Medalii de aur la Campionatele Europene de Haltere

0
77

Halterofilii Igor Bour (]n imagine) şi Igor Grabucea, ambii la categoria de 56 kilograme, au obţinut marţi două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz la Campionatul European de la Strasburg (Franţa).

Igor Bour a devenit campion continental în suma celor două exerciţii („zmuls” şi „aruncat”) cu rezultatul 270 kilograme (119 kg şi 151 kg). El s-a învrednicit de o medalie mică de argint la proba „zmuls” şi una de aur la „aruncat”. Sportivul a fixat cu uşurinţă ultima greutate după care a salutat cu o plecăciune publicul, iar la ieşire de pe podiumul de concurs şi-a făcut cruce. Pe podiumul de premiere a intonat imnul ţării. Igor Grabucea a obţinut medalia de bronz la total cu indicele 253 kg (115 kg plus 138 kg). Performerul a fost distins cu încă două medalii mici de bronz la „zmuls” şi „aruncat”. Igor Bour (22 ani) este ostaş în termen la Departamentul Trupelor de Carabinieri, mebru al Clubului Sportiv Central „Dinamo”. El este originar din Nisporeni. Primul său antrenor este Gheorghe Braşoveanu. La Campionatul Mondial din anul trecut s-a clasat pe locul şase. „Conform regulamentului şi tradiţiei el urmează să fie avansat în gradul de sergent”, a declarat şeful clubului dinamovist, Mihail Badea.

Igor Grabucea (28 ani) este antrenat la Bălţi de Said Amaev. Anul trecut a devenit vicecampion european şi a fost desemnat de Agenţia Sportului cel mai bun sportiv în 2006. Ieri în concurs au intrat următorii doi halterofili moldoveni: Vladimir Popov şi Oleg Sârghi la categoria 62 kilograme. Obţinerea medaliilor la Europene la aceaaşi categorie de greutate constituie o premieră pentru sportul moldovenesc, iar numărul distincţiilor (şase) cucerite de Igor Bour şi Igor Grabucea este un record.

Bivol s-a bătut ca un leu

Antrenorul lotului naţional de judo masculin, Constantin Mereacre a comentat, miercuri, pentru presă evoluţia elevilor săi la Campionatul European, care s-a desfăşurat recent la Belgrad (Serbia). „Cea mai bună comportare a avut-o Victor Bivol (73 kg), care s-a clasat pe locul cinci după ce a obţinut patru victorii şi a suferit doua înfrângeri. Sa bătut ca un leu, însă subiectivismul unor arbitri, specific judoului, a influenţat rezultatul său final. Cu regret, din motiv financiar nu ne putem permite faptul de a avea şi noi măcar un judecător pe tatami. Ca urmare, deseori sportivii noştri sunt avertizaţi în situaţii discutabile”, a declarat el. Potrivit lui, exemplul cel mai edificator în acest sens este disputa lui Victor Bivol cu georgianul David Kekişvili, care a devenit medaliat la campionat. „Am pregătit tactic şi strategic corect partida, găsind antidotul pentru acest concurent redutabil, însă am rămas în câteva rânduri uimit de faptul când arbitrul de centru nu l-a sancţionat pentru încălcarea regulamentului (atingerea covorului cu mâna în lupta din picioare)”, a specificat antrenorul.
Conform lui, criza financiară a marcat evoluţiile tuturor membrilor lotului. „Din lipsă de bani nu ne-am permis să sosim la campionat, cel puţin cu o zi înainte de start pentru a ne acomoda şi alunga oboseala adunată în microbuz. Astfel, Marcel Trudov (66 kg) de care legam multe speranţe, fiindcă este campion european printre tineri, Nicolae Crâşmaru (60 kg) s-au angajat în lupte doar după câteva ore de la sosirea în Belgrad. În consecinţă, au cedat şi au fost eliminaţi din concurs”, a opinat Constantin Mereacre. „În fond, majoritatea echipelor sunt însoţite la Europene, Mondiale, de medici, masori. Noi doar putem să visăm la acest lucru”, a mai adaugat Mereacre.

Victor Bivol este cel mai galonat judocan moldovean aflat în activitate competiţională. El este medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din Franţa (Paris, 1997), Campionatul European (Bratislava, Slovacia,1999), Universiada Mondială de la Palma de Mallorca (Spania, 1999). „Nu mă axez prea mult pe faptul că am fost la un pas de podiumul de premiere la Belgrad. La finele lunii aprilie urmează să concurez la turneul internaţional de la Roma (Italia), iar pe 18-20 mai – la turneul de acelaş rang de la Bucureşti (România), unde vreau să plusez alte puncte preţioase pentru obţinerea foii de acreditare la Olimpiada de la Beijing (China, 2008)”, a mai declarat performerul.

Câte un meci au cîştigat la Europene Marcel Trudov, Vitalie Cebanu (plus 100 kg), Ana Repida (63 kg). „Am consemnat toate detaliile care au şi-au lăsat amprenta asupra evoluţiilor tuturor membrilor lotului. Minusurile semnalate le vom lichida la antrenamente. Obiectivul trasat este obţinerea a două licenţe olimpice”, a concluzionat în final antrenorul Constantin Mereacre. Ceel mai bun rezultaet în istoria participării judocanilor autohtoni la Campionatele Europene îi aparţin lui Valentin Guţu (medaliat cu argint la categoria supergrea, 1971, Goteborg, Suedia) si Andrei Golban (Oviedo, Spania,1995), iar la Mondiale – lui Victor Florescu (90 kg), vicecampion la Birmingham (Anglia, 1999).

Optimist înainte de Beijing

Secretarul general al Comitetului Naţional Olimpic (CNO), Grigore Popovici a declarat că trei sportivi moldoveni au şanse teoretice să obţină medalii la Olimpiada de la Beijing (China, 2008).

„Ghenadie Tulbea, Ludmila Cristea şi Victor Bivol ar putea cuceri medalii la Beijing în cazul în care vor fi sprijiniţi financiar la un nivel optim şi în funcţie de anumite circumstanţe favorabile accederii pe podiumul olimpic de premiere”, a opinat el. Potrivit lui aceşti sportivi merită să beneficieze din partea Agenţiei Sportului de un salariu lunar în sumă de 6 mii lei (circa 480 USD).
Tulbea şi Cristea sunt remuneraţi actualmente lunar cu câte 5 mii lei fiecare, iar Bivol primeşte 4 mii lei. Solicitat să se pronunţe pe marginea propunerii făcute şeful direcţiei sport de performanţă al Agenţiei Sportului, Alexandru Barciuc a opinat că ideea respectivă trebuie să fie formulată în scris de federaţiile de lupte şi judo, iar performerii susmenţionaţi să semneze contracte cu Agenţia. „Doleanţa ar putea deveni realitate cu acordul federaţiilor”, a spus el.
Tulbea este dublu campion european şi vicecampion mondial la lupte libere. Cristea este vicecampioană europeană (lupte libere), iar Bivol – premiant la Europenele şi Mondialele de judo. Popovici a mai notat că este necesar de a majora şi bursele reprezentanţilor eşalonului secund valoric al sportului moldovenesc de performanţă: halterofilii Vladimir Popov, Igor Grabucea şi Igor Bour. El nu a făcut publice sumele oferite de CNO celor şase performeri. Potrivit unor surse neoficiale ele variază între 400 şi 600 USD.
În lotul moldovean care a participat la Olimpiada de la Atena (Grecia, 2004) au figurat opt premianţi ai Campionatelor Europene şi Mondiale. Conducerea CNO s-a aflat în conflict cu unii dintre ei din cauza remunerării financiare. Doi atleţi, Alexandru Bratan (haltere) şi Victor Bivol au fost la un pas de podiumul de premiere (locurile 4 şi, respectiv, 5)

sursa:http://www.flux.md/p/index.php?cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Sport&num=16&action=browse

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ