Manifestările consacrate Zilei de 31 august(Ziua Limbii romane) se vor desfăşura în Piaţa Marii Adunării Naţionale

0
47

image

Manifestarile cultural-artistice cu ocazia sarbatorii nationale „Limba noastra” se vor desfasura la Chisinau in Piata Marii Adunari Nationale. Primarul general Dorin Chirtoaca a declarat luni, 30 iulie, in cadrul sedintei operative de la Primarie ca nu doreste marginalizarea sarbatorii cum s-a facut anul trecut cand conducerea comunista a dispus organizarea acesteia in Gradina Publica Stefan cel Mare si Sfant.

Oficialii de la Primarie afirma ca Guvernul se implica activ doar in organizarea programelor dedicate Zilei Independentei, la 27 august. Astfel, sarbatoarea „Limba noastra” ar putea fi lasata pe seama municipalitatii.

Seful Directiei Cultura a Consiliului Municipal Chisinau, Leonid Gorceac, a mentionat ca de cativa ani nu reuseste sa obtina acordul Guvernului in a instala bustul lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor. „Desi bustul este gata, iar proiectul de hotarare inaintat spre aprobare, raspunsul ministerului Culturii este unul evaziv.”, spune Gorceac. Potrivit sursei citate, bustul lui Liviu Rebreanu este singurul care nu a fost deocamdata instalat, in conformitate cu Conceptia de edificare a „Aleii Clasicilor”.

Dorin Chirtoaca a declarat ca prin asemenea actiuni Guvernul isi face singur rau. „Chiar daca Guvernul ar avea ceva impotriva clasicilor, atunci faptul ca lipseste bustul lui Liviu Rebreanu nu schimba situatia in ansamblu pentru ca sunt prezenti toti ceilalti”, a mentionat primarul.

Ansamblul sculptural „Aleea clasicilor” a fost inaugurata in anul 1958 si include in prezent busturi ale 24 de scriitori. Bustul lui Liviu Rebreanu , turnat pe o forma inedita din ipsos a regretatei Milita Petrascu, urma sa fie instalat pe Aleea Clasicilor catre 31 august 2005.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ