Marșul Tricolorului. Sute de oameni au marcat astăzi unirea Basarabiei cu România la Chișinău

0
139

 

  1. Ziua Unirii, sărbătorită în avans. Sute de unionişti au participat la un MARŞ AL TRICOLORULUI în Capitală

Străzile din Chişinău au fost împânzite astăzi cu steaguri tricolor. Liberalii şi tinerii din organizaţiile unioniste au sărbătorit în avans Ziua Unirii. Deşi mâine se împlinesc 99 de ani de la semnarea actului Unirii Basarabiei cu România, sute de persoane, în frunte cu membrii Asociaţiei „Onoare, Demnitate şi Patrie” au organizat astăzi un marş pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Manifestanţii au scandat lozinci unioniste, au cântat melodii patriotice şi au purtat împreună un tricolor de 100 de metri lungime. 

În Piaţa Marii Adunări Naţionale, tinerii au încins şi o horă a Unirii.

La marşul tricolorului a participat şi un grup de preoţi.

http://www.publika.md/ziua-unirii-sarbatorita-in-avans-unionistii-au-marsaluit-prin-centrul-capitalei_2936151.html

 

  1. Marșul Tricolorului. Sute de oameni au marcat astăzi unirea Basarabiei cu România

Un tricolor imens a fost întins astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Astfel, unioniștii de la ODIP au sărbătorit 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Potrivit organizatorilor, tricolorul avea 100 de metri lungime, iar la eveniment au participat sute de oameni.

Marșul a început la Academia de Științe a Moldovei, iar participanții au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-au ținut discursuri patriotice și a avut loc un concert.

„Trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, „Uniți sub tricolor”, „Unire”, „Refuz, rezist, sunt anti-socialist” sunt doar câteva din lozincile scandate de unioniști în timpul marșului.

http://unimedia.info/stiri/marsul-tricolorului–sute-de-oameni-au-marcat-astazi-unirea-basarabiei-cu-romania-130319.html

 

  1. Unirea Basarabiei cu România sărbătorită la Reghin

Casa de Cultură Municipală ”Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit vineri, 24 martie,  spectacolul folcloric dedicat aniversării a 99 de ani de la  Unirea Basarabiei cu România, eveniment organizat în colaborare cu Primăria Reghin și Asociația ”Pro Basarabia și Bucovina”, filiala Reghin.

http://www.zi-de-zi.ro/2017/03/26/foto-unirea-basarabiei-cu-romania-sarbatorita-la-reghin/

 

  1. Dan Dungaciu, Petrişor Peiu. Privind înapoi cu mânie: se mai poate repeta astăzi 27 martie 1918?

De aici apelul la 27 martie şi 1 decembrie 1918. Tăcerea asupra acestor evenimente istorice nu măsoară în nici un caz irelevanţa acestora, ci lipsa de anvergură a elitelor, politice sau nu, actuale. De pe ambele maluri ale Prutului.
Nu numai că RM menţine vectorul Vest, dar se luptă cu Igor Dodon, pe care l-ar ţine în şah şi, mai mult, se confruntă făţiş cu Federaţia Rusă. Se invocă entuziast demantelarea unei vechi reţele ruseşti de spălare de bani („Landromatul rusesc”), disputele diplomatice cu Moscova (note de protest etc.). Chişinăul oficial – mai puţin preşedintele – îşi face datoria, luptă împotriva corupţiei, a spălării de bani, menţine vectorul european şi face ce trebuie să facă, în ciuda unei prese proaste şi a unor percepţii eronate şi excesive. De unde şi concluzia: România trebuie să colaboreze cu RM într-un soi de „bussines as usual” şi să sprijine viteaza republică care face reforme şi se luptă cu colosul din Est.

http://adevarul.ro/international/europa/exclusiv-dan-dungaciu-petrisor-peiu-privind-inapoi-manie-mai-repeta-27-martie-19181-1_58d7c92f5ab6550cb8b1a70a/index.html

 

  1. ”CENTENAR 2018 NEAMȚ”, proiect educațional care marchează împlinirea unui secol de la Marea Unire de la 1918

”Accentul intervențiilor la aceste conferințe se va pune pe documente istorice ale momentului Marii Uniri, fapte și evenimente locale și naționale, promovarea actelor de eroism din timpul Primului Război Mondial și orice alte inițiative care pot consolida memoria comunitară și pot veni în sprijinul unei educații istorice consistente în rândul copiilor și tinerilor. Se recomandă tuturor profesorilor de istorie din județul Neamț să promoveze proiectul educațional ”CENTENAR 2018 NEAMȚ”, în fiecare școală, prin amenajarea unui punct de informare/ vitrină educațională/ expoziție, la loc vizibil, pentru informarea elevilor sau a persoanelor interesate cu privire la obiectivele locale/județene ale proiectului”, a  declarat  doamna prof. Elena Preda.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/centenar-2018-neamt-proiect-educational-care-marcheaza-implinirea-unui-secol-de-la-marea-unire-de-la-1918

 

  1. Ion Iovcev: „Suntem şi noi… români şi punctum!”

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, profesorul Ion Iovcev a acordat un interviu, în exclusivitate pentru site-ul Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, unde a punctat realităţile geopolitice cu care se confruntă românii transnistreni în cei 25 de ani care s-au scurs de la războiul care i-a scos de sub autoritatea Chişinăului.
Populaţia din stânga Nistrului are o mentalitate ce se deosebeşte într-un fel de mentalitatea celor care locuiesc pe malul drept. Aceasta se referă în primul rând la băştinaşi, care sunt români, dar marea majoritate nu recunosc acest fapt. Propaganda rusească ţaristă, apoi cea sovietică şi, mai apoi, cea a Federaţiei Ruse şi-a lăsat amprenta pe parcursul scurgerii celor două secole. Aici, teritoriul a fost „eliberat” încă din 1792 de către generalul Suvorov la ordinul ţarinei Ecaterinei a II-a, cu 20 de ani înaintea „eliberării” teritoriului dintre Nistru şi Prut. La noi a lipsit şi perioada celor 22 de ani (1918-1940) când Basarabia făcea parte din România Mare. În acestă perioadă în Transnistria, oamenii mureau cu miile de muncă istovitoare şi foamete organizată!… Şi-n sfârşit, aici, din 1990 până-n prezent se duce o luptă necruţătoare din partea autorităţilor împotriva a tot ce-i românesc: Limbă, Istorie, Cultură şi Identitate. Iată de ce băştinaşii sunt moldoveni şi limba este „moldovenească” şi pentru aceştia a fi român este ceva de ocară. Situaţia materială este grea, destul de grea! Despre cultură, studii în limba maternă se poate spune că sunt în stare critică. În biserică, serviciul divin se face aproape numai în limba rusă, în slavona veche, iar în aşa zisa „rmn” (Republica Moldovenească Nistreană – n. n.) sunt declarate trei limbi oficiale: limba moldovenească (aşa i se zice limbii băştinaşilor), rusa şi ucraineana. De facto, funcţionează numai limba rusă. Acei români care îşi recunosc identitatea şi se declară români au mult de suferit.

http://adevarul.ro/news/eveniment/ion-iovcevsuntem-noiromanisi-punctum-1_58d6f73c5ab6550cb8ad6a13/index.html

 

  1. Premierii român şi moldovean au mers la mânăstire. Mitropolitul Teofan le-a fost ghid: Partea spirituală uneşte România şi Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a propus, joi, după ce a vizitat mănăstirea Agapia alături de premierul Sorin Grindeanu, să-şi aducă şi familia la sfintele lăcaşuri din nordul Moldovei.

„Din punctul meu de vedere, dacă nu vedeam această mănăstire, această vizită era una incompletă pentru că am reuşit să discutăm foarte calitativ toate proiectele care sunt în derulare şi ţin de cooperarea bună dintre România şi Republica Moldova. Dacă era lipsă această parte spirituală, această atmosferă divină pe care am găsit-o aici la această mănăstire, cred că ceva nu era complet”, a spus Filip.

http://www.mediafax.ro/politic/galerie-foto-video-premierii-roman-si-moldovean-au-mers-la-manastire-mitropolitul-teofan-le-a-fost-ghid-partea-spirituala-uneste-romania-si-republica-moldova-16206380

 

  1. Pavel Filip: Îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să se regăsească, alături de România, în marea familie a UE

Premierul Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa, într-un interviu pentru TVR în direct, de la Chişinău, că investiţiile României în Moldova vor continua.

Pavel Filip a vorbit şi despre colaborarea cu UE şi dezacordul în acest sens venit din partea președintelui Igor Dodon.

„Relațiile între Moldova și România sunt excelente. Din punct de vedere politic, România susține foarte puternic Republica Moldova în demersul său european. E foarte important să învățăm din cele realizate de către România, pe calea de a deveni membru al Uniunii Europene”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a făcut un rezumat al discuțiilor de la ședința comună dintre Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău, a amintit de ajutoarele rambursabile și nerambursabile din partea României și de relațiile comericale dintre cele două țări.

Premierul Republicii Moldova a dat ca exemple construcţia gazoductului Ungheni – Chișinău, care este o extindere a unui proiect deja început, dar și privatizarea unor intreprinderi, notează stiri.tvr.ro.

„Ne dorim foarte mult investiţii române aici, la Chişinău, și sper ca acest lucru să se întâmple în continuare”, a menţionat Pavel Filip.

http://www.publika.md/pavel-filip-imi-doresc-foarte-mult-ca-republica-moldova-sa-se-regaseasca-alaturi-de-romania-in-marea-familie-a-ue-video_2936251.html

 

  1. Cu gândul la Basarabia

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacău a găzduit, sâmbătă 25 martie, o conferință culturală la aniversarea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La acest eveniment au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Marius Gheorghiță, membri ai Filialei Bacău a Asociației Pro Basarabia și Bucovina, un grup de studenți din Republica Moldova care își continuă studiile în orașul lui Bacovia, numeroși invitați între care s-a aflat și expertul UNESCO Ionuț Filip, de la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

http://www.desteptarea.ro/cu-gandul-la-basarabia/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ