Mihai Eminescu: atunci cînd simbolul cultural devine politic

0
117
Basarabia Eminescu
  1. Președintele RM a făcut o serie de declarații care contravin prevederilor constituționale

La 17-18 ianuarie a.c., aflat în vizită oficială la Moscova, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, a făcut o serie de declarații condamnabile care contravin prevederilor constituționale, ignoră interesele naționale, divizează și mai mult societatea, periclitează securitatea economică a țării, aduc prejudicii grave imaginii Republicii Moldova de partener responsabil și creează situații de conflict cu toți ceilalți parteneri strategici ai țării, în special cu UE, România și Ucraina, se spune într-o Declarație semnată de reprezentanților societății civile cu privire la angajamentele publice asumate la Moscova de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon .

http://www.jc.md/declaratie-presedintele-rm-a-facut-o-serie-de-declaratii-care-contravin-prevederilor-constitutionale/

 

  1. Mihai Eminescu: atunci cînd simbolul cultural devine politic

Ziua Culturii Naționale este un bun prilej să readucem în discuție cel mai dezbătut și mai controversat – în rîndurile elitei intelectuale, dar nu numai – simbol al culturii române de pe ambele maluri ale Prutului: Mihai Eminescu, punînd accentul pe dimensiunea politică a marelui mit, care cunoaște în evoluția sa numeroase etape politice în România și în Republica Moldova.

http://www.observatorcultural.ro/articol/mihai-eminescu-atunci-cind-simbolul-cultural-devine-politic/

 

  1. Gala Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice

Luni, 30 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti (sala Pictură, intrarea dinspre Hotel Intercontinental), va avea loc a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni). 

https://www.dcnews.ro/gala-premiilor-de-excelen-a-pentru-romanii-din-comunita-ile-istorice-edi-ia-a-ii-a_529971.html

 

  1. România și Moldova. „Unirea” electrică

Interconexiunea pe domeniul energiei electrice dintre cele două maluri ale Prutului este un proiect viabil și o urgență care ar crește securitatea energetică a Republicii Moldova şi ar integra sistemul energetic moldovenesc la cel european. Este una din principalele concluzii dintr-un studiu elaborat de experţii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup de la Chişinău și Expert-Forum din România. Când la modul practic ar putea fi construite primele interconectări pe energie electrică veţi auzi în relatarea Allei Ceapai.

http://www.europalibera.org/a/28244140.html

 

  1. Banii vor veni de la frații de peste Prut

Vești bune pentru comunele Ciorești și Șișcani din Nisporeni. În 2017, acestea vor beneficia de câte 20 de mii de euro pentru implementarea unor proiecte comunitare. Banii vor veni de la frații de peste Prut.

http://www.expresul.com/2017/01/20/banii-vor-veni-de-la-fratii-de-peste-prut/

 

  1. CMN „Moldova” sarbatoreste Unirea. Acces gratuit la cateva muzee iesene

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să participați, în zilele de 23 și 24 ianuarie 2017, la o serie de manifestări ce se vor desfășura la Palatul Culturii, Muzeul Unirii și Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași, precum și la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa.

În ziua de 24 Ianuarie, când se împlinesc 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, accesul publicului la toate aceste obiective muzeale va fi gratuit, între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30 – ultima intrare).

http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/cmn-moldova-sarbatoreste-unirea-acces-gratuit-la-cateva-muzee-iesene/157263/

 

  1. Începe turneul „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău“

Pentru a patra oară consecutiv, în cadrul Turneului „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va prezenta pe 20, 21 şi 22 ianuarie 2017, la Sala Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, de la ora 19.00, trei spectacole în interpretări şi montări memorabile, se arată într-un comunicat de presă ICR, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/23835-2017-01-20-10-38-57.html

 

  1. Despre ce au discutat Anatol Șalaru și ministrul Afacerilor Externe de la București

Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, a avut vineri o întrevedere cu ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu.

Potrivit lui Șalaru, la întâlnirea „politică, dar și de suflet” a discutat despre situația geopolitică și de securitate din regiune, dar și despre noile potențiale provocări cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova în viitorul apropiat.

http://infoprut.ro/46347-despre-ce-au-discutat-anatol-salaru-si-ministrul-afacerilor-externe-de-la-bucuresti.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ