Merkel propune Rusiei acces liber in UE pentru retragerea din Transnistria

0
102

Germania a propus Rusiei intrare fara viza in UE daca isi va retrage trupele din Transnistria, informeaza Gazeta Wyborcza preluata de Radio Polonia. Propunerea a fost lansata de saptamana trecuta, la Ekaterinburg, de cancelarul german Angela Merkel liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev, informeaza Gazeta Wyborcza preluata de Radio Polonia.

Merkel a repetat oferta facuta luna trecuta si a spus ca Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care sa se ocupe de chestiunile de politica externa si de securitate, iar Germania va ajuta in schimb Rusia sa scape de regimul obligatoriu al vizelor in UE. Ceea ce ar insemna ca cetaţenii rusi vor putea sa intre liberi in Uniunea Europeana, inclusiv in Polonia, explica thenews.pl.

Nici presedintele Dmitri Medvedev, nici Serghei Prihodko, responsabilul de la Kremlin cu politica externa, nu au raspuns ofertei facute de Angela Merkel, precizeaza Radio Polonia.

Conform Radio Polonia, Transnistria blocheaza integrarea Republicii Moldova in spatiul occidental. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au pasapoarte rusesti, primesc pensii din Rusia, iar in regiune sunt desfasurate trupe rusesti. Transnistria supravieţuieste in special graţie contrabandei si producţiei de oţel si coniac distribuite in Rusia.

Daca Germania reuseste sa rezolve conflictul din Transnistra, ar fi un mare succes diplomatic pentru Angela Merkel, comenteaza Radio Polonia, reamintind ca prima oferta a cancelarului german a fost facuta in urma cu sase saptamani, cand Medvedev a venit la Berlin. Merkel a propus atunci ca, daca Rusia se retrage din Transnistria, va fi creat un consiliu care sa se ocupe de chestiunile de politica externa si securitate dintre Bruxelles si Moscova.

„Oficialii UE au fost suparaţi pe Merkel, pentru ca nu s-a consultat cu ei”, susţine Ochmann, expert pentru Europa de Est din partea Bertelsmann. „Totusi, ulterior Merkel a primit o binecuvantare tacuta din partea UE sa discute cu Rusia in numele UE. Bruxelles-ul spera sa rezolve conflictul care dureaza de zeci de ani la graniţele UE. Ma tem, totusi, ca rusii nu sunt pregatiţi pentru astfel de propuneri”, adauga Ochmann.

ziuaveche.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ