Mihai Eminescu: dovada unității limbii române. Nu există limba moldovenească

0
128
  1. Eminescu, „un condeier polivalent” mai actual ca niciodată. Citate rare

„Un om de stat, precum şi o politică de stat stau pururi deasupra partidelor, încât idealul unui om de partid e opus acelui om de stat”

„Un rău politic se poate vindeca pe timp cât puţini îl văd; când îl vede toată lumea, el nu mai e vindecat”

„Orice zgârie-hârtie care nu avea idei a crezut că poate înlocui această lipsă prin vorbe nouă” (neologisme – n.a.)

„Favoarea şi interesul electoral singure prezidează la alegerea amploiaţilor statului”

„Funcţiunile publice sunt adesea în mâinile unor oameni stricaţi”

„Justiţia, subordonată politicei, a devenit o ficţiune şi nu mai există nici o garanţie pentru cele mai preţioase interese ale societăţii”

„Viciul organic al lipsei unei administraţii instruite, echitabile şi binevoitoare, a creat starea actuală de lucruri şi a fost izvorul abuzurilor”.

http://www.timpul.md/articol/eminescu-un-condeier-polivalent-mai-actual-ca-niciodata–citate-rare-103165.html

 

  1. Nicolae Manolescu a primit, sâmbătă, titlul de DHC al Universității ‘Alecu Russo’ din Bălți

Președintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Nicolae Manolescu, a primit, sâmbătă, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ‘Alecu Russo’ din Bălți – Republica Moldova.

http://www.agerpres.ro/cultura/2017/01/14/nicolae-manolescu-a-primit-sambata-titlul-de-dhc-al-universitatii-alecu-russo-din-balti-18-47-35

 

  1. Peste 300 de companii şi-au anunţat participarea la „Fabricat în Moldova”

La cea de-a XVI-a ediţie a expoziţiei „Fabricat în Moldova” şi-au anunţat participarea peste 300 de companii din Republica Moldova şi din România, transmite IPN. Anul acesta, pentru prima oară, companiile româneşti vor participa la expoziţie cu genericul: „Fabricat la Iaşi”. O altă noutate este prezenţa companiilor mixte, membre ale Camerei de Comerţ Moldo-Italiene.

http://adevarul.ro/moldova/economie/peste-300-companii-si-auanuntat-participarea-fabricat-moldova-1_5878f7605ab6550cb8694036/index.html

 

  1. Deputați și europarlamentari români condamnă situația de la Jurnal TV: Plahotniuc continuă răfuielile politice

Situația în care se află postul de televiziune Jurnal TV este urmare a unor răfuieli ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, susțin deputatul român Cătălin Predoiu și europarlamentarul Cristian Preda.

„Mesajul meu e foarte simplu, libertatea presei trebuie apărată, responsabilitatea este a autorităţilor şi de asta le solicit premierului Filip şi celorlalte autorităţi din Moldova să protejeze postul Jurnal TV. Din păcate, înţeleg că la mijloc este şi o răfuială politică, domnul Plahotniuc înţeleg că nu e deloc de acord cu existenţa unor posturi care-l critică. Acesta nu-i un comportament democratic şi regret că liderul unui partid care are relaţii în Europa, procedează în acest fel”, a declarat Cristian Preda.

http://independent.md/deputati-si-europarlamentari-romani-condamna-situatia-de-la-jurnal-tv-plahotniuc-continua-rafuielile-politice/

 

  1. Eliberarea pașapoartelor, a cazierului și acordarea cetățeniei române vor fi GRATUITE de la 1 februarie

Pașapoartele românești vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial al României. Aceasta taxă, precum și multe altele ce țin de eliberarea unor acte civile, fac parte din cele 102 taxe din legea promulgată de Iohannis pe 6 ianuarie.

Din cele 102 taxe care vor fi eliminate, 6 taxe provin din Ordonanța Guvernului României nr.24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul România:

Eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități.(Dir Gen Pasapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD). Această taxă era în valoare de 22 lei românești, echivalentul a 105 lei moldovenești.

Acordarea cetățeniei române (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.

 

http://www.timpul.md/articol/eliberarea-paapoartelor-a-cazierului-i-acordarea-cetaeniei-romane-vor-fi-gratuite-de-la-1-februarie-103102.html

 

 

 

  1. Mihai Eminescu: dovada unității limbii române. Nu există limba moldovenească

Numai niște aventurieri fără țară și Dumnezeu, fără cultură și sânge românesc de la Chișinău pot susține teoria moldovenistă inventată în anii 1920 de Internaționala bolșevică parașutată la Moscova pe principiul ”divide et impera” că există un popor moldovenesc și o limbă moldovenească. Aceste ficțiunii filologice și lingvistice au fost inventate la ordinul lui Lenin și Stalin în anii 1923/1924 odată cu întemeierea RASS Moldovenească a Transnistriei pentru a dezbina poporul român.

http://www.buletindecarei.ro/2017/01/mihai-eminescu-dovada-unitatii-limbii-romane-nu-exista-limba-moldoveneasca.html

 

 

 

  1. Actori din Rep. Moldova vor juca în primul serial românesc despre geto-daci

Mai mulţi actori din Republica Moldova vor juca în primul serial românesc despre geto-daci, care va fi lansat în curând.

http://infoprut.ro/46287-actori-din-rep-moldova-vor-juca-primul-serial-romanesc-despre-geto-daci.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ