Mass-media internationala considera ca migratia de munca ameninta economia din Moldova.

0
71

Mass-media internationala considera ca refluxul in masa a fortelor de munca din Moldova, ameninta economiei tarii, care poate ajunge la colaps.
Dupa cum transmite agentia, cu referire la reportajul difuzat la postul de radio „Radio Praha”. Conform afirmarilor jurnalistilor cehi, muncitorii din Moldova sint tot mai solicitati in Europa, in special in Spania,, Italia, Romania, iar de ceva timp si in Cehia, care si-a anuntat interesul fata de atragerea fortelor de munca moldovenesti.

„Cehia sufera de o lipsa a fortelor de munca. Aici numarul de someri este mic, astfel a crescut numarul posturilor vacante la intreprinderile locale. Un neajuns de personal se observa in sfera industriala – 88% din intreprinderi nu dispun de necesarul fortelor de munca. De asemenea nu ajung, soferi, vinzatori si specialisti in sfera tehnologiilor informationale” – mentioneaza jurnalistii.

Potrivit investigatiei jurnalistice, guvernul ceh incearca sa rezolve problema, pe calea deschiderii pietei de munca pentru straini. In particular, ministerul Muncii si a problemelor sociale din Cehia impreuna cu Ministerul Industriei si Ministerul afacerilor interne din Moldova elaboreaza masuri de simplificare a procesului de angajare la munca a persoanelor din strainatate si de a scoate restrictiile existente. Pe aceasta cale au mers deja Spania si Italia. Experienta lor este studiata de alte tari ale Uniunii Europene.

Conform datelor oficiale, moldovenii sint pe locul I printre tarile Europei, care nu fac parte din Uniunea Europeana si sint de cel mai des acceptati de a se angaja in cimpul muncii peste hotare.

„Moldovenii au o reputatie de muncitori buni si nepretentiosi. Ei sint gata practic pentru oricare tip de munca, din cauza ca ei sint privati de posibilitatea de a cistiga bani pentru viata acasa” – mentioneaza expertii.

Conform Radio Praha, pentru asi demonstra interesul fata de Moldova, guvernul ceh a deschis la inceputul anului Ambasada Ceha la Chisinau.

Postul de radio ceh, citeaza cuvintele lui Petr Kypr, ambasadorul Cehiei in Moldova, care mentioneaza ca, „migratia la munca negativ influenteaza asupra familiilor moldovenesti”.

„In Moldova practic nu exista nici o familie, fara ca macar un membru sa fie plecat peste hotare. Deja exista o generatie, care sint educati de un parinte sau fara de ambii parinti” – a precizat Petru Chipru.

Presa ceha mentioneaza ca, „Moldova este una dintre cele mai sarace tari din Europa si in acelasi timp, este statul cu un nivel inalt de migratie la munca”.

Conform datelor statistice, economia nationala in mare masura depinde de transferurile de bani ale cetatenilor moldoveni aflati peste hotare.

In prezent zeci de mii de cetateni din Moldova, care muncesc peste hotare, se afla acum in vacanta la Chisinau. Unii experti presupun ca consolidarea leului fata de valutele de baza – euro, dolar, ruble rusesti si leii romanesti este in strins legatura cu venirea lor acasa.

INFOTAG

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ