Manifestație unionistă la Bruxelles: România și Republica Moldova, o singură națiune, o singură țară

0
313

 

 1. Manifestație unionistă la Bruxelles: România și Republica Moldova, o singură națiune, o singură țară

Sute de unioniști de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din diaspora, au transmis instituțiilor europene, la Bruxelles, mesajul „O singură națiune, o singură țară!”, cu referire la România și Republica Moldova.

Delegația unioniștilor a avut pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, o întrevedere la Parlamentul European cu eurodeputați din mai multe grupuri politice, în cadrul căreia au discutat despre viitorul comun al României și al Republicii Moldova. Reprezentanții organizațiilor civice unioniste le-au oferit europarlamentarilor volumul „Bessarabia. Unknown to the West”, semnat de Sergiu Ion Chircă.

„Moldovie c’est la Roumanie”, „Bessarabia is Romania”, „Reunification”, „Meme peuple, meme pays”, „Unitate națională”, „România n-a avut graniță la Prut”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!” au fost câteva dintre mesajele scandate de către unioniști în cadrul unui miting organizat în fața Comisiei Europene.

http://independent.md/manifestatie-unionista-la-bruxelles-romania-si-republica-moldova-o-singura-natiune-o-singura-tara/#.WEBvxLmU6M9

 

 1. Câteva sute de tineri din Republica Moldova serbează Ziua Națională a României la Bruxelles

Câteva sute de tineri din Republica Moldova, aflați în prezent la studii sau la muncă pe teritoriul Belgiei, serbează joi Ziua Națională a României la Bruxelles.

Acțiunea a fost propusă, pe Facebook, de George Simion.

Românii din Belgia s-au adunat în centrul capitalei, începând cu ora 14,30 (15,30 – ora României). De asemenea, foarte multe mesaje de simpatie și solidaritate au fost postate pe Facebook.

„Voi faceti mult mai mult pentru unire decat politicienii «unionisti»”, „Basarabia pământ Românesc”, „Sunteti cei ce tin flacara romanismului aprinsa”, „La mulți ani România”, sunt câteva dintre mesajele de răspuns postate pe Facebook.

George Simion este președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care a inițiat, în luna octombrie, și mitingul de la București în favoarea unirii Republicii Moldova cu România.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/foto–tineri-din-republica-moldova-serbeaza-ziua-nationala-a-romaniei-la-bruxelles-434468

 

 1. Ziua Naţională la Alba Iulia. 10.000 de oameni au asistat la parada militară

Zece mii de persoane au asistat de Ziua Națională a României la parada militară desfășurată la Alba Iulia, la care au defilat peste 600 de militari și peste 65 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații.

 

https://www.realitatea.net/ziua-nationala-la-alba-iulia-cel-mai-asteptat-moment-marea-unire-a-bucatarilor_2008647.html

 

 

 

 1. Ziua nationala a sperantei pentru romanii din Republica Moldova

Dupa destramarea Uniunii Sovietice si desprinderea de „Imperiul Raului”, pentru romanii din Republica Moldova 1 Decembrie nu e doar Ziua Nationala a Romaniei.
La Chisinau, 1 Decembrie este si ziua nationala a sperantei. Este ziua in care s-a asteptat si se asteapta in continuare, cu nazuinta sincera, reeditarea actului istoric din 1918. Aceasta speranta a fost statuata chiar in Declaratia de independenta a Republicii Moldova, votata de Parlamentul de la Chisinau, in care Pactul Ribbentrop-Molotov, cel prin care a fost sfartecata Romania, are parte de un pasaj aparte.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/actualitate/ziua-nationala-a-sperantei-pentru-romanii-din-republica-moldova–217354493.html

 

 1. MESAJ IMPORTANT de 1 Decembrie. Deputatul PMP Ștefan Burlacu: Unirea cu Basarabia trebuie să fie un proiect politic de țară

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Ștefan Burlacu candidat pe listele aceleași formațiuni politice la Senat în județul Cluj, la alegerile parlamentare din 11 decembrie, transmite tuturor românilor cu ocazia Zilei Naționale a României un mesaj de solidaritate și totodată, de unitate. În egală măsură deputatul Ștefan Burlacu pune accent în mesajul său și pe dezideratul PMP ca obiectivul de țară al României să fie unirea cu Basarabia.

http://www.evz.ro/mesaj-de-1-decembrie-stefan-burlacu-unirea-cu-basarabia.ht

 

 1. Un drapel tricolor de 150 de metri, purtat pe străzile din Sfântu Gheorghe de Ziua Națională a României

Un drapel tricolor în lungime de 150 de metri va fi purtat joi, pe străzile din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, de către participanții la un marș organizat cu prilejul Zilei Naționale a României, srie Oana Negrea pentru www.agerpres.ro, preluat de Romanian Global News.

Ideea aparține unui licean din Sfântu Gheorghe, Cosmin, care nu este la prima inițiativă de acest gen. ‘Este același tricolor pe care l-am desfășurat anul trecut, pe 24 ianuarie la Sfântu Gheorghe, când am sărbătorit Unirea Principatelor Române (…) Propunerea a venit din partea mea și a fost acceptată de organizatorii manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României’, a declarat acesta, pentru AGERPRES.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/23595-un-drapel-tricolor-de-150-de-metri-purtat-pe-strzile-din-sfantu-gheorghe-de-ziua-naional-a-romaniei.html

 

 1. DRAPEL DE UN KILOMETRU la Chișinău! TRICOLORUL URIAŞ a unit cinci intersecţii

Un tricolor uriaș cu o lungime de un kilometru a fost întins astăzi în centrul Capitalei. Acesta a fost întins pe bulevardul Ștefan cel Mare de la strada sfatul Țării până pe strada Mihai Eminescu. Sute de oameni au marcat în acest fel Ziua Națională a României. Iar autorităţile au transmis un mesaj  de felicitare poporului român. 

Tricolorul imens are o lungime de un kilometru a fost adus din România și a fost cusut timp de două luni.

Oamenii spun că ziua de astăzi este plină de emoții și le dă o speranță că unirea se va produce în curând:

„Am venit aici să susținem ideea noastră de unire a poporului nostru care e un popor în întregime, român, de la Nistru până la Dunăre”.

Frumoase emoții și să ne ajute Dumnezeu, sperăm că în viața aceasta să se schimbe ceva spre bine”.

„Eu sunt încântat să particip la evenimentul astă pentru că pentru mine are un înțeles național și spiritual și sunt bucuros să văd atâta lume”.

http://www.publika.md/drapel-de-un-kilometru-la-chisinau-tricolorul-urias-a-unit-cinci-intersectii-fotoreport_2829981.html

 

 1. Ghimpu îl AMENINŢĂ pe Dodon cu SABIA: Lasă piatra în pace. Noi putem apăra țara și piatra

Liberalul Mihai Ghimpu îl amenință cu sabia pe președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, spunându-i să lase în pace piatra din Piața Marii Adunări Naționale instalată de președintele PL atunci când își exercita funcția de președinte interimar. În caz contrar, spune liberalul, chiar dacă nu-i va sta capul acolo unde-i stau picioarele, la sigur va săruta sabia, o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare, pe care a adus-o într-o conferință de presă susținută astăzi.

„Dodon a zis că va sfărma piatra instalată de Primăria municipiului Chișinău, în urma decretului meu și nu va rămâne piatră pe piatră. Eu nu vreau să zic că voi proceda așa cum proceda Ștefan cel Mare cu trădătorii țării, neamului, răufăcătorii, că „acolo unde stau picioarele acolo îi va sta capul”. Eu iau această sabie a lui Ștefan cel Mare și i-o arăt lui Dodon, că noi putem apăra țara și piatra. Și dacă n-o să-i stea capul acolo unde-i stau picioarele, la sigur vei săruta această sabie. Lasă piatra în pace”, i s-a adresat Mihai Ghimpu președintelui ales Igor Dodon.

http://www.evz.ro/ghimpu-il-ameninta-pe-dodon-cu-sabia-lasa-piatra-in-pace-noi-pu.html

 

 1. O tânără din Botoșani a ținut să-și lanseze prima carte de ziua României

O tinara de 15 ani din Botosani si-a lansat, chiar de ziua Romaniei, prima sa carte. Membră a cercului de jurnalism „Micii reporteri”, aceasta a tinut sa-si lanseze, de ziua nationala, volumul de proza intitulat „Ploaie de cuvinte”, deoarece ea face parte din Actiunea 2012 si pledeaza pentru unirea Romaniei cu Basarabia fiind si un suflet puternic de roman.

http://botosaninews.ro/304429/cultura/video-o-tinara-din-botosani-a-tinut-sa-si-lanseze-prima-carte-de-ziua-romaniei/

 

 1. Ziua României sărbătorită în stradă la Bruxelles: Unioniștii din platforma Acțiunea 2012 au organizat o manifestație în fața instituțiilor europene

Unioniştii de pe ambele maluri ale Prutului sărbătoresc Ziua Naţională a României chiar în faţa Parlamentului European. De 1 Decembrie, mai multe persoane din Republica Moldova şi România au mers la Bruxelles pentru a transmite mesajul lor privind unirea.

„Avem întâlniri cu oficiali de la Consiliul European, am fost la Parlamentul Europei și mai devreme ne-am întâlnit cu parlamentari români. Avem o manifestație în fața Comisiei, eu voi merge în fața Consiliului European”, a afirmat George Simion, liderul platformei Acțiunea 2012.

Întâlnirile reprezentanţilor platformei Unioniste Acţiunea 2012 cu mai mulţi europarlamentari şi cu comunitatea de români din Belgia au fost urmate de o manifestaţie în stradă, în Piaţa Schuman, aflată chiar în faţa Parlamentului European.

„Foarte mulți români din statele din jur au venit aici să serbeze împreuna 1 decembru și pentru a spune că obiectivul nostru de țară este reunirea, pentru a spune Europei acest adevăr care trebuie știut, că suntem un popor despărțit în 2 state” a declarat George Simion.

http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ziua-romaniei-sarbatorita-in-strada-la-bruxelles-unionistii-din-platforma-actiunea-2012-au-organizat-o-manifestatie-in-fata-institutiilor-europene-169738.html

 

 1. CHISINAUL SIMTE ROMANESTE | Un kilometru de TRICOLOR desfasurat pe strazile orasului, de 1 Decembrie

Acțiune inedită la Chișinău de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Un tricolor lung de un kilometru este purtat pe străzile capitalei de către românii din Republica Moldova, conform independent.md

Evenimentul este organizat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” și marchează împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire din 1918.

Tricolorul a fost cusut timp de două luni și a fost adus din România. După eveniment, tricolorul uriaș va fi tăiat în bucăți a câte 10 metri și dăruit școlilor și liceelor din Republica Moldova, astfel încât, la 27 aprilie 2017, de Ziua Națională a Drapelului, fiecare instituție de învățământ să arboreze acest tricolor istoric.

La 1 decembrie 1918 s-a produs ultima etapă a Marii Uniri, când Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu România.

http://www.ziuanews.ro/revista-presei/chisinaul-simte-romaneste-un-kilometru-de-tricolor-desfasurat-pe-strazile-orasului-de-1-decembrie-585961

 

 1. Băsescu, de Ziua Națională, un gând aparte pentru românii din afara țării

Fostul preşedinte Traian Băsescu a transmis joi, de Ziua naţională a României, un mesaj penru români, dar și un gând aparte pentru cei aflați în afara graniţelor.

„La mulţi ani, România, la mulţi ani, români aflaţi în ţară! Un gând aparte pentru românii care se află în afara graniţelor, fie că sunt trăitori în Republica Moldova, în Serbia, în Ucraina şi Ungaria, fie că sunt stabiliţi peste ocean, fie că sunt plecaţi la muncă în Europa sau se află sub arme în misiuni ordonate. La mulţi ani, români, în orice colţ al lumii v-aţi afla!”, a scris Traian Băsescu, joi, pe Facebook.

Traian Băsescu, participă, joi, la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naționale a României la Arcul de Triumf din Capitală. Fostul președinte  a confirmat că va participa pe 1 Decembrie și la recepţia de la Palatul Cotroceni, care va avea loc cu prilejul Zilei naţionale a României.

http://www.dcnews.ro/basescu-de-ziua-na-ionala-un-gand-aparte-pentru-romanii-din-afara-arii_524244.html

 

 1. Ziua Națională a României. O PARADĂ GRANDIOASĂ a avut loc la Bucureşti

Românii sărbătoresc astăzi Ziua Națională, instituită în cinstea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Cu această ocazie, în Piața Arcului de Triumf din București, a avut loc o paradă în cadrul căreia vor defila peste trei mii de militari precum și sute de unităţi de tehnică, dar și 50 de aeronave.

Alături de ostașii români au defilat și soldați din alte țări precum Marea Britanie, Italia, Germania, Polonia și Republica Moldova.

Evenimentul a fost marcat în toate orașele mari de peste Prut, unde au fost organizate peste 250 de festivități în aer liber, la care sunt aşteptaţi să participe mai bine de un sfert de milion de români. Ziua de 1 decembrie este dedicată Marii Uniri a Principatelor Române.

http://www.publika.md/ziua-nationala-a-romaniei-o-parada-grandioasa-a-avut-loc-la-bucuresti-galerie-foto_2829881.html

 

 1. Garda de Onoare a Rep. Moldova, la parada dedicată Zilei Naţionale a României

Militarii din Compania Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale a Republicii Moldova au defilat joi, 1 decembrie, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, în cadrul Paradei Militare organizate de Ziua Naţională a României. La eveniment a participat şi ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru.

http://infoprut.ro/45963-fotovideo-garda-de-onoare-rep-moldova-la-parada-dedicata-zilei-nationale-romaniei.html

 

 1. Nicolae Timofti a felicitat românii cu prilejul Zilei Naționale a României: „Indiferent de complexitatea provocărilor, vom reuși, fără îndoială, să fructificăm colaborarea bilaterală”

„Stimate Domnule Preşedinte,

Am deosebita plăcere de a Vă adresa, cu prilejul celei de-a 98-a aniversări a creării statului român modern, cele mai sincere și cordiale felicitări, cu titlu personal și din numele poporului Republicii Moldova. Voi fi onorat să transmiteți omagiul meu tuturor cetățenilor români.

Cu o satisfacție aparte constat faptul că în ultimii ani relațiile dintre Republica Moldova și România au cunoscut o dezvoltare vertiginoasă, avansând pe un făgaș pragmatic, în spiritul parteneriatului privilegiat bine stabilit. Comunitatea de valori, limbă și cultură, fortificată milenar, precum și susținerea necondiționată a parcursului european al țării mele, cu siguranță, vor constitui și mai departe un fundament temeinic pentru consolidarea și diversificarea, pe multiple planuri, a legăturilor dintre ambele state.

În contextul dat, vreau să exprim profunda gratitudine pentru angajamentul valoros pe care România şi Dumneavoastră personal Vi l-ați asumat întru implementarea agendei interne de reforme, dar şi pentru modernizarea instituţiilor noastre publice prin intermediul proiectelor sprijinite financiar de către autorităţile române.

Stimate Domnule Președinte, sunt ferm convins că Republica Moldova va urma, și pe viitor, calea democrației europene. Indiferent de complexitatea provocărilor, vom reuși, fără îndoială, să fructificăm colaborarea bilaterală. Or acest deziderat este posibil, pe bună dreptate, prin cooperarea multidimensională pe care o promovaţi în calitate de șef al statului şi pe care o susținem în comun.

Cu cele mai bune gânduri și distinse sentimente, cu alese urări de bunăstare întregului popor român, Vă rog să acceptaţi, Stimate Domnule Preşedinte, expresia înaltei mele consideraţii.

La Mulți Ani, România!”

http://unimedia.info/stiri/nicolae-timofti-a-felicitat-romanii-cu-prilejul-zilei-nationale-a-romaniei-indiferent-de-complexitatea-provocarilor–vom-reusi–fara-indoiala–sa-fructificam-colaborarea-bilaterala-124142.html

 

 1. Premierul R. Moldova: Mulțumim prietenilor noștri de la București pentru sprijin!

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a transmis, în cadrul ședinței de guvern, felicitări românilor cu ocazia zilei naționale a României, se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/premierul-r-moldova-multumim-prietenilor-nostri-de-la-bucuresti-pentru-sprijin-623800

 

 1. Şalaru îşi doreşte un acord cu România pentru protejarea spaţiului aerian al Rep. Moldova

Ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, doreşte semnarea unui acord cu România sau NATO pentru protejarea spaţiului aerian al Republicii Moldova. 

http://infoprut.ro/45965-salaru-isi-doreste-un-acord-cu-romania-pentru-protejarea-spatiului-aerian-al-rep-moldova.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ