Maria Postoico: „Războiul al doilea mondial a început la 22 iunie 1941”

0
41

Romania si Basarabia

Deputaţii au păstrat un minut de reculegere, în cadrul şedinţei plenare de vinerea trecută, în memoria victimelor celei de-a doua conflagraţii mondiale. Gestul a constituit o urmare a propunerii vicepreşedintelui Parlamentului, Maria Postoico, care a declarat, că „cel mai sângeros şi mai ucigător război din istoria omenirii, care a mistuit cea mai mare parte a globului, a început la 22 iunie 1941”.

„La fel, stimaţi colegi, mâine, 23 iunie, este Ziua Suveranităţii Republicii Moldova”, a mai amintit Maria Postoico, citând Declaraţia istorică, adoptată de Parlament cu 17 ani în urmă.
În replica, făcută de la microfon pe un ton destul de diplomatic, Vlad Cubreacov, preşedintele facţiunii parlamentare a PPCD, a subliniat: „Nu a existat niciun om, în acest Parlament, care să nu comemoreze victimele fascismului, dar trebuie să precizăm, că al doilea război mondial, la care s-a făcut trimitere, a început în septembrie 1939 şi prima victimă a agresiunii fascisto-sovietice a fost Polonia şi cetăţenii ei nevinovaţi”.
Cu titlu de paranteză, am adăuga, că – probabil, asta a fost înţelegerea asupra informării reciproce, la semnarea, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, – la 22 iunie 1940, Stalin îl înştiinţa, printr-o telegramă, pe liderul naţional-socialiştilor germani, că sovietele au ocupat deja ţările baltice, inclusiv oraşul leton Klaipeda, unde Adolf Hitler avea o vilă.
Interesant, cunoaşte vicespicherul, faţă de cine şi-a proclamat Republica Moldova suveranitatea, în condiţiile în care nu mai puteam de atâta „eliberare”? Îmi pun această întrebare în calitatea mea de deputat, la acea vreme, care am votat documentul respectiv.
Am mai fi curioşi să aflăm, dacă vicepreşedintele Parlamentului va veni cu propuneri similare, de comemorare, în cadrul şedinţelor în plen de joi, 28 iunie curent, şi vineri, 6 iulie 2007. Sau, poate că, Maria Postoico nu cunoaşte semnificaţia adevărată a acestor date tragice, care au marcat destinele a zeci şi zeci de mii de familii basarabene, majoritatea dintre care aşa şi n-au mai ajuns să-şi revadă cuiburile dragi, ba, chiar supravieţuind, nici astăzi nu şi-au recăpătat căsuţele din care au fost deportaţi?

Petru POIATĂ, FLUX

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ