Medici din România și Rep. Moldova luptă împreună împotriva cancerului și cirozei

0
109

20 de medici din România și Republica Moldova au învățat o nouă metodă de diagnosticare a cancerului hepatic și a cirozei. Analiza se face cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, care exclude biopsia și identifică tumorile maligne și pe cele benigne în câteva secunde.

fibroscan

 

Avem pacienţi pe care i-am văzut deja de câte şapte, chiar zece ori de când am introdus acesată tehnică în clinică şi automat ne putem da seama când ceva se întâmplă. În ultimul timp, datorită acestor manopere neinvazime, numărul biopsiilor a scăzut vertiginos”, a declarat doctorul Monica Platon.

Potrivit Digi24, tehnologia are avantajul și că este neinvazivă.

Sub nicio formă, după o examinare ecografică uzuală, noi nu am fi putut spune că pacientul are sau nu fibroză decât dacă am fi făcut o biopsie hepatică. Dar prin această tehnică eu ştiu că fibroza pacientului este incipientă şi nu pune probleme”, le explică medicul clujean cursanţilor.

M-a interesat deoarece la noi, în Republica Moldova, un specialist gastroenterolog nu poate efectua acestă manevră. După cum ne-au explicat la cursurile teoretice, e nevoie de zece măsurători, după care se poate confirma”, spune unul dintre medicii din Republica Moldova care participă la cursuri.

Investigaţiile realizate cu aparate de elastografie sunt de stat pentru pacienţii internaţi. Costurile ajung la 300 de lei. Elastografia poate fi utilizată şi în detectarea cancerului de sân. Principiul care stă la baza investigaţiei se bazează pe ideea că tumorile maligne sunt mai dure şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ