Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea României cu Republica Moldova

0
207
 1. Proclamația Marii Adunări Centenare a fost citită în PMAN. Ce presupune documentul

CEREM celor două Parlamente să primească delegații ale Marii Adunări Centenare iar la ședința solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la București să adopte o decizie prin care să se implice pentru Reîntregirea națională prin mijloacele pașnice ale democrației parlamentare și în limitele Constituției României, în conformitate cu normele dreptului internațional și a Actul Final de la Helsinki.

VOTĂM astăzi Unirea Republicii Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna!

https://10tv.md/2018/03/25/proclamatia-marii-adunari-centenare-a-fost-citita-in-pman-ce-presupune-documentul/

 

 1. Manifestaţie uriaşă la Chişinău pentru unirea României cu Republica Moldova

S-a strigat UNIRE la Chișinău, acolo unde zeci de mii de oameni s-au strâns pentru a marca unificarea Basarabiei cu România, acum 100 de ani. Oamenii strânși în Piața Marii Adunări Naţionale din Chişinău au cerut într-un glas să fie dat jos hotarul de la Prut. Mai mulți lideri politici de la București au ținut discursuri unioniste în fața mulţimii.

https://www.realitatea.net/manifestatie-uriasa-la-chisinau-pentru-unirea-romaniei-cu-republica-moldova_2141469.html

 

 1. 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Manifestație de amploare la Chișinău

În Piaţa Marii Adunări Naţionale evenimentul a început cu un spectacol, la care a fost intonat şi imnul României, iar la final, mulţimea a scandat: Unire! Organizatorii au anunţat participarea a 100.000 de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului. Vin acolo reprezentanţi a peste 130 de primării care au semnat declaraţia de ReUnire, principalele partide de opoziţie din Republica Moldova, dar şi lideri politici din România: fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, senatorul PSD Titus Corlăţean, Ludovic Orban, preşedintele PNL, şi Dan Barna, liderul USR.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/100-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania-manifestatie-de-amploare-la-chisinau-901455

 

 1. Proclamaţia Marii Adunări Centenare: Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie privind Reîntregirea/ Igor Dodon: Un grup de naivi şi profitori/ La mitingul de la Chişinău au participat politicieni români

Zeci de mii de manifestanţi de la „Marea Adunare Centenară” care a avut loc, duminică, la Chişinău, au adoptat Proclamaţia Marii Adunări Centenare, potrivit căreia unirea Basarabiei cu România este unica soluţie de supravieţuire şi progres al românilor dintre Prut şi Nistru.

În proclamaţie, manifestaţii cer celor două Parlamente să primească delegaţii ale Marii Adunări Centenare iar la şedinţa solemnă din 27 martie 2018, Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice pentru Reîntregirea naţională.

http://www.mediafax.ro/politic/miting-la-chisinau-cu-participarea-liderilor-opozitiei-din-romania-update-basescu-a-cerut-parlamentelor-romaniei-si-republicii-moldovei-sa-voteze-unirea-live-17082386

 

 1. Băsescu: În PMAN am cerut limba română, în PMAN cerem și Unirea

Marea Adunare Centenară a adunat 100 de mii de români în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău. Pe 25 martie s-a vorbit și s-a cântat despre Unire. La celebrarea celor 100 de ani care se împlinesc de la Marea Unire din 1918 a fost prezent și ex-președintele României – Traian Băsescu.

Traian Băsescu spune că, după anul 1989, când românii au dat bătălia pentru limba română, astăzi, în același loc, românii vin cu al doilea mare eveniment istoric – înfăptuirea Unirii Republicii Moldova cu România.

https://10tv.md/2018/03/25/video-basescu-in-pman-am-cerut-limba-romana-in-pman-cerem-si-unirea/

 

 1. Primarul Sectorului 1, despre Unire: ”Tăvălugul a început”

“Noi, ca primărie, trebuie să ajutăm raioanele din Republica Moldova să se dezvolte. Noi suntem fraţii mai mari, avem bugetele mai mari decât primăriile sau raioanele din Republica Moldova şi aşa cum am procedat cu Primăria din Chişinău – Pretura Centru, unde le-am alocat o sumă de 1 milion de euro, (…) le punem la dispoziţie o sumă de bani, vom vedea ce sumă. Aşa putem să-i ajutăm, nu doar cu vorbe sau cu cântece, concret, fiindcă ei au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Tudorache.

Primarul Sectorului 1 a participat, duminică, la manifestaţia Marea Adunare Centenară, organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului.

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/primarul-sectorului-1-despre-unire-tavalugul-a-inceput.html

 

 1. Băsescu, Orban şi Barna, la Chişinău, pentru un miting la 100 de ani la Unire

Conform sursei citate, în afara fostul preşedinte al României şi a liderului PNL, mai sunt aşteptaţi primarul Sectorului 1 din Bucureşti Daniel Tudorache, Constantin Codreanu, deputat al Partidului Mişcarea Populară, dar şi primari, şi consilierii care au votat declaraţiile simbolice de Unire, precum şi toţi cei care îşi doresc unirea, scrie News.ro.

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/basescu-orban-si-barna-la-chisinau-pentru-un-miting-la-100-de-ani-la-unire.html

 

 1. Cu ce mesaje RĂSCOLITOARE au venit primarii în PMAN

Astăzi, 25 martie, la Chișinău are loc „Marea Adunare Centenară”, pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La manifestație participă primari și consilieri locali din cele peste 130 de localități din republică care au semnat declarația de unire.  Printre primarii prezenți în Piața Marii Adunări Naționale, se află și primarul satului Sadova, Vladimir Susarenco. Edilul satului în care s-a născut președintele Igor Dodon a declarat în fața mulțimii că peste 600 de sadoveni își doresc Unirea.

https://10tv.md/2018/03/25/video-cu-ce-mesaje-rascolitoare-au-venit-primarii-in-pman/

 

 1. Primarul din satul lui Igor Dodon. Grădiniţa ne-a fost reparată pe banii Guvernului român, cum să nu-ţi doreşti Unirea?

Primarul satului Sadova din raionul Călăraşi, Vladimir Susarenco a declarat astăzi în PMAN că Sadova îşi doreşte Unirea Republicii Moldova contrar dorinţelor consăteanului lor, preşedintele Igor Dodon.

http://tvrmoldova.md/politic/primarul-din-satul-lui-igor-dodon-gradinita-ne-a-fost-reparata-pe-banii-guvernului-roman-cum-sa-nu-ti-doresti-unirea/

 

 1. Maia Sandu despre Unirea de la 1918 și cea din viitorul apropiat

Întrebată cât de real este ca Unirea să aibă loc în viitorul apropiat, liderul PAS a menționat: „Depinde de contextul pe care îl putem atinge la un anumit moment, depinde de faptul dacă putem să ne acceptăm reciproc și cei care își doresc Unirea și cei care își doresc integrarea UE. Doar împreună putem să ne apropiem de valorile europene și inclusiv de cele românești”.

https://www.deschide.md/ro/stiri/social/28374/VIDEO–Maia-Sandu-despre-Unirea-de-la-1918-%C8%99i-cea-din-viitorul-apropiat.htm

 

 

 1. Marea Adunare Centenară din Chișinău a fost declarată închisă cu Hora Unirii

(update 14:00) Manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat Proclamația Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru.

http://unimedia.info/stiri/live-foto-update-video-marea-adunare-centenara-din-chisinau-a-fost-declarata-inchisa-cu-hora-unirii-150491.html

 

 1. Reacția lui Dodon după Marea Adunare a Centenarului din PMAN: Unionismul va rămîne un vis steril

Dacă socialiştii vor veni la guvernare, unionismul va fi interzis prin lege, a declarat preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon ca reacţie primă reacţie la Marea Adunare Centenară. El a adăugat în această ordine, pe pagina sa de Facebook, că, „chiar dacă unionismul a înregistrat, azi, un eșec umilitor, trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova”.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/28371/Reac%C8%9Bia-lui-Dodon-dup%C4%83-Marea-Adunare-a-Centenarului-din-PMAN-Unionismul-va-r%C4%83m%C3%AEne-un-vis-steril.htm

 

 1. Acord de înfrăţire între judeţul Gorj şi raionul Călăraşi din Republica Moldova

Consiliul Judeţean Gorj va aproba în şedinţa de astăzi un proiect de hotărâre privind realizarea Acordului de înfrățire și cooperare între județul Gorj din România și raionul Călărași din Republica Moldova. Proiectul de hotărâre a fost inițiat în urma Scrisorii de intenție a președintelui raionului Călărași din Republica Moldova, nr. 530 din 9.11.2017. Va fi creată astfel posibilitatea identificării de arii de interese comune pentru creșterea structurii economice și sociale ale respectivelor teritorii, în mai multe domenii, precum: administraţie publică locală, economic, protecţia mediului, educaţie, cultură, turism şi sport, politici pentru tineret şi sănătate. Parteneriatul urmărește stabilirea de relații de cooperare în domenii de interes reciproc, potrivit atribuțiilor de care dispun în conformitate cu legislațiile în vigoare în România și Republica Moldova, între locuitorii celor două unități administrativ teritoriale, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială a celor două părți.

http://www.gds.ro/Local/2018-03-26/acord-de-infratire-intre-judetul-gorj-si-raionul-calarasi-din-republica-moldova/

 

 1. O delegație a Partidului Naţional Liberal din România se va afla luni și marți în R.Moldova

Preşedintele Partidului Naţional Liberal din România, Ludovic Orban, și o delegaţie a formațiunii se vor afla luni şi marţi în Republica Moldova cu prilejul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, anunţă PNL, citat de Agerpres. PNL este cel mai mare partid de opoziție din Parlamentul român. Delegația liberalilor se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova, și cu membri ai birourilor politice ale partidelor pro-europene, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Liberal Democrat din Moldova, și cu Mitropolitul Basarabiei. Vor avea loc discuţii despre înfrăţiri cu primari din Basarabia şi România, Raionul Călăraşi, Ungheni, Nisiporeni. De asemenea, va fi organizată o conferinţă de presă comună alături de Maia Sandu, Viorel Cibotaru şi Andrei Năstase şi conferinţa „Rolul PNL în Marea Unire de la 1918″.

https://www.europalibera.org/a/29122630.html

 

 1. Centenarul Unirii Basarabiei cu România serbat la Reghin

Asociaţia Pro Basarabia şi Bucovina Reghin, în parteneriat cu Primăria municipiului Reghin şi Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară” a organizat vineri, 23 martie,spectacolul folcloric dedicat aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România.La eveniment au onorat cu prezența oaspeți din Republica Moldova, protagoniștii unui spectacol dedicat actului istoric de la 27 martie 1918.

http://www.zi-de-zi.ro/2018/03/25/centenarul-unirii-basarabiei-cu-romania-serbat-la-reghin/

 

 1. Manifestaţie unionistă impresionantă: în Chişinău încep oficial consultările publice pentru Unire

În mai multe localităţi din Republica Moldova cetăţeni voluntari au început să strângă semnături pentru Unire. Este vorba de acele urbe ce nu au adus încă în şedinţă decizia de Unire. Acest lucru va începe şi la Chişinău. În perioada următoare se va realiza o consultare publică cu privire la Unirea Basarabiei cu România. Un grup de asociaţii neguvernamentale au început să parcurgă etapele legale pentru a face posibil acest demers.

http://adevarul.ro/news/societate/manifestatie-unionista-gigantica-chisinau-incep-oficial-consultarile-publice-unire-1_5ab6d9f9df52022f75fb4c0f/index.html#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ