Michael Kirby: situatia R.Moldova nu poate fi comparata cu cea a Bielarusului

0
55

Situatia Republicii Moldova nu poate fi comparata cu cea a Republicii Bielarus. Chiar daca R.Moldova nu are o situatie ideala la capitolul libertatea presei, nu exista vreo tara cu o situatie ideala, a declarat, luni, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in R.Moldova, Michael Kirby, in cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune PRO TV-Chisinau.Diplomatul a apreciat ca situatia economica a republicii este de asa natura ca partidele nu isi pot permite o campanie de mare anvergura in mass-media si acest fapt, in fond, „este negativ si pentru presa”. Un exemplu pozitiv de campanie electorala, potrivit lui Kirby, sint alegerile din Gagauzia, care au avut loc la sfirsitul anului 2006 si care au avut un rezultat pentru multi surprinzator. Ambasadorul a declarat ca misiunile straine in R.Moldova fac monitorizari, analize si ofera recomandari Guvernului, menite sa imbunatateasca starea de lucruri. Totodata, el a afirmat ca problema cu comercializarea institutiilor de presa municipale radio Antena C si postul de televiziune Euro TV este una juridica.

Diplomatul american a mentionat ca R.Moldova are nevoie de judecatorii independente, cu impact calitativ asupra situatiei din tara, inclusi. asupra presei independente. „Noi ii spunem Guvernului ca judecata este locul in care oricine poate gasi adevar si aparare”, a subliniat el, adaugind ca R.Moldova, in 15 ani, a inregistrat progrese importante comparativ cu ceea ce a fost in fosta URSS, cind autoritatile detineau un control total, inclusiv asupra judecatoriilor.

Michael Kirby a spus ca SUA nu se intereseaza de faptul cineva cistiga in alegerile pentru autoritatile locale, ci ca procesul alegerilor sa fie corect, transparent, onest si echitabil; ca rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut pe 17 iunie. Intrebat de ce nu pe 3 iunie (ziua alegerilor), ambasadorul a spus ca din cauza unui numar mare de candidati pentru autoritatile locale, cel mai probabil, va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in R.Moldova, Michael Kirby, exclude orice influenta asupra participantilor la coalitia din 4 aprilie 2005, cu ajutorul careia Presedintele . ladimir . oronin putea fi ales pentru al doilea mandat prezidential. In cadrul emisiunii difuzate, luni, de postul de tele. iziune PRO T. -Chisinau, diplomatul a declarat ca fiecare politician, inclusi. Iurie Rosca, a facut independent aceasta alegere pentru sine si pentru formatiunea sa politica.

Ambasadorul nu a fost de acord cu afirmatiile moderatoarei, potrivit carora inainte de votarea din 4 aprilie 2005, liderii opozitiei moldovenesti s-ar fi consultat cu Uniunea Europeana, SUA, Romania, Ucraina si Georgia. „Nu eram in Moldo. a in aprilie 2005, pentru ca am . enit in republica abia in septembrie. Dar cred ca fara coalitie nu se putea alege seful statului”, a opinat diplomatul.

Referindu-se la problema aderarii Moldovei la NATO, Michael Kirby a declarat ca acest bloc militar ramine inca foarte departe de Moldova. La replica moderatoarei ca Moldov a, dupa ce . a adera la NATO, ar putea ramine o insula neutra, ambasadorul a in. ocat exemplul El. etiei care nu este membra a NATO si nu vede in aceasta o problema. Calitatea de membru al NATO nu poate fi gratuita. Tara care o pretinde trebuie sa indeplineasca standarde ridicate, a accentuat diplomatul american.

SUA saluta si sustin aspiratiile de integrare europeana ale Republicii Moldova. In R.Moldova, multe persoane si partide politice doresc integrarea in Uniunea Europeana si America este dispusa sa acorde tot sprijinul acestor aspiratii, a declarat, luni, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al SUA in R.Moldova, Michael Kirby, in timpul emisiunii difuzate de postul PRO TV-Chisinau.

Potrivit Agentiei INFOTAG, diplomatul american a spus ca nu crede ca integrarea europeana a Moldovei este vazuta rau in Rusia si ar putea afecta relatiile dintre Chisinau si Moscova. Comentind lipsa de progrese in rezolvarea problemei transnistrene, Michael Kirby a mentionat ca SUA au cu Rusia contacte bilaterale in aceasta problematica, care au ca scop reluarea tratativelor.

Kirby a spus ca tara sa a indemnat Rusia, Ucraina si OSCE la actiuni mai active in acest sens, asa ca mai exista speranta la progrese in cadrul negocierilor. „Orice solutie pentru problema transnistreana trebuie sa fie sustinuta de populatia de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat oficialul.

In opinia diplomatului, sub aspect financiar, R.Moldova a pierdut de pe urma instituirii noului regim vamal pentru marfurile transnistrene, pe 3 martie 2006, dupa care Rusia a interzis, pe 26 martie 2006, importurile de vinuri si produse vinicole moldovenesti. Totodata, Kirby a afirmat ca instituirea controlului la frontiera era necesara, pentru ca acolo a existat multa contrabanda, care acum este contracarata. Ambasadorul a afirmat ca interdictia importurilor de vinuri moldovenesti in Rusia ar putea avea legatura cu faptul ca cetatenii rusi sint nemultumiti de calitatea vinurilor. Pe de alta parte, el s-a aratat convins ca „vinurile moldovenesti vor gasi piete de desfacere”, pentru ca sint calitative. Michael Kirby a anuntat ca, acum, vinurile moldovenesti se exporta in 25 de state a mericane.

sursa:� http://www.azi.md/news?ID=43842

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ