Mănăstirea ,,Noul Neamţ”

0
94

Manastirea Noul Neamt este o manastire ortodoxa de calugari, aflata pe malul Nistrului, la marginea comunei Chitcani, la numai 10 kilometri inspre sud de localitatea Tighina, numita si Bender, in judetul Tighina, Moldova.

Manastirea Noul Neamt a fost intemeiata pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai multi calugari de la Manastirea Neamt, din judetul Neamt, in frunte cu duhovnicul manastirii, parintele Andronic Popovici, nefiind de acord cu secularizarea averilor manastiresti si cu interzicerea slujbelor in limba slavona, in vechea lavra a Neamtului, trec raul Prut, in Basarabia care, de la anul 1812, fusese anexata de Imperiul Tarist.

Parintele Andronic, impreuna cu ieromonahul Teofan Cristea intervin la Arhiepiscopul Chisinaului, Antonie, pentru a construi o manastire de calugari pe mosia Chitcani – Copanca. In anul 1864, Sinodul de la Sankt Petersburg aproba cererea ierarhului. Se infiinteaza, astfel, Manastirea Noul Neamt -Chitcani, cu hramul Inaltarea Domnului.

La inceput, calugarii au folosit biserica parohiala Sfantul Nicolae, datand din anul 1834. In anul 1867 se construieste insa Catedrala Inaltarii Domnului, care a avut rolul de biserica principala a manastirii.

In anul 1885, se inalta Biserica Inaltarii Sfintei Cruci, iar in anul 1904, Biserica Adormirii Maicii Domnului. Tot in acea perioada s-a construit si clopotnita, cu cinci nivele si o inaltime de 60 de metri, fiind cea mai inalta din Basarabia.

In anul 1917, manastirea numita Noul Neamt a fost puternic bombardata de bolsevici. In perioada Romaniei Mari, la cererea soborului manastirii, aceasta a primit numele Patriarhului Miron Cristea, acesta fiind stranepot al ieromonahului Teofan Cristea, unul din intemeietorii manastirii.

In anul 1945, sovieticii aresteaza pe staretul Auxentie Munteanu si incearca sa introduca slujba in limba slavona in biserica, insa nici un ieromonah nu va raspunde la aceasta cerinta. In anul 1945, staretul manastirii, Axentie Munteanu, este arestat si trimis in lagar, de unde nu s-a mai intors.

In anul 1959, in Basarabia mai erau deschise doar doua manastiri: Manastirea Capriana si Manastirea Noul Neamt. Manastirea Noul Neamt este inchisa insa in anul 1962, fiind salvate o racla cu moaste de la mai multi sfinti si cateva icoane. La putin timp, este transformata in spital de tuberculosi. Bisericile acesteia ajung depozite, iar clopotnita devine muzeu al gloriei militare sovietice.

In data de 10 aprilie 1885, este numit staret ieromonahul Andronic. Acesta trece la cele vesnice in 1893, lasand Manastirii Noul Neamt peste 60 de volume printre care se regasesc 10 volume despre istoria Manastirii Neamt si Manastirii Secu si doua volume cuprinzand Istoria pentru noua Manastire Neamt.

O data cu revenirea Basarabiei la patria-mama, Manastirea Noul Neamt va cunoaste o dezvoltare deosebita. Manastirea Noul Neamt se redeschide in anul 1989, cand incep lucrarile de reparatie la bisericile Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Mare Ierarh Nicolae. In anul 1991 se deschide aici Seminarul Monahal Sfantul Paisie Velicikovski, limba de predare fiind limba romana.

In anul 1994 este restaurata clopotnita. Cel mai mare clopot, dintre cele 12, are greutatea de 8,7 tone. In anul 1999 se restaureaza si Biserica Inaltarii Domnului. Datorita asezarii in zona de ocupatie transnistreana, manastirea a avut de suferit atat in perioada razboiului din anul 1992, cat si dupa aceasta.

La manastire se ajunge, de cele mai multe ori, cu permisiunea organelor de control transnistriene. La ora actuala este manastirea cea mai vizitata si renumita din Basarabia. Sfinte Moaste: in biserica Inaltarii Domnului se pastreaza o racla cu particele din mai multe sfinte moaste, primite in dar de la Patriarhul Chiril al Ierusalimului.

Icoane si odoare de pret: Aici se afla toiagul de pastorie al Sfantului Paisie Velicikovski si mai multe manuscrise ale arhimandritului Andronic Popovici, intemeietorul lavrei. Manastirea a avut o icoana facatoare de minuni a „Maicii Domnului de la Noul Neamt”, aflata astazi la Manastirea Caldarusani, de langa Bucuresti.

In manastire traieste unul dintre cei mai imbunatatiti parinti din Basarabia – parintele Selafiil cel Orb, de aproape 96 de ani, care s-a reintors la manastire in anul 1997, din satul sau natal. Considerat a fi un adevarat pateric viu, parintele Selafiil nu mai vede de aproape 20 de ani. Unul dintre ucenicii sai este ieromonahul Savatie Bastovoi, care a scris o carte despre parintele Selafiil.

Autor: Teodor Danalache
Sursa: Crestinortodox.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ