Memoria e vie la Răzeni

0
99

La 12 iulie 2010, după 69 de ani din ziua în care au fost îngropaţi de vii cei zece bărbaţi omorâţi de ostaşii sovietici (vezi articolul de alături), la Răzeni, Ialoveni, a fost edificat un monument. Au venit să-i pomenească fiii, nepoţii, rudele şi consătenii. Mulţi încă mai plâng când îşi amintesc de cele întâmplate. „Mă privea şi plângea. Cred că inima îi spunea că nu se va mai întoarce”, îşi aminteşte despre ziua în care şi-a văzut tatăl pentru ultima dată Petru Platon, fiul uneia dintre victime. „Administraţia sovietică a dorit să-i distrugă pe oamenii cu influenţă în sat”, spune Nicolae Platon, nepotul celui ucis acum 69 de ani…

La serviciul divin, oficiat cu prilejul sfinţirii monumentului, au fost prezenţi preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, şi ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. Ministrul Tănase a menţionat că au fost zeci de mii de astfel de cazuri. „E plin pământul nostru cu oasele celor care au fost omorâţi pentru simplul motiv că erau oameni gospodari, cu frica lui Dumnezeu. Este important să avem tot timpul în memorie aceste istorii, să le transmitem copiilor noştri, să ştie şi ei de unde venim, ce-i cu noi, cine a fost bun cu noi şi cine – rău”, a spus Alexandru Tănase. Preşedintele Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că această tristă zi coincide cu anularea, de către Curtea Constituţională, a Decretului său privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist. „Îmi pare rău că, din cauza unor interese politice, se calcă în picioare istoria”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Monumentul din Răzeni a fost realizat de sculptorul Tudor Cataraga, cu susţinerea unuia dintre feciorii celor ucişi în 1941.

sursa: timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ