentru statele participante nefiind clar dacă el este o poartă de intrare în UE ori numai o menţinere a lor la periferia Europei.

http://www.stiripesurse.ro/schimbarea-politica-din-republica-moldova-si-bulgaria-un-esec-pentru-ue_1163663.html

 

 1. Iohannis: România va continua să ajute Republica Moldova

România va ajuta și în viitor Republica Moldova, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, arătând că vor fi continuate toate demersurile începute în sprijinul instituțiilor și autorităților locale din această țară.

http://www.puterea.ro/politica/iohannis-romania-va-continua-sa-ajute-republica-moldova-147857.html

 

 1. Ambasadorul UE la Chișinău: Rolul României în a ajuta Republica Moldova este esențial

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Rolul României în a ajuta Republica Moldova este „esențial”, „ca parte a familiei europene”, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

https://www.agerpres.ro/externe/2016/11/15/ambasadorul-ue-la-chisinau-rolul-romaniei-in-a-ajuta-republica-moldova-este-esential-09-07-51

 

 1. Moldovenii, aşteptaţi să iasă în stradă pentru a protesta împotriva victoriei lui Dodon

Totuşi, mii de moldoveni nu acceptă victoria lui Dodon, iar luni după-amiaza au ieşit în stradă pentru a protesta şi a-i acuza pe oamenii lui Dodon că au fraudat alegerile.

Protestele vor continua şi marţi, moldovenii fiind aşteptaţi în faţa Liceului Teoretic Româno-Francez “Gheorghe Asachi” pentru a protesta.

http://www.secundatv.ro/externe/moldovenii-asteptati-sa-iasa-in-strada-pentru-a-protesta-impotriva-victoriei-lui-dodon-51866.html/

 

 1. Traian Băsescu îl ameninţă pe Dodon, în cazul în care, acesta îi va retrage cetăţenia moldovenească: O să-l dau în judecată pe Dodon

Fostul şef de stat, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că îl va da în judecată pe noul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, dacă acesta din urmă îi va retrage cetăţenia moldovenească, obţinută la începutul lunii noiembrie, în urma unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/traian-basescu-il-ameninta-pe-dodon–in-cazul-in-care–acesta-ii-va-retrage-cetatenia-moldoveneasca–o-sa-l-dau-in-judecata-pe-dodon-433040

 

 1. Igor Dodon, mesaj dur pentru opoziţie

Socialistul pro-rus Igor Dodon a venit, marţi, cu un mesaj dur pentru opozanţii săi politici, dar şi pentru susţinătorii acestora. Dodon i-a îndemnat pe aceştia să fie calmi, ”să nu se joace cu focul”, întrucât alegerile au trecut, iar el este adevăratul câştigător. Trebuie spus, Curtea Constituţională încă nu a validat scrutinul şi nici Comisia Electorală nu a anunţat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, atenţionând marţi repetat că rezultatele turului II de scrutin prezidenţial sunt doar preliminare.

http://www.rfi.ro/politica-91179-igor-dodon-mesaj-dur-pentru-opozitie

 

 1. Nicușor Dan, laude pentru Maia Sandu: Este remarcabil ce a reușit să facă!

Mai mult, Nicușor Dan consideră că Maia Sandu a construit un partid – PAS – asemănător cu USR.

”Este remarcabil ce a reușit să facă. Am văzut-o acum o lună. Resursele lor financiare din campanie erau infime și au reușit să mobilizeze oamenii în ciuda acestor resurse și să-i facă să iasă să voteze. E remarcabil că a reușit să facă asta cu un partid nou care este foarte asemănător cu USR-ul”, a explicat acesta.

În opinia sa, miza adevărată pentru Republica Moldova sunt alegerile parlamentare, fie că vor avea loc în 2018, fie că vom avea alegeri anticipate.

http://psnews.ro/nicusor-dan-laude-pentru-maia-sandu-este-remarcabil-ce-a-reusit-sa-faca-148553/

 

 1. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a dat un prim răspuns la contestaţia depusă de Maia Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va putea să se pronunțe asupra confirmării rezultatelor din alegerile prezidențiale doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanțele de drept comun. Toate contestațiile privind încălcările electorale urmează să fie soluționate exclusiv de către instanțele de judecată, pentru că acestea nu sunt de competența Curții Constituționale.

http://www.romaniatv.net/curtea-constitutionala-a-republicii-moldova-dat-un-prim-raspuns-la-contestatia-depusa-de-maia-sandu_325573.html

 

 1. Analiză Le Monde: Rezultatele alegerilor din Republica Moldova și Bulgaria reprezintă un eșec pentru Uniunea Europeană

Victoria candidaților pro-ruși Rumen Radev și Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Bulgaria și Republica Moldova reprezintă un eșec pentru Uniunea Europeană și un semn al scăderii atractivității blocului comunitar, potrivit unei analize a publicației Le Monde, citată de Agerpres.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/analiza-le-monde–rezultatele-alegerilor-din-republica-moldova-si-bulgaria-reprezinta-un-esec-pentru-uniunea-europeana-433059

 

 1. Aproximativ 800 de cetăţeni din diaspora moldovenească din Irlanda au semnat petiţii

În turul doi al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016, la Dublin, buletinele de vot s-au terminat pe la ora 18.00. La alte secţii de votare, precum Londra, mult mai devreme.

Aproximativ 800 de cetăţeni din diaspora moldovenească din Irlanda au semnat petiţii adresate Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău pentru a-şi exprima nemulţumirea privind încălcarea „Dreptului la vot şi de a fi votat”, drept prevăzut de articolul nr. 38 al Constituţiei Republicii Moldova.

De această dată, mobilizarea diasporei a fost lăudabilă, din păcate, nu au fost destule buletine şi secţii de vot ca să îşi exercite dreptul constituţional. Se estimează că numai la Dublin ar mai fi votat cel puţin 3.000 de cetăţeni.

http://www.jc.md/aproximativ-800-de-cetateni-din-diaspora-moldoveneasca-din-irlanda-au-semnat-petitii/

 

 1. A doua zi de proteste față de organizarea alegerilor prezidențiale. . Tinerii protestează în fața Ambasadei Rusiei

Protestele față de felul în care s-a desfășurat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale urmează a fi reluate astăzi. Anunțul a fost făcut de Asociația Obștească ”Onoare, Demnitate și Patrie”, pe o rețea de socializare.

UPDATE 14:33
Tinerii au ajuns la Curtea Constituțională.

UPDATE: 14:23
Coloana de protestatari au ajuns îm fața ambasadei ruse și continue să scandeze „vot fraudat”, „vrem turul III”, „alegeri fraudate” și NU Dodon”.

http://www.timpul.md/articol/live-video-a-doua-zi-de-proteste-faa-de-organizarea-alegerilor-prezideniale—-tinerii-protesteaza-in-faa-ambasadei-rusiei–100302.html

 

 1. Ombudsmanul de la Chișinău: Autoritățile au eșuat în asigurarea dreptului la vot în diaspora

Avocatul Poporului de la Chișinău, Mihail Cotorobai, consideră că autoritățile Republicii Moldova nu au reușit să asigure dreptul la vot în diaspora.

http://infoprut.ro/45809-ombudsmanul-de-la-chisinau-autoritatile-au-esuat-in-asigurarea-dreptului-la-vot-in-diaspora.html

 

 1. Moise Guran: România și Rep. Moldova trebuie să evite o înghețare a relațiilor

Câștigarea Moldovei de către Igor Dodon, candidatul declarat filo-rus, ce se opune integrării în UE a țării vecine, complică destul de mult situația de peste Prut. Dar, asta e democrația. Dincolo de faptul că rezultatul votului a fost evident distorsionat, pe de o parte de autocarele cu votanți aduse din Transnistria, pe de alta, de imposibilitatea de a vota a moldovenilor aflați în Vestul Europei și chiar în România, câteva învățăminte avem cu toții de tras din această situație.

http://infoprut.ro/45812-moise-guran-romania-si-rep-moldova-trebuie-sa-evite-o-inghetare-relatiilor.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ