Medicii rezidenti din Basarabia traiesc in Iasi la limita umilintei

5
76

Ei sint nevoiti sa se descurce cu 50 de dolari lunar, bursa asigurata de statul roman. Din cauza conditiilor grele, tot mai putini aleg sa se specializeze aici. „Am fost nevoita sa muncesc mult mai mult decit altii pentru a demonstra ca sint capabila”, a marturisit Natalia, o tinara victima a prejudecatilor despre basarabeni.

Pentru multi dintre tinerii basarabeni, Romania reprezenta la un moment dat o sansa de afirmare si de realizare in viata. Numai ca realitatea este de multe ori altfel. Medicii rezidenti din Republica Moldova, bursieri ai statului roman, sint nevoiti sa supravietuiasca la specializare cu o bursa de 50 de dolari pe luna. Asa traiesc Natalia si Vlad Calaras – ea, rezidenta la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”, el, la Spitalul de Urgente.

Zbuciumul lor se da intre dorinta de realizare profesionala si neputinta unui trai cit de cit decent. Cei doi au si o fetita de trei ani si, cum le-a devenit imposibil sa traiasca toti trei din 100 de dolari pe luna, Vlad a plecat cu o bursa in strainatate. Ei au gasit o solutie, fie si temporar. Dar greutatile ii determina pe multi dintre rezidentii basarabeni sa renunte la visul lor si sa plece inapoi acasa.

Bursa se duce pe cresa

Natalia vine din Republica Moldova, iar Vlad, din Ucraina. Cu o privire calda si sincera, Natalia povesteste cum, la cei 28 de ani ai ei, a cunoscut atit bucuria si entuziasmul unui nou inceput, cit si umilinta de a fi considerat strain intr-o tara „sora”. Nu de putine ori cei doi s-au izbit de prejudecatile oamenilor care ar fi trebuit sa le fie colegi sau profesori. „Am fost nevoita sa muncesc mult mai mult decit altii pentru a demonstra ca sint capabila si ca merit sa fiu aici”, a marturisit Natalia.

Acum este rezidenta in anul II la Clinica de Oftalmologie de la „Spiridon”, iar sotul ei este rezident in anul V la Spitalul de Urgente. Pe Vlad l-a intilnit cind a venit in Romania la facultate. In anul II de studii s-au hotarit sa porneasca pe acelasi drum in viata. Dupa alti cinci ani s-a nascut Rebeca, „cea mai mare realizare din viata noastra”, dupa cum spune mama ei, o fetita frumoasa si cuminte care a facut ca toate greutatile parintilor sa para mai usor de suportat.

Viata rezidentilor basarabeni care invata si muncesc in Iasi nu e deloc simpla. Singura lor sursa de venit o reprezinta bursa de 50 de dolari pe care o primesc de la Universitatea de Medicina si Farmacie, suma cu care tinara familie Calaras abia plateste cresa pentru fetita lor de trei ani si jumatate. Problemele financiare l-au determinat pe Vlad sa plece cu bursa in strainatate, in Belgia. „Vlad a vrut sa demonstreze celorlalti si sa-si demonstreze lui insusi ca se poate descurca acolo. In plus, cu ceea ce cistigam aici nu reuseam sa ne descurcam. Acolo, el ia 1.600 de euro pe luna. Din ceea ce-i ramine, dupa ce isi plateste cheltuielile, ne trimite si noua acasa. Altfel n-am putea s-o scoatem la capat”, a spus tinara rezidenta.

Tinara familie locuieste intr-o garsoniera dintr-un camin pentru rezidenti, unde, pentru ca sint bursieri, nu trebuie sa plateasca chirie. Cheltuielile pentru respectiva camera variaza in functie de anotimp: vara 50 RON, iarna spre 100 RON. Cartile necesare fiecarui medic in devenire nu si le pot procura, pentru ca depasesc cu mult veniturile lor. „Sint carti care costa milioane. E prea mult pentru noi, asa ca le xeroxam”, a spus Natalia. De asemenea, ca rezidenti trebuie sa mearga la congrese de specialitate ce sint insotite mai tot timpul de diferite taxe. „Din nimic trebuie sa economisesti. Altfel nu reusesti sa aduni punctajul de care ai nevoie”, a mai spus ea.

Asteapta de patru ani cetatenia

Cea mai mare problema cu care se confrunta rezidentii basarabeni ramine insa grija zilei de miine. Cei care nu au cetatenie romana nu se pot angaja aici. Daca se intorc in Republica Moldova risca sa nu li se recunoasca diplomele obtinute in Romania. „De patru ani incercam sa obtinem cetatenia, si nici acum n-am primit un raspuns. Nici macar fetita noastra, cu toate ca s-a nascut aici, nu are cetatenie romana”, a spus Natalia.

Ea recunoaste ca multi dintre cunoscutii sai au renuntat la „visul romanesc” si s-au intors acasa. In Iasi vin din ce in ce mai putini tineri romani din Moldova sau Ucraina pentru a-si completa studiile. „Inainte veneau cite trei-patru doar in Clinica de Oftalmologie. Acum avem cite unul la doi ani. In tot orasul nu cred ca sint acum mai mult de zece rezidenti basarabeni. Este foarte greu pentru ei, pentru ca nu au o sursa serioasa de venit, iar garzi platite nu pot face toti”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al Spitalului „Sf. Spiridon”.

Sursa: Ziarul de Iasi

5 COMENTARII

  1. Realitatea este un pic distorsionata „jurnalistic” in articol, in mod
    voit de catre ziarist sau cea intervievata. Dar un lucru este cert,
    nu o ducem pe roze aici in Romania. Nu se poate trai cu 57,.. USD pe luna
    chiar si atunci cand ai cazarea asigurata.

LĂSAȚI UN MESAJ