Mesajul Patriarhului Teoctist catre basarabeni la 27 august 1991, singurul mesaj romanesc

0
24

Teoctist
Frati romani!
Dupa decenii de instrainare de trupul neamului, umilinte si suferinte «crestineste indurate», a sosit vremea ca tot sufletul romanesc sa se bucure si sa poata rosti, ca psalmistul: «Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea». (Ps. 117, 24)Biserica Ortodoxa strabuna, care a plamadit neamul romanesc, i-a faurit limba si, impreuna cu voievozii, intre care straluceste chipul lui Stefan cel Mare si Sfant, i-a mentinut unitatea spirituala si identitatea nationala de-a lungul istoriei, a suferit adine impreuna cu fiii si fiicele ei, despartiti prin hotare nefiresti de matca neamului, sub nedreptatile istoriei. in momente de cea mai grea restriste si oprimare, cand romanii din Basarabia si Bucovina erau supusi unui dureros proces de asimilare fortata, Biserica i-a tinut strans uniti la sanul ei intr-o unitate harica, impreuna cu toata suflarea romaneasca de pretutindeni.
Implinindu-si o asemenea misiune sacra, Biserica a atras asupra ei o grea si indelungata prigoana; nenumarati credinciosi si slujitori ai sfintelor altare au fost sortiti suferintelor, inchisorilor si mortii martirice.
In fata acestor vitregii, s-au ridicat in a-si afirma demnitatea alti fii luminati, care cu intreg poporul drept-credincios au plinit vocatia istorica a Bisericii strabune.
In acest ceas, cand Dumnezeu a cercetat neamul nostru si ne-a scos la lumina libertatii din «latura si umbra mortii».
In asteptarea acestor mari infaptuiri, Va imbratisez pe toti cu pretuire si dragoste parinteasca, in Iisus Hristos Domnul nostru.

http://www.rgnpress.ro/content/view/24363//#Scene_1

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ