Michael Kirby: alegerile locale vor demonstra pe cit de pregatita este R.Moldova sa adere la UE

0
54

Michael Kirby: alegerile locale vor demonstra pe cit de pregatita este R.Moldova sa adere la UE
Organizarea unor alegeri corecte, dar si a unei campanii electorale corecte este o conditie extrem de importanta, care reprezinta o masura a gradului de pregatire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeana, a declarat Ambasadorul SUA in R.Moldova, Michael Kirby, vineri, 23 martie la intilnirea cu studentii de la Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Kirby a spus ca in scrutinul care se apropie observatorii internationali si locali vor acorda atentie, in special, accesului partidelor politice si electoratului la mass-media, distribuirii uniforme a fondurilor publice tuturor candidatilor, elaborarii corecte a listelor de votanti, asigurarii intimitatii alegatorului in cabina de vot si procedurii de satisfacere a reclamatiilor votantilor care nu s-au regasit in liste.

„PENTRU ca R. Moldova sa adere la Uniunea Europeana, nu este suficient sa intruneasca doar cerintele minime necesare, ci trebuie sa faca mai mult decit trebuie deoarece competitia este acerba. UE a dat clar de inteles ca drumul spre comunitatea europeana este lung si dificil, dar nu imposibil. Schimbarile prin care trebuie sa treaca Moldova sint numeroase si diverse, dar ele sint necesare nu doar pentru Moldova”, a apreciat diplomatul.

In linii mari, el s-a aratat multumit de reformele politice si economice pe care le-a initiat tara, dar ingrijorat de situatia presei autohtone, subliniind ca asigurarea unei mass-media libere si independente este una din cele mai importante provocari care stau in fata oricarei natiuni ce aspira la democratie. „Majoritatea observatorilor au constatat ca Institutia publica „Teleradio Moldova” favorizeaza evident Guvernul si partidul de guvernamant. Totodata, trezesc ingrijorare evenimentele recente privind postul de radio „Antena C” si Radio 103.5 FM din Balti”, a spus Michael Kirby.

http://www.basarabeni.net/home/michael-kirby-alegerile-locale-vor-demonstra-pe-cit-de-pregatita-este-rmoldova-sa-adere-la-ue/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ