Marian Lupu: Româna şi moldoveneasca este una şi aceeaşi limbă

0
95

“Româna şi moldoveneasca sunt aceeaşi limbă”, a declarat ieri, 26 mai, la Bălţi spicherul moldovean Marian Lupu în cadrul unei reuniuni cu studenţii şi profesorii Universităţii de Stat „Alecu Russo”, informează Agenţia DECA-press. Pentru a soluţiona definitiv problema interetnică, Lupu consideră că este indicat ca în Moldova să fie aplicat principiul autodefinirii. „Cine se simte român – nicio problema. Te simţi moldovean? Asa să fie!”, a exemplificat preşedintele Parlamentului.

Cu toate acestea, Lupu optează ca în documentele normative denumirea politică a limbii să fie cea moldovenească, iar în paranteze să fie indicat şi calificativul „română”. Aceasta, în opinia spicherului, este soluţia cea mai simplă pentru a împăca taberele care optează pentru o denumire a limbii sau alta. “Mai devreme sau mai târziu la asta o să ajungem”, a mai adăugat Lupu.

Potrivit DECA-press, în cadrul reuniunii cu studenţii din Bălţi, spicherul moldovean a declarat că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Legislativului, nici să renunţe la mandatul de deputat. Totuşi, a lăsat să se înţeleagă că “în politică, lucrurile care ies la suprafaţă nu reprezintă decât 10%, restul se face la subsol, astfel încât eu nu doresc să vă afundaţi în acesta”. Marian Lupu a mai adaugat că este luptator din fire şi că va lupta până la sfârsit, fără a da însă şi alte detalii.

Potrivit NewsIn, România nu recunoaşte existenţa limbii moldoveneşti, argumentând că Academia Republicii Moldova spune că limba din Republica Moldova este limba română. Preşedintele Vladimir Voronin susţine însă că limba moldovenească este precursoarea limbii române. Într-un interviu acordat în martie 2007 agenţiei Reuters, preşedintele Republicii Moldova acuza România că încearcă să nege statalitatea Republicii Moldova prin denigrarea limbii şi culturii sale. Liderul moldovean a subliniat că oficialii de la Bucureşti, care consideră că limba ţării sale nu este diferită de limba română, ignoră faptul că statul medieval Moldova a existat cu mult înainte de formarea statului român în secolul al XIX-lea. „Limba moldovenească este mama limbii române. A o numi română înseamnă a înşela istoria şi a-ţi renega propria mamă. Şi nu trebuie să faci asta”, a explicat Voronin.

Şi la conferinţa de securitate de la Munchen de anul acesta, Voronin a reamintit că peste un an Moldova va împlini 650 de ani, în timp ce România există doar 170 de ani. „Iată de ce este inutil să se dezbată cine a fost mai devreme – găina sau oul”, a punctat preşedintele moldovean polemizând cu ministrul român de externe de atunci, Adrian Cioroianu. Voronin a recunoscut că limbile română şi moldovenească sunt absolut identice, dar a spus că fiecare din cele două ţări este liberă să o numească aşa cum vrea. „Noi am trăit cu limba moldovenească şi vom trăi cu ea în continuare”, a subliniat Voronin, citat de NewsIn.

Denumirea de „limba moldovenească”, existentă într-un document oficial al Uniunii Europene pe care România şi-a pus semnătura, a dat naştere anul trecut unui adevărat scandal politic atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, precizează NewsIn. Ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu, a fost acuzat de amatorism pentru că a acceptat documentul UE cu respectiva formulare. La rândul său, la presiunile României, Comisia Europeană a scos menţiunea „limba moldovenească” de pe site-ul Delegaţiei de la Chişinău.

UNIMEDIA precizează că art. 13 al Constituţiei Republicii Moldova prevede că “limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine”. În societate au existat permanent dezbateri referitor la modul în care urmează să fie denumită limba: moldoveneasca sau româna. În timp ce în cercurile academice se utilizează sintagma de “limba română”, guvernarea comunistă de la Chişinău declară că ar fi vorba de “limba moldovenească”.

Sursa: UNIMEDIA, cu referinţă la Deca-press

NICIUN COMENTARIU

  1. Sunt de acort limba romana si moldoveneasca e o limba,iar ceia ce spun Moldovschii Iazuc e limba prorusilor.Jos comunismul si rusifecarea noi vorbim pe romana si punct.Viva reunirea cu Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ