Marea Hartă Unionistă: Recensământul unioniștilor

0
122
 1. Marea Hartă Unionistă: Recensământul unioniștilor

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei anunță lansarea unui demers amplu de identificare a unioniștilor de pretutindeni. Acțiunea se va derula sub genericul „Marea Hartă Unionistă”.

Înscrierile se fac aici.

http://infoprut.ro/48004-marea-harta-unionista-recensamantul-unionistilor.html

 

 1. Cartea ”Blocaţi în labirint” de George Simion este lansată la Soroca

Astăzi, 24 august, sorocenii sunt așteptați la lansarea cărții „Blocați în labirint”, semnată de este George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Aceasta este prima carte a autorului și reprezintă o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de astăzi, pe parcursul a 26 de ani, transmite Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25588-2017-08-24-07-57-21.html

 

 1. Transnistria nu va accepta ca Republica Moldova să controleze graniţele, anunţă ministrul de Externe

Transnistria nu va accepta ca Republica Moldova să preia controlul asupra graniţelor sale, în urma lansării primului punct de control, a anunţat miercuri ministrul transnitrean de Externe, Vitali Ignatiev, în urma unei întrevederi cu vicepremierul moldovean Gheorghe Bălan, relatează site-ul Tass.

https://www.romaniatv.net/transnistria-nu-va-accepta-ca-republica-moldova-sa-controleze-granitele-anunta-ministrul-de-externe_372840.html

 

 1. România a început să „importe” muncitori străini

În acelaşi timp, companiile de curierat ar putea livra colete cu ajutorul muncitorilor din Ucraina şi Republica Moldova.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/romania-a-inceput-sa-importe-muncitori-straini-782092

 

 1. Bookfest revine în forță la Chișinău

De pe 30 august și până pe 3 septembrie, Chișinăul devine, cu ajutorul Bookfest, capitala culturii scrise românești
Peste 50.000 de volume ale editorilor din România trec Prutul pentru Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2017
Vizitatorii Bookfest Chișinău vor fi așteptați, din partea editorilor din România, cu o ofertă de peste 50.000 de volume din cele mai variate domenii, la cele mai avantajoase prețuri

http://www.observatorcultural.ro/stire/bookfest-revine-forta-la-chisinau/

 

 1. Mai mulţi studenţi din Germania vor trăi „visul moldovenesc”

Un grup din 12 studenți din instituțiile universitare din Germania, participă în perioada 23 august-12 septembrie la cea de-a IX-a ediție a școlii de vară cu genericul: „O societate în schimbare? Aspecte istorice, culturale și sociale”. Studenții vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și ai societății civile, la care vor avea oportunitatea să cunoască despre situația social-politică din Republica Moldova, dar și aspectele istorice ale diferitor regiuni, transmite IPN.

http://www.publika.md/mai-multi-studenti-din-germania-vor-trai-visul-moldovenesc_2978565.html

 

 1. Militarii Armatei Naţionale a Moldovei au defilat la Kiev cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei (VIDEO/FOTO)

Militarii Armatei Naţionale au defilat astăzi pe Bulevardul Khreshchatyk din Kiev, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei. La eveniment a fost prezent şi viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura.

http://www.publika.md/militarii-armatei-nationale-a-moldovei-au-defilat-la-kiev-cu-ocazia-zilei-independentei-ucrainei-videofoto_2978544.html

 

 1. Ziua Limbii Române, sărbătorită cu ateliere de caligrafie, basme populare şi lecturi prezentate de actori. Marian Râlea şi Nicu Alifantis, invitaţi speciali

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită şi la Braşov, în piaţeta din spatele hotelului Aro Palace, pe data de 31 august. Vor fi ateliere meşteşugări, interpretări ale basmelor şi sesiuni de lectură. Seara se va încheia cu un concert Nicu Alifantis.

http://adevarul.ro/locale/brasov/ziua-limbiiromane-sarbatorita-ateliere-caligrafie-basme-populare-lecturiprezentate-actori-marian-ralea-nicu-alifantis-invitati-speciali-1_599eaa925ab6550cb8459928/index.html

 

 1. Ion Sturza: „La începutul anilor ’90, noi luptam pentru limbă, istorie, cultură, identitatea noastră națională, dar nicidecum nu visam la un stat independent”

Ion Sturza: „Bineînțeles. Ar fi fost o jertfă de moment, în primul rând, pentru România. E greu de imaginat care ar fi costurile pentru ambele părți sau pentru ambele maluri ale Prutului, dar cred că momentul oportun, istoric vorbind, pentru reunificarea țării a fost anul ’91-’92. Deja în ’93, odată cu mișcarea de revanșă a celor care se asimilau cu fosta Uniune Sovietică, lucrurile s-au dus în plan secund, dar să revenim la această…”

https://www.europalibera.org/a/interviu-ion-sturza-valentina-ursu/28694099.html

 

 1. Omagiu unui ziditor al Limbii române

La Movileni, poetul-preot militar Alexei Mateevici, autorul neegalatului poem românesc de învăţătură „Limba noastră”, la un veac de la stingerea sa pe pământ, a fost numit, de către Consiliul local,  Cetăţean de  Cetăţean de Onoare, postmortem, al localităţii. Hotărârea Consiliului a fost citită pe 13 august, în sala Casei de Cultură, chiar de primarul Marian Moisă, cu „diagonală” tricoloră.

https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/94372-omagiu-unui-ziditor-al-limbii-romane

 

 1. Făleștiul îl trimite pe Lenin pe „lumea cealaltă” a statuilor

Administrația locală din Fălești a decis demontarea unei statui a lui Vladimir Lenin, relatează Deschide.md.

http://infoprut.ro/48006-falestiul-il-trimite-pe-lenin-pe-lumea-cealalta-statuilor.html

 

 1. Comunicat de presă – Organizația Studenților Basarabeni

Organizația Studenților Basarabeni împreună cu reprezentații Universității ‘Ovidius’ din Constanța, organizează la Chișinău, în perioada 21-25 august a.c sesiunea a II-a de admitere pentru absolvenții de licee din Republica Moldova.

Turul II se va desfășura la sediul Liceului Teoretic ‘Gheorghe Asachi’ din Chișinău (str. București nr.64), cu care Universitatea ‘Ovidius’ a încheiat un protocol de colaborare instituțională și de asistență educațională reciprocă.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/08/24/comunicat-de-presa-organizatia-studentilor-basarabeni-17-42-19

 

 1. 1940 – 1941 | Avanpremiera dictaturii comuniste în Basarabia

Aproape o sută de mii de basarabeni au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan. Era primul episod al dictaturii comuniste în Basarabia. La 28 iunie 1940, România acceptase ultimatumul sovietic de cedare a Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.

http://radiochisinau.md/1940-1941-avanpremiera-dictaturii-comuniste-in-basarabia-video—55191.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ