Medicamentul care omoara cancerul a ajuns in Moldova

0
52

Specialisti redutabili in oncologie din Romania si R. Moldova au prezentat un medicament novator in lupta cu cancerul pulmonar. Este vorba despre „Tarceva”, medicament expus pe piata Moldovei de compania elvetiana „Roche”, unul dintre cei mai mari furnizori de medicamente destinate bolilor oncologice la nivel global, informeaza DECA-press.
Potrivit doctorului Universitatii de medicina din Alba-Iulia (Romania), Razvan Curca, pana in anul 2000 existau doar tratamente clasice pentru lupta impotriva cancerului precum chirurgia, chimioterapia, care inregistrau progrese minore la capitolul eficacitatii. Dupa 2000 cercetarea stiintifica in domeniul oncologiei a cunoscut o adevarata revolutie, care s-a materializat prin terapia moleculara tintita. Au fost inregistrate asa-zisele molecule “inteligente” care tintesc doar celulele tumorale. In felul acesta ele sunt cu mult mai eficiente decat chimioterapia clasica, deoarece nu sunt toxice si sunt tolerate mult mai bine de catre pacienti.
„In lupta cu cancerul bronhopulmonar au fost inregistrate doua asemenea molecule tintite: „Tarceva” si „Avastin”, care blocheaza cresterea celulelor canceroase. La nivel mondial, „Tarceva” a fost aprobata in tratamentul cancerului pulmonar avansat in anul 2004, in Europa – in martie 2005. In R. Moldova, „Tarceva” a ajuns la inceputul anului 2006”, spune Curca.
Costul unei cutii (30 comprimate de 150 mg), tratamentul pentru o luna, costa cca 4000 USD.
La nivel mondial, in fiecare an, numai cancerul pulmonar omoara in jur de 1300000 de oameni.

http://www.deca.md/?cat=soc_and_civic&id=656

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ