Marianne Mikko: Nivelul de îndeplinire a Planului de Acţiuni RM-UE face ca R. Moldova să fie departe de UE.

0
59

R. Moldova mai are multe de făcut pentru îndeplinirea Planului Individual de Acţiuni RM-UE şi această perspectivă face R. Moldova să fie destul de departe de UE, a declarat marţi, 2 octombrie Marianne Miko copreşedinte al Comitetului parlamentar de cooperare UE-Moldova la finele reuniunii acestuia care s-a desfăşurat la 1-2 octombrie la Chişinău.

În acelaşi timp ea a spus, că dacă nu va interveni o situaţie de forţă majoră, de la 1 ianuarie 2008, unele categorii de cetăţeni ai R. Moldova vor beneficia de un regim facilitat de vize pentru UE. Printre acestea, ea a menţionat studenţii, oamenii de afaceri şi artiştii.

Victor Stepaniuc, copreşedintele Comitetului din partea R. Moldova a declarat, la rândul său, că problemele principale care au fost discutate în cadrul reuniunii s-au referit la faptul cum a fost executat Planul de Acţiuni RM-UE. Potrivit lui, pe majoritatea poziţiilor au fost înregistrate şi îmbunătăţiri, dar, desigur, au fost date recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei. În primul rând, a menţionat el, este vorba de viaţa economică, viaţa social-politică, problema transnistreană.

Stepaniuc a mai declarat că deputaţii moldoveni, în cadrul discuţiilor, deşi au dat o apreciere pozitivă Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, consideră că procesul are nevoie de îmbunătăţiri radicale, inclusiv prin atragerea mai multor ţări care să participe la eliberarea vizelor. Ei au recunoscut că sunt prea multe acte pentru primirea vizelor, astfel că accesul cetăţenilor moldoveni în UE este în mare parte limitat. Unii deputaţi au propus excluderea vizelor pentru UE, cu atât mai mult că RM a abolit regimul de vize pentru cetăţenii statelor membre ale UE. În acelaşi timp Stepaniuc a afirmat că nu toate statele sunt pregătite pentru asemenea paşi. El de asemenea s-a referit la faptul că, de la 1 ianuarie, unele categorii de cetăţeni vor beneficia de un regim facilitat de vize, exprimându-şi speranţa că această soluţie va îmbunătăţi radical situaţia. Însă, potrivit lui, cei care doresc să plece la muncă în UE, nu trebuie să-şi pună prea mari speranţe, deoarece statele UE nu sunt gata pentru a absorbi un val noi de migranţi.

Sursa: Info-Prim Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ