Marius Lazurca: Prutul devine din ce în ce mai îngust

0
130
  1. Dan Dungaciu: România se uită la Rusia de sub scut. Ce urmează?

Şi dacă tot vorbim de R. Moldova, pe relaţia cu Chişinăul nu se întrezăreşte nimic astăzi în termenii unui proiect. Sprijinim, precum soldatul japonez care nu a aflat că s-a încheiat războiul, „integrarea europeană a R. Moldova”. În rest, nicio investiţie, nici un plan de implicare economică peste Prut, nici-o prezenţă consistentă la nivel european (experţii trimişi de Comisie la Chişinău numără doar doi români comparativ cu… cinci lituanieni!).

http://adevarul.ro/international/rusia/exclusiv-dan-dungaciu-romania-uita-rusia-scut-urmeazaz-1_573883b95ab6550cb8f5ff37/index.html

 

  1. Marius Lazurca: Prutul devine din ce în ce mai îngust

În ultimii șase ani, după venirea la putere a guvernărilor pro-europene de la Chișinău, relațiile dintre Republica Moldova și România, atât politice, cât și comerciale, au avansat semnificativ, consideră ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, aflat la final de mandat.

„Republica Moldova și România sunt destinate unei apropieri din ce în ce mai mari. Care va fi rezultatul politic al acestei apropieri, cândva, mi-e greu să anticipez acum. Cert este faptul că ne apropiem din ce în ce mai mult, Prutul devine așadar, printr-o metaforă, din ce în ce mai îngust și că la un moment dat îl vom seca dintr-o sorbire, probabil, metaforic sau altminteri, mi se pare indiscutabil. Cred că ne revine și unora și altora o mare răspundere, o răspundere pe care orice vecini o împărtășesc, cu atât mai mult niște vecini care au atât de mult în comun”, a declarat Marius Lazurca.

http://independent.md/marius-lazurca-prutul-devine-din-ce-ce-mai-ingust/#.VzorPuS51a4

 

  1. Primăria a comemorat cei 204 ani de la anexarea Basarabiei, coborând drapelele în bernă

Drapelul de stat de pe clădirea Primăriei municipiului Chişinău a fost coborât astăzi, 16 mai 2016, în bernă.

De asemenea, în bernă au fost coborâte şi cele trei drapele de la intrarea în sediul Primăriei, drapelul oraşului Chişinău, al Uniunii Europene şi drapelul de stat, care a fost legat şi cu o panglică de culoare neagră.

Prin această acţiune, Primăria municipiului Chişinău comemorează data de 16 mai, când se împlinesc 204 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist.

http://libertv.md/actualitati/prim%C4%83ria-a-comemorat-cei-204-ani-de-la-anexarea-basarabiei-cobor%C3%A2nd-drapelele-%C3%AEn-bern%C4%83

 

  1. Consilierul judeţean Ludmila Sfîrloagă, donaţie importantă de cărţi pentru Basarabia

Peste 300 de cărţi în limba română au ajuns, din nou, în şcolile şi bibliotecile din Basarabia prin efortul consilierului judeţean Ludmila Sfîrloagă.

http://stiriactuale.ro/basarabia/16192-consilierul-judetean-ludmila-sfirloaga-donatie-importanta-de-carti-pentru-basarabia.html

 

  1. Crește numărul pasagerilor care aleg cursa „Unirea”

După opt luni de la lansarea cursei feroviare Chișinău-Iași, numărul pasagerilor crește în fiecare lună.  Am luat și noi trenul, într-o zi de weekend, ca să vedem Iașiul și să aflăm cât de importantă este această cursă pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. La ora 6.40 dimineața, atmosfera din gara feroviară din Chișinău este una agitată. Pasagerii își caută locurile în vagoane, iar lucrătorii CFM pregătesc ultimele detalii pentru pornire. Cursa specială Chișinău- Socola sau, după cum mai este numit, trenul „Unirea”, cel care apropie cele două maluri ale Prutului, este gata să pornească din loc. La intrare în vagon, însoțitorul verifică biletele pasagerilor și le mulțumește cu un zâmbet că au ales călătoria cu trenul spre Iași.

http://www.timpul.md/articol/crete-numarul-pasagerilor-care-aleg-cursa-unirea-92563.html

 

  1. Dan Stoenescu: Avem nevoie de mai multă presă de limba română în Republica Moldova

Este nevoie de mai multă presă de limba română în Republica Moldova, dar și publicul din România necesită mai multe informații despre realitățile din Republica Moldova, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

http://www.timpul.md/articol/dan-stoenescu-avem-nevoie-de-mai-multa-presa-de-limba-romana-in-republica-moldova-92657.html

 

  1. Moldova cere să fie invitată la summitul NATO de la Varșovia

Chișinăul a cerut NATO ca Republica Moldova să fie invitată la summit-ul de la Varșovia (8-9 iulie) în calitate de observator. În opinia ministrului moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică nu contravine Constituţiei țării.

http://www.report.md/politic/Moldova-cere-sa-fie-invitata-la-summitul-NATO-de-la-Varsovia-114

 

  1. O delegaţie parlamentară din Lituania efectuează o vizită oficială în R. Moldova

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia parlamentară a Seimas-ului Republicii Lituania, condusă de Benediktas Juodka, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, relatează MOLDPRES citînd Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul discuţiei, părţile au abordat subiecte de actualitate în relaţiile moldo-lituaniene, în special în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, o atenţie deosebită fiind acordată Foii de Parcurs privind agenda reformelor prioritare.

http://www.moldpres.md/news/2016/05/16/16003871

 

  1. Declarația de iubire a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol pentru România

Elevii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol au reprezentat România în „Orăşelul European”, amenajat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. 

http://infoprut.ro/44036-declaratia-de-iubire-a-liceului-teoretic-lucian-blaga-din-tiraspol-pentru-romania.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ