Marea Unire a lui Basarab I

2
94

Basarab !Au reapărut teoriile despre poporul român ca metisaj carpato-dunărean al genelor nomade ale marii migraţiuni, impus de (cine?) să accepte limba română (de unde putea să apară limba asta dacă nu era poporul care o vorbea?) ca mijloc de comunicare. Aceste teorii nu-s noi, dar trezeşte nedumerire faptul că sunt mediatizate şi de intelectuali de la Bucureşti. Unul din ei este Neagu Juvara, care a relansat recent teoria despre originea cumană a lui Negru Vodă, alias (în opinia lui) Basarab I.

Adevărul este că şi Neagu Juvara, şi alţii care se agaţă de originile „cumane” ale poporului român ignoră limba, tradiţiile, religia, mitologia şi arhetipurile noastre „sedentare şi casnice” (Alecu Russo), cu totul altele decât ale migratorilor, traducând eronat nume de voievozi români din Evul Mediu (de pildă al lui Tihomir, presupusul tată al lui Basarab I) descoperite prin cronicile ungureşti. Or, şi cumanii, şi celelalte popoare migratoare erau legaţi de turmele care veneau în spatele ariergărzilor lor militare. Acestea (turmele) urcau în zona carpato-dunăreană pe văile râurile pentru păşunat, dar numai până la poalele munţilor şi marginea codrilor. Migratorilor nu le-au plăcut niciodată munţii (inclusiv ungurilor, care şi-au cucerit o patrie în câmpia panonică ) şi codrul (frate cu românul). Cum, aşadar, poate fi cuman Negru Vodă dacă el coboară (nu urcă) „pe Argeş în gios” pentru a rezidi un sfânt locaş de piatră al strămoşilor (nomazii nu construiesc nimic sedentar)? Or, în mitologia românilor coboară de la munte şi cele „trei turme de miei” din „Mioriţa”, dar şi Cerbul şi Bourul Negru din vechile colinde („Pogoară, pogoară, cerbu-n trestioară…” sau „Printre brazi, printre mălini,/ Înoată, înoată Bour Negru…” ). Şi tot de la munte, din Maramureşul celor mai liberi daci, a coborât dinastia Muşatinilor.

Cum puteau fi daco-valahii de la munte cumani? Nu puteau fi. La trecerea mongolilor peste Carpaţi scribul persan al campaniei scrie de „caraulaghi”, adică valahii negri, care li s-au împotrivit. Migraţioniştii, inclusiv Neagu Juvara, susţin că sintagma ar denumi tot pe cumani, fiindcă aceştia erau mai tuciurii la faţă. Eroare. În acele timpuri străinii sau cuceritorii denumeau popoarele după cel care le conducea. Aşadar „valahii negri” (vezi şi Bourul Negru din colindă) nu sunt alţii decât românii din ţara lui Negru Vodă (apoi din „terra Basarabi” şi „terra Bogdani”). Iar Basarab I, ctitor şi al unor impresionante biserici ortodoxe înainte de 1330, atunci când a înălţat steagul lui şi pe zidurile vechii Cetăţi Albe de pe Nistru, urma pe alt mare unificator al strămoşilor noştri, Burebista.

Ce legătură are Burebista cu Basarab I? Are, fiindcă împăraţii bizantini îi numeau tot „geţi” pe românii de la nord de Dunăre chiar şi în anul 1331. Iar migraţioniştii de azi uită că B. P. Hasdeu a demonstrat impecabil că antropnimicul Basarab provine din termenul tarabostes, care denumea elita militară şi religioasă a dacilor.

La 1 decembrie, de ziua Marii Uniri de la Alba Iulia, să nu uităm că Basarab I a fost primul mare unificator al neamului românesc pe la 1330-1340 când mai toţi cumanii dispăruse din istorie (fiind anihilaţi de mongoli în 1241), iar mongolii se retraseră din ţările valahilor tocmai pe Volga.

http://www.voceabasarabiei.com/dir/sb/html/marea-unire-a-lui-basarab-i.html

2 COMENTARII

  1. sunt de acord.insusi Iordanes ii numea pe Daco-Geti Zarabi iar Ba inseamna inseamna in Daca care este ca si Saraba adica care este ca si cel ce duce spre izbavire. Trebuie spus din capul locului ca sacerdorii geti purtau numele de Saraba.Saraba este reprezentat in lingvistica sancrita printr-un cerb cu opt picioare fapt care se confirma pe obiectele gasite in jud Tulcea la aghighiol.deci in concluzie in sancrita sarabha inseamna cerv cu opt picioare se vede ca acesta avea o deosebita importanta pentru geti din moment ce il reprezentau pe atatea vase de-a lor care sunt atestate ca vechime inainte de Hristos.nu inchei inainte de a spune si ca Dan I al Tarii Romanesti era numit de catre bizantini fiul lui Saraba desi numele complet era Basarab.

LĂSAȚI UN MESAJ